Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Scholz po násilnostiach sprevádzajúcich voľby sľúbil, že bude obhajovať slobodu prejavu

Nemecký kancelár Olaf Scholz na záver predvolebnej kampane, ktorú sprevádzali násilnosti, dnes vyhlásil, že sloboda slova musí byť chránená za každú cenu. Sľúbil, že zakročí proti každému, kto ju ohrozí, napísala agentúra Reuters. Nemci zamieria k volebným urnám vo voľbách do Európskeho parlamentu v nedeľu. V prejave na záverečnom mítingu svojej strany v rámci kampane pred […]
Menej ako 1 min. min.

Nemecký kancelár Olaf Scholz na záver predvolebnej kampane, ktorú sprevádzali násilnosti, dnes vyhlásil, že sloboda slova musí byť chránená za každú cenu. Sľúbil, že zakročí proti každému, kto ju ohrozí, napísala agentúra Reuters. Nemci zamieria k volebným urnám vo voľbách do Európskeho parlamentu v nedeľu.

V prejave na záverečnom mítingu svojej strany v rámci kampane pred voľbami do europarlamentu Scholz poukázal na incident z minulého týždňa, keď muž pôvodom z Afganistanu zabil na protiislamskom zhromaždení policajta.

Hoci Scholz odvtedy sľúbil sprísniť pravidlá pre deportácie, podľa analytikov by tento incident mohol v nedeľu pri volebných urnách mierne posilniť krajne pravicovú stranu Alternatíva pre Nemecko, ktorá dlhodobo presadzuje oveľa prísnejší postup voči migrácii.

Scholz ale dnes uviedol, že migranti sú tiež obeťami násilia páchaného pravicovými extrémistami, a odkázal na širší problém rastúceho politického násilia. V tomto roku zatiaľ bolo zaznamenaných 22 útokov na politikov, ktoré si vyžiadali fyzické zranenia, zatiaľ čo za celý minulý rok ich bolo 27, uviedol v máji spolkový kriminálny úrad BKA.

“Zakročíme proti všetkým, ktorí ohrozujú túto slobodu, ktorí páchajú násilie, ktorí zmenšujú priestor,” povedal Scholz v Duisburgu na západe krajiny. Akciu tam organizovali jeho sociálni demokrati.

Rastúce útoky proti politikom a zle vedená kampaň medzi ľuďmi s opačnými názormi odradili niektorých kandidátov a agitátorov od toho, aby pred voľbami vyšli do ulíc, povedali politici agentúre Reuters. “To si nenecháme páčiť a využijeme všetky možnosti, ktoré náš zákon vytvára, ktoré má polícia a justícia, aby sme zakročili proti tým, ktorí chcú obmedziť našu slobodu,” povedal Scholz.

Podľa Reuters sa zdá, že si populistické strany na oboch stranách politického spektra v nedeľu v Nemecku povedú dobre. AfD v posledných prieskumoch súperí s SPD a Zelenými o druhé miesto, zatiaľ čo novozaložené ľavicové Spojenectvo Sahry Wagenknechtovej – za rozum a spravodlivosť (BSW) smeruje k tomu, aby vo svojom prvom veľkom volebnom teste získalo približne sedem percent hlasov.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie