Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Scholz, Biden, Macron a Starmer podporili mier na Ukrajine aj v pásme Gazy

Nemecký kancelár Olaf Scholz, americký prezident Joe Biden, francúzsky prezident Emmanuel Macron a britský premiér Keir Starmer na dnešnom stretnutí v Berlíne okrem iného potvrdili odhodlanie ďalej podporovať Ukrajinu v jej úsilí o spravodlivý a trvalý mier a zdôraznili nutnosť ukončenia vojny v Pásme Gazy. Vyplýva to z vyhlásenia spolkovej vlády po uzavretom rokovaní štátnikov. […]
Menej ako 1 min. min.

Nemecký kancelár Olaf Scholz, americký prezident Joe Biden, francúzsky prezident Emmanuel Macron a britský premiér Keir Starmer na dnešnom stretnutí v Berlíne okrem iného potvrdili odhodlanie ďalej podporovať Ukrajinu v jej úsilí o spravodlivý a trvalý mier a zdôraznili nutnosť ukončenia vojny v Pásme Gazy. Vyplýva to z vyhlásenia spolkovej vlády po uzavretom rokovaní štátnikov.

Odsúdili vojnu na Ukrajine

Štvorica vrcholných predstaviteľov svetových mocností na schôdzke v nemeckej metropole odsúdili pokračujúcu útočnú vojnu Ruska proti Ukrajine a prediskutovali plány na ďalšiu bezpečnostnú podporu, hospodársku podporu a humanitárnu pomoc Ukrajine, a to aj s využitím mimoriadnych príjmov zo mrazených aktív ruského štátu, ako bolo dohodnuté na nedávnom summite G7.

Rusko nedovolí Ukrajine získať jadrové zbrane. Ak sa jej to podarí, náležite odpovieme, vyhlásil Putin

Okrem toho štátnici hovorili o pláne na víťazstvo, ktorý predkladá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zdôraznili tiež „odhodlanie Ukrajinu naďalej podporovať v jej úsilí o zabezpečenie spravodlivého a trvalého mieru, založenom na medzinárodnom práve vrátane Charty OSN a na rešpektovaní suverenity a územnej nedotknuteľnosti“.

Rokovali o dopadoch smrti Sinwára

Pokiaľ ide o situáciu na Blízkom východe, štvorka rokovala okrem iného o dopadoch smrti vodcu palestínskeho teroristického hnutia Hamas Jahjá Sinwára na „bezprostrednú nutnosť návratu rukojemníkov späť domov k ich rodinám a na ukončenie vojny v Gaze a tiež na to, že sa humanitárna pomoc dostane k civilnému obyvateľstvu“.

Biden si myslí, že je možné zastaviť súperenie medzi Izraelom a Iránom

Sinwár pritom podľa vyhlásenia nesie zodpovednosť za krviprelievanie pri teroristickom útoku na juhu Izraela z minuloročného 7. októbra. Pri ňom teroristi zabili 1200 ľudí a ďalších zhruba 250 vzali ako rukojemníkov. Izrael potom spustil rozsiahlu a doposiaľ trvajúcu ofenzívu v Pásme Gazy s cieľom Hamas zničiť.

Hľadanie diplomatického riešenia

Štátnici ďalej odsúdili raketový útok Iránu na Izrael z 1. októbra, ktorým Teherán podľa Scholza, Bidena, Macrona a Starmera prispel k eskalácii. Dohodli sa, že je potrebné Irán pohnať k zodpovednosti a vystríhať sa ďalšej eskalácii.

Hizballáh podnikol raketový útok na Izrael. Jedna z rakiet bola za zabitého vodcu Nasralláha

Lídri ďalej hovorili o situácii v Libanone a zhodli sa na tom, že musí byť naplnená rezolúcia 1701 Bezpečnostnej rady OSN z roku 2006, ktorá stanovuje podmienky pre zaistenie bezpečnosti na juhu Libanonu, a nájdené diplomatické riešenie, ktoré civilným obyvateľom na oboch stranách takzvanej modrej línie umožní bezpečný návrat do svojich domovov.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie