Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Sedem účinných rastlín proti komárom. Umiestnite ich na parapet

6.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/rawf8). S príchodom teplých mesiacov sa každoročne objavujú komáre, ktoré môžu zmeniť nejeden večer na nočnú moru. Ako sa pred nimi chrániť vo vlastnom dome? Recept je jednoduchý: stačí do balkónových debničiek alebo parapetných kvetináčov zasadiť rastliny, ktoré produkujú oleje odpudzujúce tento hmyz. Je dobré pripraviť sa už teraz. […]
Menej ako 1 min. min.

6.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/rawf8).

S príchodom teplých mesiacov sa každoročne objavujú komáre, ktoré môžu zmeniť nejeden večer na nočnú moru. Ako sa pred nimi chrániť vo vlastnom dome? Recept je jednoduchý: stačí do balkónových debničiek alebo parapetných kvetináčov zasadiť rastliny, ktoré produkujú oleje odpudzujúce tento hmyz. Je dobré pripraviť sa už teraz.

Aké rastliny odpudzujú komáre?
Foto: shutterstock/rawf8

Komáre začínajú útočiť pred súmrakom a zostávajú aktívne do 21.00-22.00 h. Ráno sa prebúdzajú okolo 5.00-6.00 h a útočia pred poludním. Keď je však vlhko a zamračené, môžu byť aktívne počas celého dňa. Neznášajú silné slnko a suchý vzduch. Odpudzuje ich aj vôňa niektorých rastlín. Tu sú:

Levanduľa úzkolistá

Ide o jednu z najúčinnejších rastlín odpudzujúcich komáre. Komáre ju cítia z veľkej diaľky a vyhýbajú sa oblasti, kde rastie. Levanduľa nie je náročná a dobre znáša sucho, takže jej údržbu zvládne aj amatér. Rastlina kvitne počas celého leta, takže nás bude dlho chrániť pred uštipnutím.

Levanduľa má rada slnečné miesta.
Foto: shutterstock/Katya Slavashevich

Plektrant ťahavý – kadidlo

Zaujímavá okrasná rastlina s dlhými visiacimi listami. Často zdobí vaše balkóny bez toho, aby ste si uvedomovali jej úžasné vlastnosti. Jej charakteristická vôňa odháňa komáre tam, kde rastie piepor čierny. Musíte len pamätať na to, že táto rastlina má rada jemne tienisté miesta a neznáša premokrenie. Najlepšie vyzerá v závesných nádobách.

Výsadba proti komárom sa odporúča približne v polovici mája, t. j. po odznení mrazov.
Foto: shutterstock/muralird2008

Pelargónia

Kráľovná balkónov a terás. Nádherné kvety pelargónie vzbudzujú obdiv, ale estetické vlastnosti nie sú jej jedinou výhodou: je to vynikajúci štartér pre nepríjemné komáre. Vyberte si odrody s vôňou citróna alebo pomaranča – éterické oleje, ktoré vyžarujú, vás potešia a komáre sa k vášmu oknu ani nepriblížia. Pelargónie potrebujú pravidelnú a pomerne výdatnú zálievku, najmä počas horúcich dní. To zabezpečí, že budú bohato kvitnúť.

Pelargónie kvitnú až do prvých mrazov.
Foto: shutterstock/Real_life_photo

Kocúrnik záhradný

Jeho vôňa odpudzuje komáre a čierne mušky, ale je veľmi príťažlivý pre … mačky, pre ktoré má takmer narkotický účinok. Zvyčajne, keď mačka zacíti vôňu kocúrnika, začne sa v ňom váľať, chytať ho labkami, hrýzť ho, olizovať a hlasno mrnčať a mňaukať. Dôvodom tohto správania je nepetalaktón obsiahnutý v rastline, ktorý sa považuje za mačací feromón. Našťastie je jeho koncentrácia v tejto odrode dostatočne nízka, takže pravdepodobne neprilákate všetky mačky v okolí a komáre sa nám vyhnú. Kocúrnik záhradný kvitne v máji a bude zdobiť váš balkón alebo parapet až do septembra.

Kocúrnik vám pomôže zahnať dotieravé komáre.
Foto: shutterstock/Julija Ogrodowski

Muškát omamný

Známa aj ako voňavá pelargónia. Mnohí ľudia ho majú doma na liečebné účely. Gerániový olej je skvelým liekom na choroby dýchacích ciest. Má silné antivírusové, antibakteriálne a protiplesňové účinky. Podporuje tiež regeneráciu a procesy hojenia rán. V lete sa ho oplatí vyložiť na balkón alebo terasu, aby ste sa ochránili pred komármi. Listy pelargónie majú charakteristickú vôňu, pripomínajúcu zmes ruže a citróna – účinný spôsob boja proti nežiaducemu hmyzu.

Muškáty sú viac ako len okrasné.
Foto: shutterstock/aniana

Bazalka

Nielenže odpudzuje nepríjemný hmyz, ale je aj aromatickým a zdravým korením. Staroveké civilizácie ho považovali za veľmi účinnú liečivú rastlinu. Bazalka má blahodarný účinok na náš organizmus a zlepšuje nám náladu. Jej výrazná aróma obohacuje chuť šalátov a možno ňou posypať aj teplé jedlá. Čerstvá bazalka však nemá rada teplo, preto by sa mala používať len ako záverečná prísada.

Bazalka, tymián alebo rozmarín nielen krásne vyzerajú, ale aj skvele chutia.
Foto: shutterstock/AleMasche72

Mäta pieporná

Možno nevyzerá veľmi atraktívne, ale produkuje silné éterické oleje, ktoré komáre nemajú radi. Tie ich budú držať ďalej od miest, kde ju zasadíte. Akoby to nestačilo, mäta sa výborne hodí aj na letné varenie: môžete z nej pripraviť osviežujúce čaje, pridať ju do dezertov a iných jedál. Keďže rastlina rastie veľmi rýchlo a búrlivo, odporúča sa vysádzať ju do veľkých kvetináčov alebo truhlíkov.

Jej listy majú zúbkovitý okraj a pri dotyku voňajú.
Foto: Pixabay/congerdesign

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nakrájajte na plátky a pridajte do šálky. Komáre sa pri pomyslení na tú vôňu trasú. Večer budete mať pokoj a ticho

Naplňte tým pohár a položte ho na parapet. Taliani takto bojujú s komármi. Je to rokmi overené

The post Sedem účinných rastlín proti komárom. Umiestnite ich na parapet appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie