Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Saúdská Arábie se odvrací od Washingtonu a dolaru

Začátkem tohoto týdne si ti z nás, kteří sledují zprávy o globálním postavení Amerického dolaru, všimli četných tvrzení, že Americko-Saúdská petrodolarová dohoda „vypršela“ a že Saúdové nyní budou prodávat ropu za mnoho jiných měn než za dolary. Některé verze zprávy dokonce tvrdily, že Čínský jüan nahradí dolar. Zdá se, že tyto zprávy pocházely buď z […]
Menej ako 1 min. min.

Začátkem tohoto týdne si ti z nás, kteří sledují zprávy o globálním postavení Amerického dolaru, všimli četných tvrzení, že Americko-Saúdská petrodolarová dohoda „vypršela“ a že Saúdové nyní budou prodávat ropu za mnoho jiných měn než za dolary. Některé verze zprávy dokonce tvrdily, že Čínský jüan nahradí dolar.

Zdá se, že tyto zprávy pocházely buď z Indie, nebo z publikací, které se věnují kryptoinvestorům. Zápal pro tento příběh byl natolik velký, že ekonom Paul Donovan ze společnosti UBS cítil potřebu objasnit, že ve skutečnosti nedošlo k žádnému velkému, novému vývoji v Saúdsko-Amerických měnových vztazích.

Nyní se zdá být jasné, že tyto zprávy o údajné formální petrodolarové „smlouvě“ se skutečně mýlí v několika klíčových skutečnostech. Za prvé, obrat Saúdů směrem k jiným měnám než dolaru není nový. Navíc není známa žádná formální smlouva nebo kontrakt mezi USA a Saúdskou Arábií – a už vůbec ne smlouva s datem vypršení platnosti.

Lze však oprávněně tvrdit, že tyto zprávy o úpadku petrodolaru se mýlí pouze v konkrétních údajích. Tyto zprávy však odrážejí reálný trend, a proto se pravděpodobně příběhy o konci petrodolaru mohou mnohým zdát věrohodné. Saúdskoarabské království (KSA) se v posledních letech stále více vzdaluje od orbity USA, což se odráží ve zvýšené ochotě vypořádávat ropné obchody v nedolarových měnách.

Existují i další náznaky, že Saúdové jsou navzdory námitkám Washingtonu stále více ochotni přijímat protivníky Washingtonu – jako jsou Čína a Írán a Rusko. Ačkoli se krátkodobé změny mohou zdát nepatrné, současný trend v Americko-Saúdských vztazích ukazuje na celkový a významný pokles globálního vlivu USA.

Co je to petrodolar?
Co je to tedy ta ohrožená petrodolarová „dohoda“? Jedná se o neformální dohodu z roku 1974 mezi USA a Saúdskou Arábií, podle níž Saúdové souhlasí s prodejem ropy pouze za dolary. Dohoda také stanoví, že Saúdové budou přebytečné dolary investovat do Amerických státních dluhopisů. Proč tato dohoda existuje? Z Amerického pohledu dohoda pomáhá podpořit Americký dolar.

Není náhodou, že dohoda vznikla na počátku 70. let v důsledku Nixonova šoku z roku 1971 a uzavření zlatého okna. Kromě toho dohoda udržuje připravený trh pro stále rostoucí množství Amerických státních dluhopisů, protože federální výdaje na krytí deficitu neustále rostou.

Když Američané vymysleli dohodu o petrodolaru, byla KSA největší zemí produkující ropu a obchodování pouze v dolarech zajišťovalo dolaru trvalou prestiž. Saúdům tento úzký vztah přináší určité implicitní bezpečnostní záruky ze strany Washingtonu. To znamená, že Saúdský režim ví, že dokud bude důležitou součástí dolarové politiky, USA v případě potřeby vojensky zasáhnou, aby zajistily další existenci Saúdského státu.

Nové hrozby pro petrodolarový systém
Postupem času se však geopolitická realita vyvíjí a Saúdská ochota zapojit se do obchodů s ropou bez použití dolaru se nakonec v lednu 2023 stala veřejně deklarovanou politikou režimu KSA. Jak jsme informovali zde na mises.org v loňském roce, Saúdský ministr financí prohlásil: „Neexistují žádné problémy s diskusí o tom, jakým způsobem vypořádáme naše obchodní dohody, ať už je to v Americkém dolaru, ať už je to Euro, ať už je to Saúdský rijál.“

V té době se skutečně jednalo o nový vývoj a byl to konec mnohaletého období, během něhož se vytrvale objevovaly zvěsti, že Saúdové odejdou od dolaru. V roce 2019 například Arab News uvedly, že Rijád „odmítl náznaky, že uvažuje o prodeji ropy v jiných měnách než v tradičním Americkém dolaru.“ V roce 2023 se situace zřejmě změnila.

V průběhu roku pokračovaly další změny v Saúdské politice. V polovině roku 2023 začali Saúdové dovážet rekordní množství topného oleje z Ruska, což dále upevnilo obchodní vztahy mezi oběma zeměmi. Vzhledem k tomu, jak se Washington snažil vyřadit Rusko z dolarové ekonomiky, rostoucí obchod mezi Rusy a Saúdy dále zvyšuje potřebu obchodovat v jiných měnách než v dolarech. V listopadu 2023 pak KSA a Peking podepsaly dohodu o výměně měn, jejímž cílem je „rozšířit používání místních měn“, tj. měn jiných než dolarů.

Osvobození od osy USA
Samy o sobě se tyto události mohou zdát jako nic velkého. Koneckonců, Saúdská měna rijál je stále vázána na dolar – prozatím. V širším kontextu však tento nedávný vývoj ukazuje, jak se Saúdové vzdalují zavedenému měnovému a geopolitickému řádu, který USA vnutily téměř celému světu od konce Studené války.

V březnu 2023 se Saúdové podíleli na dohodě o obnovení diplomatických vztahů s Íránem, kterou zprostředkovala Čína. KSA byla s Íránským režimem dlouhodobě v rozporu, protože oba státy soupeřily o dominanci v oblasti Perského zálivu. Washington samozřejmě Saúdy vybízel, aby pomohli USA izolovat Írán. Ačkoli USA dohodu, kterou zprostředkovala Čína, veřejně chválily, když se dostala na veřejnost, je tato dohoda jednoznačně ranou pro vliv USA v regionu. Pokud navíc existují nějaké pochybnosti o tom, že Washington dohodu soukromě neschvaluje, nemusíme hledat nic jiného než skutečnost, že se proti ní postavil Izraelský režim.

O půl roku později dospěla zpráva zahraničněpolitického think-tanku Stimson ze září 2023 k závěru, že Saúdský odklon od dolaru není pouhým blufováním Rijádu. Byly spíše součástí širšího diplomatického úsilí Saúdů získat větší flexibilitu při jednání s hlavními světovými mocnostmi, jako jsou Čína a Rusové. Nebo, jak říkají autoři, „Saúdové demonstrují, že mají v novém multipolárním světovém řádu další možnosti.“

Z pohledu Saúdské Arábie vyvolaly USA znechucení Rijádu nad svým americkým „partnerem.“ Americká kritika Saúdského režimu v souvislosti s vraždou Džamála Chášukdžího a Saúdskou blokádou Kataru nezůstala v Rijádu zapomenuta. Někteří členové Amerického Kongresu navíc nadále veřejně vznášejí nepříjemné otázky ohledně napojení Saúdského režimu na útoky z 11. září 2001. Skutečnost, že Washingtonský zahraničněpolitický establishment se na časté porušování lidských práv v Saúdské Arábii většinou dívá skrz prsty – a zároveň Saúdskému režimu prodává obrovské množství zbraní -, nestačí k tomu, aby Saúdský režim zůstal spokojený.

Další nedávné události naznačují, že tento trend nezmizí. Například poté, co Saúdský režim poprvé v historii obdržel pozvání na summit G-7, pozvání odmítl s tím, že korunní princ Mohammad bin Salmán musí osobně dohlížet na poutní aktivity hadždž v Mekce. O několik dní později korunní princ přesto s klidem vyslal svého ministra zahraničí do Nižního Novgorodu v Rusku na summit BRICS, který se konal tento týden.

Vysoce postavení představitelé Rijádu si zjevně mohou udělat čas na BRICS – k němuž byla Saúdská Arábie loni přizvána a který se stal de facto protiamerickým blokem -, ale ne na G-7.

Ochlazení vztahů mezi Rijádem a Washingtonem nedokazuje, že dojde k okamžité a zásadní změně v dolarové ekonomice nebo v pokračující dominanci USA na Blízkém východě. Tento trend je nicméně pokračujícím důkazem pokračujícího relativního úpadku kontroly USA nad světovými měnovými trhy a geopolitickým uspořádáním.

Prosím, lajkujte, sdílejte a přihlaste se k odběru tohoto kanálu, abychom mohli pokračovat ve sdílení zpráv, kterých se mainstream neodvažuje dotknout. Zůstaňte silní. Tento boj vyhrajeme.

Zdroj

The post Saúdská Arábie se odvrací od Washingtonu a dolaru first appeared on Akta X.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie