Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Šéf americkej diplomacie Blinken odcestuje do Saudskej Arábie. Čakajú ho rokovania o Pásme Gazy

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken bude v pondelok a utorok rokovať v Saudskej Arábii o možnostiach na dosiahnutie prímeria v palestínskom Pásme Gazy a o snahách, ktoré môžu pomôcť zabrániť väčšiemu regionálnemu konfliktu. Podľa agentúry AFP to v sobotu uviedlo ministerstvo zahraničných vecí USA, ktoré dodalo, že Blinken odletí na Blízky východ v nedeľu. […]
Menej ako 1 min. min.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken bude v pondelok a utorok rokovať v Saudskej Arábii o možnostiach na dosiahnutie prímeria v palestínskom Pásme Gazy a o snahách, ktoré môžu pomôcť zabrániť väčšiemu regionálnemu konfliktu.

Podľa agentúry AFP to v sobotu uviedlo ministerstvo zahraničných vecí USA, ktoré dodalo, že Blinken odletí na Blízky východ v nedeľu.

Bude to už piata Blinkenova návšteva Saudskej Arábie od 7. októbra 2023, keď sa po vpáde teroristických kománd na juh Izraela začala vojna medzi židovským štátom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas, a súčasne aj prvá odvtedy, čo dlhá zástupná vojna medzi Iránom a Izraelom nedávno prerástla do otvoreného konfliktu.

Medzinárodný olympijský výbor pozve do Paríža športovcov z Palestíny. Prijali sme záväzok, vraví Bach

Blinken sa počas návštevy Saudskej Arábie stretne s ministrami z bloku arabských štátov Perzského zálivu. Bude s nimi diskutovať o pokračujúcom úsilí o dosiahnutie prímeria v Pásme Gazy, ktoré by malo viesť k prepusteniu rukojemníkov odvlečených palestínskymi komandami počas ich vpádu na juh Izraela.

Reč bude aj o role palestínskeho militantného hnutia Hamas, ktoré “stojí medzi palestínskym ľudom a prímerím,” ako v sobotu uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí USA Matthew Miller.

Podľa Millera Blinken počas svojej návštevy “zdôrazní dôležitosť predchádzania rozšíreniu konfliktu a bude diskutovať o pokračujúcom úsilí o dosiahnutie trvalého mieru a bezpečnosti v regióne”.

Hovoriť sa bude aj o “ceste k nezávislému palestínskemu štátu s bezpečnostnými zárukami pre Izrael,” povedal Miller.

Medzi krajiny Rady pre spoluprácu v Perzskom zálive patrí Katar, ktorý už mesiace sprostredkúva rozhovory s cieľom zastaviť izraelskú ofenzívu v Pásme Gazy ovládanom Hamasom výmenou za prepustenie izraelských rukojemníkov.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie