Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Schillerka tančí na TikToku, TOP 09 má pikniky. Jak strany loví půl milionu mladých voličů?

Z dat Eurostatu vyplývá, že k volbám do Evropského parlamentu může v Česku přijít přes půl milionu prvovoličů. Právě na mladé se rozhodlo cílit hlavně hnutí ANO, které v minulosti bodovalo spíš u jiných voličských skupin. MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Farský: Pro migrační pakt bych hlasoval. Kdyby se lidé báli pomerančů, Babiš by jimi strašil Například exministryně financí a šéfka […]
Menej ako 1 min. min.

Z dat Eurostatu vyplývá, že k volbám do Evropského parlamentu může v Česku přijít přes půl milionu prvovoličů. Právě na mladé se rozhodlo cílit hlavně hnutí ANO, které v minulosti bodovalo spíš u jiných voličských skupin.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Farský: Pro migrační pakt bych hlasoval. Kdyby se lidé báli pomerančů, Babiš by jimi strašil

Například exministryně financí a šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová si na TikToku založila profil „Schillerka“, na kterém sdílí různá videa s kritikou vlády nebo premiéra Petra Fialy (ODS). Na některých záběrech i tančí či dělá lekce pro „boomers“. Některé příspěvky mají přes 700 tisíc zhlédnutí.

Podle informací CNN Prima NEWS se ANO snaží zaujmout hlavně mladé voliče, mezi kterými může ještě nabrat nějaké hlasy. „Pokud se paní Schillerová prezentuje ve zvýšené míře na TikToku, znamená to, že jim jde právě o to oslovit mladé,“ komentoval pro CNN Prima NEWS politolog Josef Mlejnek z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

U gymnazistů v Praze ANO neuspěje, míní politolog

Hnutí ANO podle Mlejnka cílí na specifickou část mladých voličů. „Jde zejména o mladé, kteří se učí řemeslu, nebo dělají učební obory s maturitou. Geograficky jim jde o severní Čechy a Moravu, nikoliv o gymnazisty z Prahy. To ví předem, že u nich moc šancí nemají,“ zhodnotil Mlejnek.

Zda se hnutí ANO daří lovit hlasy mezi mladými, se podle Mlejnka ukáže až po 9. červnu. „To uvidíme podle volebního výsledku. V evropských volbách je pro strany problém vůbec dostat voliče k volbám,“ zhodnotil Mlejnek.

Politolog Petr Just z Metropolitní univerzity Praha podotkl, že průzkumy naznačují, že hnutí ANO se v posledních letech ve skupině mladých voličů daří bodovat. „A to u mladých dříve dlouhodobě dominovaly strany, jež jsou součástí dnešní vládní koalice. Je to zejména dáno tím, že hnutí ANO, fungující primárně skrze marketingové nástroje, dokáže vždy stylem politické komunikace zacílit na tu skupinu, jejíž podporu potřebuje,“ zdůraznil Just.

Že ANO cílí na mladé, redakci potvrdil i místopředseda hnutí Richard Brabec. Podle něj vládní strany mladé lidi zklamaly. „Když se podíváte na průzkumy, hodně mladých lidí se přesunulo k nám. I mladí najednou vidí, že vláda jim nic nenabídla. A přitom v ní sedí bývalí rektoři vysokých škol. A co se stalo ve školství? Vláda ořezala peníze pro učitele, zkomplikovala studentům přivydělávání na DPP, DPČ. Zasáhlo to spoustu mladých lidí. Slibovali nesplnitelné,“ kritizoval Brabec.

Bartoš: Tanečky Schillerky? To je věc vkusu

Lídři vládních stran ale s opoziční kritikou nesouhlasí. Šéf Pirátů Ivan Bartoš řekl, že jeho strana má program pro mladé. „Klade důraz na modernizaci a investice do oblastí, které mohou životy mladých lidí zlepšit, ať už jde o vzdělávání, zlepšení péče o duševní zdraví, péče o životní prostředí či podpora lidských práv a rovných šancí,“ sdělil CNN Prima NEWS Bartoš.

Doplnil, že je potřeba mladé lidi také pustit ke kormidlu. „Místo toho bohužel leckdy slýchají, že ničemu nerozumí, mají držet pusu a krok a tiše sledovat, jak se rozhoduje o nich bez nich. Takový přístup za Piráty jednoznačně odmítáme. U nás mají mladí lidé skutečně možnost rozhodovat a věci zlepšovat. Na prvních deseti místech na kandidátce do Evropského parlamentu tak máme za Piráty nejmladší věkový průměr ze všech stran – 34 let. Pro porovnání u SPOLU to je 49 let, u ANO 48 a u STAN 41,“ prohlásil Bartoš

Jeho strana se prý snaží oslovit prvovoliče právě programem a prací. „Samozřejmě nepopírám, že TikTok používá obrovské množství mladých lidí, je zde ale obrovské bezpečnostní riziko. Chápu i to, že tanečky na této platformě chtějí někteří sbírat politické body, my se to ale snažíme dokazovat odvedenou prací místo cirkusových vystoupení na sociálních sítích. To je ale asi věc vkusu,“ komentoval příspěvky Schillerové.

Předsedkyni TOP 09 a šéfce Sněmovny Markétě Pekarové Adamové se styl ANO moc nezamlouvá. „Tanečky na TikToku možná mohou někoho na chvíli zaujmout, ale my jsme přesvědčeni, že mladým lidem nejde o šaškování, ale o témata a řešení problémů. Mladé voliče oslovujeme kontaktní kampaní a přímým angažováním mladých v krajích a regionech,“ sdělila CNN Prima NEWS Pekarová.

Mladé lidi se prý topka snaží aktivně zapojit do politiky i do kampaně. „Máme spoustu dobrovolníků a opřít se můžeme také o tři mládežnické organizace našich stran. Ve městech pod jejich taktovkou probíhají tzv. EUspoty, kde si mladí zvou naše politiky na pikniky v parcích. Co se týče sociálních sítí, využíváme pro komunikaci s mladými platformu na Instagramu na účtu @spolu_jdemevolit, který se nám osvědčil už před volbami v roce 2021,“ uvedla Pekarová. Nejdůležitější však podle ní je, aby hlavně mladí lidé k volbám přišli.

Obtížná disciplína

Lovení hlasů mladých je podle politologa Justa pro strany velmi obtížná disciplína. „Ta obtížnost vychází ze dvou faktorů, které už byly v minulosti zaznamenány v sociologických průzkumech. Mladí mají v průměru nižší ochotu jít k volbám. To, že v průzkumu řeknou, koho by volili, ještě neznamená, že k volbám nakonec skutečně půjdou a strana si tedy nemůže být jista, že jejich hlasy pak skutečně bude mít,“ konstatoval politolog.

Doplnil, že mladí nevylučují, že svou volbu ještě změní. Když se jich zeptáte, koho by volili, odpoví svou aktuální preferenci. Ale na doplňující dotaz, jak moc si jsou jisti, že ji do voleb nezmění, už tak jasně neodpovídají a připouští, že svou volbu ještě možná přehodnotí.

„Myslím, že se to hodně projevilo v minulosti u stran, resp. kandidátů, kteří se primárně fixovali na podporu mladých (ve sněmovních volbách Piráti, ale hlavně v prezidentských volbách Danuše Nerudová). Vždy je potřeba mít svoji voličskou základnu v uvozovkách pojištěnou i podporou od skupin, které mají vyšší volební docházku a neinklinují ke změnám svého volebního chování,“ uvedl Just.

Organizace Člověk v tísni ve středu zveřejnila výsledky studentských voleb do Evropského parlamentu. U středoškoláků bodovala koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) s 15,2 procenta hlasů. Před pěti lety u studentů nejvíce uspěli Piráti, tentokrát byli třetí za Přísahou s Motoristy. Hnutí ANO mělo 5,12 procenta hlasů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Založili jste oheň Green Deal a nyní ho hasíte, tepal Vondráček Zaorálka. Ten ukázal na lidovce

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie