Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Šefčovič o ďalšej nominácii na eurokomisára: Som pripravený

Premiér Robert Fico potvrdil, že podporuje Maroša Šefčoviča za eurokomisára v Ďalšom kabinete exekutívy EÚ. Ak by prešiel výberovým procesom, stal by sa najdlhšie slúžiacim eurokomisárom. Maroš Šefčovič by aj naďalej chcel pôsobiť v Európskej komisii. „Ak by bol záujem a priestor, aby som pokračoval, som pripravený sa naďalej uchádzať o dôveru – zvlášť v tomto […]
Menej ako 1 min. min.

Premiér Robert Fico potvrdil, že podporuje Maroša Šefčoviča za eurokomisára v Ďalšom kabinete exekutívy EÚ. Ak by prešiel výberovým procesom, stal by sa najdlhšie slúžiacim eurokomisárom.

Maroš Šefčovič by aj naďalej chcel pôsobiť v Európskej komisii. „Ak by bol záujem a priestor, aby som pokračoval, som pripravený sa naďalej uchádzať o dôveru – zvlášť v tomto čase, keď treba strategicky uväzovať o budúcnosti európskej ekonomiky vrátane tej slovenskej,” napísal portálu EURACTIV Slovensko ešte začiatkom apríla.

Po tohtotoýždňovom summite Európskej rady (17. – 18. apríla) premiér Robert Fico (Smer-SD) potvrdil, že na post eurokomisára v novom kabinete Európskej komisie nominuje práve Šefčoviča.

Pre Šefčoviča by to bolo štvrté päťročné v pozícii člena exekutívy EÚ. Stal by sa tak najdlhšie slúžiacim členom Európskej komisie. Doteraz ním bol spolu s Rakúšanom Johannesom Hahnom, ktorý má na starosti rozpočet EÚ a vopred ohlásil, že sa z Komisie po voľbách stiahne.

Šefčovič prešiel híringom s jednou pripomienkou na kampaň

Slovenský nominant hovoril, ako chce obhajovať záujmy Európskeho parlamentu. Na rozdiel od čias prezidentskej kampane sa prihlásil k Istanbulskému dohovoru.

Post eurokomisára pre vzdelávanie, odbornú prípravu, kultúru a mládež zastával iba tri mesiace, keď nahradil vo funkcii Jána Figeľa. Počas druhého mandátu Josého Manuela Barrosa bol zodpovedný za administratívu a medziinštitucionálne vzťahy.

V eurokomisii vedenej Jeanom-Claudom Junckerom bol ako podpredseda poverený budovaním energetickej únie. Podpredsednícke kreslo si zachoval aj počas mandátu Ursuly von der Leyenovej, kde mal pôvodne na starosti strategický výhľad a medziinštitucionálne vzťahy.

Pod odchode kolegu z kabinetu Fransa Timmermansa do domácej politiky prebral aj portfólio Európskej zelenej dohody.

Okrem toho vedie pobrexitové rokovania so Spojeným kráľovstvom a doťahuje rokovania o nových asociačných zmluvách s Andorrou, Islandom, Lichtenštajnskom, Monakom, Nórskom, San Marínom a Švajčiarskom. Je podpredsedom Energetickej platformy EÚ, ktorá zaisťuje spoločné nákupy zemného plynu, a jeho meno sa spája aj s Európskou alianciou pre batérie.

„Maroša Šefčoviča požiadajú o spoluprácu vždy vtedy, keď sú ťažké témy, ako bol brexit. Teraz pracuje na Európskej zelenej dohode, mal obrovské povinnosti v súvislosti s energiami, riešil napríklad lacnejší dovoz plynu do Európy,“ povedal v Bruseli Fico.

Šefčovič bude novú slovenskú vládu presviedčať, nech sa odpúta od Ruska

Eurokomisár Maroš Šefčovič, ktorého do európskej exekutívy nominovala vláda Smeru, bude v novom zelenom angažmáne musieť presviedčať slovenskú vládu, aby sa odpútala od ruských energií. Europoslancom pri schvaľovaní sľúbil, že výnimky robiť nebude.

Ako vzniká Komisia

V Európskej komisii má jedného eurokomisára alebo eurokomisárku každý členský štát. Navrhuje ho vláda a portfólio mu prideľuje predseda nového kabinetu. Musí pritom prihliadať na balík faktorov: rozloženie síl politických frakcií v europarlamente po voľbách, odbornosť nominovaných kandidátov, silu jednotlivých portfólií či rodovú vyváženosť.

Každý člen Komisie musí získať súhlas europoslancov po vypočutí (hearing) v príslušnom výbore Európskeho parlamentu.

Zloženie kabinetu nakoniec schvaľuje Európska rada, čiže predsedovia vlád a prezidenti členských krajín EÚ.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie