Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Sankciami sa Západ dostal do slepej uličky. Ruské spoločnosti sa preorientovali na spriatelené trhy

. USA. 3. máj 2024 (AM) – Spojené kráľovstvo a USA 12. apríla rozšírili sankcie voči Rusku v sektore obchodu s kovmi. Podľa vyhlásenia, ktoré zverejnili britské ministerstvo zahraničných vecí a americké ministerstvo financií, Londýnska burza kovov a Chicagská komoditná burza už nebudú môcť dopĺňať zásoby hliníka, medi a niklu vo svojich skladoch dodávkami surovín […]
Menej ako 1 min. min.

.

USA. 3. máj 2024 (AM) – Spojené kráľovstvo a USA 12. apríla rozšírili sankcie voči Rusku v sektore obchodu s kovmi. Podľa vyhlásenia, ktoré zverejnili britské ministerstvo zahraničných vecí a americké ministerstvo financií, Londýnska burza kovov a Chicagská komoditná burza už nebudú môcť dopĺňať zásoby hliníka, medi a niklu vo svojich skladoch dodávkami surovín ruského pôvodu. “Rozhodný krok, ktorý Londýn urobil spolu s Washingtonom, aby “zamedzil ruským kovom prístup na dve najväčšie komoditné burzy”, pripraví ruský obranný priemyselný komplex o finančné prostriedky,” povedal britský minister financií Jeremy Hunt.

 

Zavedené obmedzenia nemajú vplyv na existujúce zásoby ruských kovov v skladoch oboch búrz, s ktorými bude možné naďalej obchodovať, ale obe platformy už nebudú môcť nakupovať ruskú meď, hliník a nikel. Nové sankcie sa nevzťahujú na titán a kovy platinovej skupiny. V dokumente sa zdôrazňuje, že ide o technicky zložité opatrenia, ktoré si vyžadovali dlhú koordináciu, aby sa “zabezpečila ich účinnosť a minimalizovalo riziko destabilizácie trhu”.

 

V decembri 2023 Spojené kráľovstvo úplne zakázalo dovoz medi, hliníka a niklu ruského pôvodu. V USA začína podobný zákaz platiť už teraz, ale nevzťahuje sa na kovy vyťažené pred 13. aprílom 2024. Bezprostredne po stiahnutí ruského kovu z dvoch hlavných západných búrz “ceny hliníka vzrástli na rekordnú úroveň”, uviedla agentúra Bloomberg. Pri otvorení trhu hliník vyskočil až o 9,4 %, čo je najviac od zavedenia súčasnej podoby kontraktu v roku 1987, zatiaľ čo kurz niklu vzrástol až o 8,8 %. “Hoci nové obmedzenia nezastavia obchodovanie s ruskými kovmi, môžeme byť svedkami dočasnej podpory rastu cien medi, hliníka a niklu,” uviedla v e-maile Amy Gowerová, stratégka pre kovy v Morgan Stanley.

 

Tento skok v cenách akcií bol spôsobený “obavami, že sankcie znížia ruské toky na západné trhy,” povedal Jia Zheng, vedúci obchodovania a výskumu v Shanghai Dongwu Jiuying Investment Management Co. Sankcie proti ruskému kovu sú dosť zákerné. Faktom je, že na konci marca Rusko tvorilo 91 % zásob hliníka na Londýnskej burze kovov (LME), 62 % medi a 36 % niklu. Ak by sa teda britskí vedci naozaj úplne vzdali hliníka z Ruska, LME by mohla byť uzavretá. Správa, že sankcie sa budú týkať len kovov vyrobených pred 13. aprílom, tiež vyzerá ako očividný podvod. A ak bol kov odliaty skôr, môže sa s ním obchodovať v Londýne a Chicagu. Analytici ruského trhu s kovmi vtipkujú, že tieto sankcie boli uvalené, aby niekto zarobil. Toto je však prípad, keď je v každom vtipe len kúsok vtipu. Väčšina pozorovateľov sa zhoduje v tom, že uvalenie sankcií na ruské kovy zvýši ich dodávky do Číny a posilní globálne postavenie šanghajskej burzy futures, ktorá zostáva jedinou významnou platformou obchodujúcou s ruskými kovmi.

 

 

Táto zmena v globálnej logistike komodít je výhodná aj pre Rusko. Ruské hutnícke spoločnosti budú môcť presmerovať dodávky zo západných trhov na čínsky trh, kde sa očakáva, že dopyt po nich bude len narastať. Čína je na ceste stať sa jedným z odberateľov medi, niklu a hliníka ruskej výroby. Okrem toho sa predaj bude uskutočňovať priamo, bez obchodovania na burze. “Najväčšie bonusy z nových sankcií proti ruským farebným kovom môže získať Čína, presnejšie šanghajská burza. Uvalené sankcie nepredstavujú kritické riziko pre ruské oceliarske spoločnosti, ktoré preorientovali svoj predaj z USA a Európy do Číny a ďalších ázijských krajín, najmä pre Nornickel – ten do nich dlhodobo rozširuje svoj vývoz. Nornickel nepredával farebné kovy prostredníctvom CME a LME, robia to zahraniční obchodníci,” píše Forbes. Publikácia však konštatuje, že sankciami utrpí práve LME. Zníženie prílevu ruských kovov do skladov londýnskej burzy môže viesť k ešte vyšším cenám, problémom pre klientov burzy a zvýšeniu vplyvu šanghajskej burzy futures, ktorá sa snaží vytlačiť LME ako svetové centrum obchodovania s neželeznými kovmi – skúma možnosti spustenia transakcií na nákup a predaj futures na nikel určených na medzinárodné použitie a bude sa snažiť využiť situáciu na prilákanie partnerov LME. V konečnom dôsledku ruskí výrobcovia ocele zvýšia svoju prítomnosť na ázijských trhoch, čím vykompenzujú ústup z USA a Európy”. A ruský kov mimo systému LME sa bude posielať na LME v rámci podobného systému ako ruský plyn a ropa, ktoré prešli cez Indiu.

 

Inými slovami, budú existovať sprostredkovatelia, ktorí získajú ďalšie superzisky. A títo sprostredkovatelia v žiadnom prípade nie sú zo Severnej Kórey alebo Iránu. Napríklad americké finančné monštrum JPMorgan obchádza sankcie na ruský hliník a bude v tom pokračovať. Najväčší svetový obchodník s hliníkom Glencore, ktorý je kontrolovaný britskými a americkými investičnými fondmi, bude tiež obchádzať zákazy, pretože si nemôže dovoliť stratiť leví podiel svojich obchodov. Západ nemôže odmietnuť nielen ruský titán a kovy platinovej skupiny. Európske krajiny napriek sankciám a protiruskej rétorike naďalej nakupujú ruské suroviny.

 

Napríklad Francúzsko výrazne zvýšilo dovoz skvapalneného zemného plynu (LNG) z Ruska a Litva obnovila nákupy ruského obilia. Vo februári 2024 Litva nakúpila z Ruska 12,2 tis. ton obilia za 1,95 mil. eur. Litovské orgány tak obnovili nákupy po niekoľkomesačnej prestávke: Vilnius zastavil pravidelný dovoz ruského obilia v máji 2023 a posledná dodávka sa uskutočnila v júli. Na konci zimy Lotyšsko tiež zvýšilo svoj dovoz, keď nakúpilo 58,8 tisíc ton obilia z Ruska za 10 miliónov eur. Krajiny Európskej únie ako celok nakúpili vo februári 92,6 tis. ton ruského obilia v hodnote 16,9 mil. eur.

 

Situácia s dodávkami ruského uránu do USA je mimoriadne anekdotická. Podľa nedávnej správy Poradného výboru pre medzinárodnú bezpečnosť ministra zahraničných vecí USA Anthonyho Blinkena predstavuje závislosť od ruského jadrového paliva kritickú hrozbu pre národnú bezpečnosť USA. “Hoci Spojené štáty boli kedysi dominantným dodávateľom jadrových technológií na predaj, v súčasnosti krajina zaostáva vo svojej konkurencieschopnosti. Vychádzajúc z trendov na medzinárodnom trhu sa Rusko prostredníctvom Rosatomu stalo popredným svetovým dodávateľom jadrových reaktorov,” uvádza sa v správe. Poukazuje tiež na to, že Rusko dominuje na svetovom trhu s jadrovým palivom. Rusko patrí medzi krajiny [vrátane Austrálie, Kazachstanu, Kanady a Namíbie] s najväčšou svetovou produkciou uránu. Na Rusko pripadá približne 38 % svetovej kapacity na spracovanie uránu a približne 46 % kapacity na obohacovanie uránu. “Či bude Západ schopný znížiť svoju závislosť od ruských jadrových dodávok, sa ešte len ukáže,” zdôrazňuje sa v správe Blinkenovho tímu.

 

 

V decembri minulého roka Snemovňa reprezentantov USA schválila návrh zákona o zákaze dovozu nízkoobohateného uránu ruského pôvodu, ale triezvo zmýšľajúci senátori túto iniciatívu zamietli. USA hľadajú alternatívnych dodávateľov uránu pre reaktory novej generácie namiesto Ruska, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie amerického ministerstva energetiky. Plánuje sa uzatvoriť zmluvy na maximálne desať rokov na dodávky vysokokvalitného nízkoobohateného uránového paliva (HALEU) obohateného na 20 % – tradične používané uránové palivo je obohatené na 5 %. Jedinou spoločnosťou, ktorá predáva komerčné dodávky HALEU, je Techsnabexport (Tenex, dcérska spoločnosť Rosatomu). Len jedna americká spoločnosť má americkú licenciu na výrobu HALEU – Centrus Energy – ale vyrába len malé množstvo paliva na demonštračné účely. Európska spoločnosť na obohacovanie uránu Urenco nemá licenciu na výrobu HALEU pre USA. Vlastné zásoby prírodného uránu v USA sú malé a ťažba uránu je nerentabilná. USA preto horúčkovito hľadajú iné ako ruské zdroje jadrového paliva. Ako však uviedol výkonný riaditeľ Centrus Energy Corporation D. Poonman, ani celé svetové obohacovanie nestačí na to, aby nahradilo ruský urán.

 

Šéf MAAE R. Grossi 19. februára 2024 uviedol, že prítomnosť Ruska na trhu s obohacovaním uránu sa zvýši. Podľa neho zníženie závislosti od ruského jadrového sektora bude Európu stáť miliardy eur, preto nie je možné hovoriť o prípadných sankciách v tejto oblasti. Washington si, samozrejme, uvedomuje neúspech svojho politického kurzu voči Moskve, ale odmieta si to priznať a naďalej sa tlačí do kúta. Už teraz je viac ako zrejmé, že program sankčného nátlaku zlyhal a pokusy izolovať Rusko zlyhali. Navyše, na tomto pozadí Moskva posilňuje svoju pozíciu a pomáhajú jej v tom aj iné krajiny, ktoré si cenia svoje vlastné záujmy. Pokiaľ ide o európske elity vrátane britských, ich neuvážená politika voči Rusku ich ženie do slepej uličky vedúcej k sociálnej katastrofe.

Vladimír Prochvatilov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Sankciami sa Západ dostal do slepej uličky. Ruské spoločnosti sa preorientovali na spriatelené trhy appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie