Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

SEAT Ateca 1.5 TSI alebo Ford Kuga 1.5 Ecoboost? Vyrovnané ceny i výbavy. Ktoré SUV? Porovnávací TEST

Ford Kuga a SEAT Ateca sú vo svojej kategórii relatívne menej populárne autá. Kým sa všetci zaoberajú Karoqmi, Mazdami CX-30, Toyotami Corollami Cross..
Menej ako 1 min. min.

Ford Kuga a SEAT Ateca sú vo svojej kategórii relatívne menej populárne autá. Kým sa všetci zaoberajú Karoqmi, Mazdami CX-30, Toyotami Corollami Cross, či lúštia hádanku, ktorá Honda HR-V je tá pravá, ponúkam vám dilemu, ktorá veci zjednodušuje a nezaťahuje do nich zbytočné technológie navyše. Tieto dve autá ponúkajú veľa za výrazne menej, než ostatní. A to práve preto, lebo nie sú až také populárne. Je to pritom zákaznícka chyba. Obe majú dobré motory, dobré prevodovky, dobrú výbavu, dobrú bezpečnosť a ponúkajú na rozdielnej zastavanej ploche takmer totožné úžitkové vlastnosti. Porovnávať pritom ideme základné motorizácie. Nie hybridy, nie nafty, ale základné slušné ponuky. Ktoré sivé SUV je teda lepšie?

Niekto sa hneď na úvod chytí za hlavu, že veď sú tie autá celkom z iných segmentov, no pravdou je, že celkom iný segment v segmente stredne veľkých SUV je tak trochu podkategória a užívatelia až tak dôkladne tieto veci riešiť nebudú. Protihodnota oboch áut je podobná a akokoľvek veľká Kuga je, konkurovať Tiguanom, či Kodiaqom, či 5008-čkám dokáže, ale len čiastočne.

Ceny, ceny, ceničky!

Aj keď sa vonkajšími rozmermi naozaj nekopírujú, vnútri majú naozaj porovnateľne veľa priestoru. Za to môže kratší nos Atecy, ktorá z celkovej dĺžky 4382 mm vytlačí porovnateľnú priestorovú ponuku ako o cca 250 mm dlhšia Kuga. Menšou slabinou Atecy je vnútorná šírka. Bez zrkadiel má zvonku 1841 mm, kým Kuga 1882 mm. Ani jedno auto však plnohodnotné trojsedadlo vzadu neponúkne, i keď v tomto ohľade má Kuga trochu na vrch. Kuga má zadné operadlá polohovateľné a to je veľký benefit.

Na druhú stranu, Ateca to dobieha menšími vonkajšími rozmermi, ktoré sa hodia pri parkovaní. Obe autá pritom aj v nízkych výbavách Style a Trend X viete vybaviť zadnou cúvacou kamerou a senzormi. Kuga to dokonca má v základe. Ateca zas navyše ponúkne parkovací asistent. To Ford vie, ale pri akciovej Kuge túto možnosť, rovnako ako adaptívny tempomat, jednoducho nedodá. Ateca vo výbave Style má adaptívny tempomat v základe. Kuga za 590 eur navyše ponúka vyhrievané čelné sklo, sedačky a volant a keďže ich testovaný kus mal, doplnil som to v konfigurátore aj pri Atece.

Obe autá sa aktuálne nachádzajú v akciách. Kým Kuga má už od jari dlhodobo zníženú cenu vďaka akciovému cenníku a v prípade tohto auta o 6500 eur, Ateca okrem štandardných zliav ponúka i špeciálnu jesennú zľavu. Tá však reálne len znižuje nárast ceny, ktorý model za ostatné roky zaznamenal.

Kuga štartuje s testovaným motorom 1,5 Ecoboost na cene 25 690 eur vo výbave Trendy Titanium, Ateca s výbavou Style Family s testovaným motorom má cenu po zľave 26 920 eur. Za ostatné mesiace cena Kugy mierne stúpla, Ateca zas vplyvom odchodu základného trojvalca i pokročilým vekom zas zlacnela. A to sa autám dnes veru nestáva. Aby Ateca i Kuga ponúkali to isté, prirátajte sivú metalízu, či balíky výbav a servisné zmluvy i predĺžené záruky (u Kugy v základe, u Atecy v zľave zdarma). Vo výsledku vám autá dajú v oboch prípadoch o 3000 eur drahšie. Vo výbave sú pritom až na pár detailov ako dve vajcia.

No a aké sú vlastne autá?

Kuga pôsobí istejšie. Má solídny podvozok, ktorý ponúka športovejšiu jazdu. Ateca má zas mäkšie pruženie a veľmi nezaostáva pri porovnávaní dynamiky v zákrutách. Z oboch áut je porovnateľný výhľad, kabína Kugy je trochu väčšmi vzadu, čo pomáha rozloženiu hmotnosti, no pri ľahkých benzínových motoroch to nie je taký výrazný rozdiel. Ak by ste pod kapotu Atecy bachli naftový dvojliter a veľké kolesá k tomu, auto by bolo nedotáčavé ako táčky a nič by s tým nespravil ani pohon všetkých kolies.

Kuga má tiež o niečo širšie sedenie vzadu. Nie o veľa, no sedadlá vyzerajú byť v lepšom sklone a tretí pasažier by mohol mať o máličko viac miesta. Displeje ponúkajú podobné parametre, Sync3 je o niečo málo stabilnejší ako súčasný systém VW. Kabína Atecy ale subjektívne pôsobí modernejšie a hodnotnejšie. Nie o veľa, no predsa o kúsok. Mäkčené plasty majú obe autá, vŕzganie takmer vôbec. Infotainmenty môžete spojiť s CarPlay, či Android Auto, minimálne Ateca to zvládne aj bezdrôtovo. Displej Atecy má o niečo lepšie zobrazenie a netrčí nad palubnú dosku tak ako u Kugy. V oboch prípadoch sú ale tieto základné displeje relatívne malé.

Úchop volantu je lepší v Kuge, rovnako tak kulisa radiacej páky väčšmi praje ostrejšiemu zaobchádzaniu. Rozdiel v počte valcov vlastne necítiť. Kuga má s tromi valcami o poznanie lepší zvuk, no je to ako porovnávať zvuk slimáka a dážďovky. Predsa len ten trojvalec znie lepšie. Pružnosť je mierne v prospech Atecy v nižších rýchlostiach, no Kuga ju paradoxne predbieha vo vyšších. Paradoxne preto, lebo máloktorý čitateľ vie oceniť výhody trojvalcovej konštrukcie a rozmeniť si ich na drobné.

SEAT Ateca alebo Ford Kuga: Dynamika, jazda

Zo 60 na 100 zrýchľujú na 3. stupni takto: Kuga 6,10 s. Ateca 5,87 s. Z 80 na 120 km/h zrýchľujú na 3. stupni takto: Kuga 6,38 s. a Ateca 6,98 s. Ateca je aj o niečo ľahšia (1434 vs. 1489 kg), no celkovo sú autá vyrovnané aj z hľadiska hmotnosti. Kuga má však o kúsok hľadnejší motor. Sú to decilitre, no predsa rovnaký vodič dokáže s Atecou jazdiť o niečo málo úspornejšie. Opäť to ide na vrub hmotnosti i sprevodovaniu. Kuga je vo vyšších rýchlostiach pružnejšia, no to niečo stojí. Za všetko porovnanie otáčok: Kuga pri 120 km/h na 6. stupni točí 2650 ot/min, Ateca 2450 ot/min. Hlučnosť v kabíne je ale aj pri tejto rýchlosti prakticky identická.

Komfort v oboch autách je solídny. Jazda tichá, radenie príjemné. Ateca má silnejšie svetlá, no tie v Kuge o veľa nezaostávajú. Obe autá dobre osvetľujú krajnice a ten kľúčový úsek za nimi – to pre prípad prítomnosti zvierat i chodcov. Ateca odvezie v tomto vyhotovení v kufri 510 litrov voľného objemu. Kuga jasne vedie a ponúkne až 612 litrov. Batožinový priestor Kugy je celkovo väčší, no Ateca sa môže pochváliť pravidelnejším tvarom a väčšou hĺbkou po prvý dekel. Obe autá majú sklápanie sedadiel v pomere 60:40, no Ateca má ešte priezor pre väzňov, respektíve pre lyže…

Prejazdnosť v teréne je pre obe autá skôr symbolická. Bez pohonu všetkých kolies ľahkým terénom prejdete, no nedráždite traktoristu prejazdom bahnitých úsekov. Na to, na čo obe autá ich užívatelia využívajú – na lesné-poľné cesty, nedostatočne udržiavané lokálne cesty, či na obrubníkové parkovanie, svetlá výška oboch áut bohato stačí. Ateca ponúkne 188 mm, Kuga 192 mm.

SEAT Ateca alebo Ford Kuga: aký je verdikt?

Tak si to zhrňme. Kuga má o niečo dlhší nos a plynulejšie sa zvažujúcu líniu strechy. Jej kufor je litrovo väčší, ale užívateľsky plytkejší. Obe autá jazdia komfortne, podvozok Atecy je komfortnejší, Kuga zas lepšie zvládne ostré zaobchádzanie. V kabíne majú podobnú porciu priestoru, ani jedno z áut výrazne nevyniká. Kuga má lepšiu kulisu radiacej páky, no to patrí k danej športovosti. Obom autám manuál svedčí a jazdiť vedia príjemne a zároveň sa neboja predbiehať.

Stredne veľké rodinne orientované SUV chytia za srdce nejedného našinca. Ani jedno z týchto áut nie je zlou voľbou, naopak ich základné verzie ponúkajú prakticky všetko a za príjemné peniaze. Niekomu bude vadiť trojvalec, niekomu kulisa, niekto má radšej obliny, iný ostrejšie hrany. Súboj je tesný, no akokoľvek je mi sympatická Ateca, o malú trošku u mňa vyhráva Kuga. Jej proporcie sú vyváženejšie, zvuk motora má lepší. Trochu diskomfortu obetujem v prospech lepšej ceny. Celkom však chápem toho, kto zvolí istotu a kúpi bratislavsko-českú Atecu. Obe autá sú šedivé, ale protihodnotou vynikajú.

The post SEAT Ateca 1.5 TSI alebo Ford Kuga 1.5 Ecoboost? Vyrovnané ceny i výbavy. Ktoré SUV? Porovnávací TEST appeared first on automotoblog.sk.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie