Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Šéf britských Labouristov Starmer sľubuje pred voľbami uznanie palestínskeho štátu i hospodársky rast krajiny

Líder britskej opozičnej Labouristickej strany Keir Starmer vo štvrtok v rámci predvolebného programu sľúbil uznanie palestínskeho štátu, udržanie vzťahov s Čínou či obnovu krajiny a hospodársky rast, informuje agentúra Reuters a stanica BBC. “Palestínska štátnosť je neodňateľné právo Palestínčanov,” uviedol Starmer pri predstavovaní volebného programu svojej strany v Manchestri na severozápade Anglicka. “Sme odhodlaní uznať palestínsky štát […]
Menej ako 1 min. min.

Líder britskej opozičnej Labouristickej strany Keir Starmer vo štvrtok v rámci predvolebného programu sľúbil uznanie palestínskeho štátu, udržanie vzťahov s Čínou či obnovu krajiny a hospodársky rast, informuje agentúra Reuters a stanica BBC.

“Palestínska štátnosť je neodňateľné právo Palestínčanov,” uviedol Starmer pri predstavovaní volebného programu svojej strany v Manchestri na severozápade Anglicka. “Sme odhodlaní uznať palestínsky štát ako prínos pre obnovený mierový proces, ktorý vedie k riešeniu na úrovni dvoch štátov,” dodal.

Súčasná konzervatívna britská vláda uviedla, že by palestínsky štát mohla oficiálne uznať pred ukončením mierového procesu, pripomína Reuters. Palestínsky štát v máji uznali Írsko, Nórsko a Španielsko a pridali sa k desiatkam ďalších krajín, ktoré tak urobili už predtým.

Musíme byť rozhodní a tvoriví. Británia prisľúbila Ukrajine 286 miliónov eur, vyhlásil Sunak na summite G7

Predčasné parlamentné voľby sa v Británii konajú 4. júla. Starmer v rámci plánov svojej strany tiež povedal, že labouristi v prípade víťazstva nevydajú nové licencie na hľadanie nových ťažobných polí na ropu a zemný plyn v Severnom mori. Energetickú bezpečnosť takéto ložiská podľa jeho slov nezvýšia a len urýchlia klimatickú krízu.

Jeho prípadná vláda by takisto zaujala dlhodobý a strategický prístup s cieľom udržať si vzťahy s Čínou. “Budeme spolupracovať, kde sa dá, súperiť, kde potrebujeme a prijímať výzvy, kde musíme,” uviedol.

V rámci domácej politiky Starmer sľúbil prebudovanie krajiny. Úsilie o sociálnu spravodlivosť a hospodársky rast musí ísť podľa jeho slov ruka v ruke. Pripomenul aj vyšší hospodársky rast, bezpečnejšie ulice, čistejšie zdroje energie, viac príležitostí a obnovu Národnej zdravotnej služby.

Jeho prejav nakrátko prerušil demonštrant, ktorý vykrikoval z davu. Mal pri sebe nápis “Mladí si zaslúžia lepšie” a tvrdil, že politický postup labouristov je podobný konzervatívcom. Narušiteľa však rýchlo odviedli, píše BBC.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie