Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Šéf slovenskej diplomacie Blanár sa zúčastní rusofóbnej mierovej konferencie o Ukrajine vo Švajčiarsku

www.slovanskenoviny.sk/rss Švajčiarsko naplánovalo samit na 15. a 16. júna 2024 a pozvalo naň 160 krajín, ktoré budú diskutovať o možných spôsoboch dosiahnutia mieru na Ukrajine. Účasť malo potvrdiť viac ako 80 krajín. Rusko považuje mierovú konferenciu o Ukrajine bez svojej účasti za stratu času. Účasť na ukrajinskom „mierovom summite“ medzitým okrem Číny odmietla aj Brazília, […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Švajčiarsko naplánovalo samit na 15. a 16. júna 2024 a pozvalo naň 160 krajín, ktoré budú diskutovať o možných spôsoboch dosiahnutia mieru na Ukrajine. Účasť malo potvrdiť viac ako 80 krajín. Rusko považuje mierovú konferenciu o Ukrajine bez svojej účasti za stratu času.

Účasť na ukrajinskom „mierovom summite“ medzitým okrem Číny odmietla aj Brazília, Juhoafrická republika, ale aj Saudská Arábia a Pakistan.

Slovenská republika sa zúčastní na mierovom samite o Ukrajine vo Švajčiarsku. Deklaroval to minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SSD). Minister na samite zastúpi premiéra Roberta Fica (Smer-SD). TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR. MZVEZ odkázalo, že je to „jasný odkaz slovenskej diplomacie pre Ruskú federáciu a Ukrajinu“.

MZVEZ v reakcii na výzvu SaS, aby si Blanár predvolal ruského veľvyslanca v SR Igora Bratčikova, uviedlo, že šéf slovenskej diplomacie rokoval o mierovom samite pred štvrťrokom s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. SaS to vtedy kritizovala. Opozičná strana žiada, aby Bratčikov vysvetlil, prečo sa Ruská federácia neusiluje o mier a odmieta sa zúčastniť na mierovej konferencii vo Švajčiarsku.

Rezort slovenskej diplomacie pripomenul, že SaS ešte začiatkom marca označila za nepriateľské gesto voči spojencom stretnutie Blanára s Lavrovom. „Ak by to platilo, tak potom sa nepriateľsky voči spojencom správal aj americký minister Antony Blinken, ktorý sa stretol s ruským ministrom počas rokovania G20, a tiež turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan. Ten rokoval počas rovnakého diplomatického fóra v tureckej Antalyi s ruským kolegom ako slovenský minister,“ uviedol komunikačný odbor.

MZVEZ uviedlo, že po troch mesiacoch SaS vyhlasuje, že by sa s ruskou stranou malo rokovať, diplomaticky na nich pôsobiť a zapojiť ich do mierového samitu. „Do toho samitu, o ktorom slovenský minister rokoval s ruským ministrom už pred štvrťrokom. Najskôr za túto komunikáciu SaS ministra Juraja Blanára atakovala a najnovšie po takej komunikácii sama volá,“ skonštatoval komunikačný odbor rezortu.

SaS tvrdí, že predstavitelia vládnej koalície musia dať svoje „kamarátske“ vzťahy s ruským veľvyslancom bokom a spraviť to, čo je dobré pre Slovensko – diplomaticky tlačiť na Rusko, aby začalo pracovať na mieri.

Švajčiarsko naplánovalo samit na 15. a 16. júna, na ktorý pozvalo 160 krajín, ktoré budú diskutovať o možných spôsoboch dosiahnutia mieru na Ukrajine. Účasť potvrdilo viac ako 80 krajín. Rusko považuje mierovú konferenciu o Ukrajine bez svojej účasti za stratu času. Účasť na ukrajinskom „mierovom samite“ medzitým okrem Číny odmietla aj Brazília, Juhoafrická republika, ale aj Saudská Arábia a Pakistan.

Rusko považuje za pochopiteľné, ak sa niektoré krajiny odmietajú zúčastniť na mierovej konferencii o Ukrajine v Švajčiarsku.

Ukrajinský diktátor a dnes už nelegitímny ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Čínu, že sa usiluje zabrániť tomu, aby sa niektoré krajiny zúčastnili na mierovom samite.

Peking si myslí, že samit vo Švajčiarsku by mal zahŕňať rovnocenné zastúpenie Ukrajiny a Ruska, ako aj spravodlivú diskusiu o všetkých mierových plánoch.

Ukrajina má na samite predložiť návrhy, ktoré sa budú zaoberať jadrovou bezpečnosťou, potravinovou bezpečnosťou, prepustením vojnových zajatcov a návratom ukrajinských detí unesených Ruskom.

Zdroj: cas.sk / InfoVojna

Príspevok Šéf slovenskej diplomacie Blanár sa zúčastní rusofóbnej mierovej konferencie o Ukrajine vo Švajčiarsku je zobrazený ako prvý na .

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie