Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Sem do Chorvátska radšej necestujte. Pozrite sa, čo vypúšťajú do mora

Prví turisti zo Slovenska a Českej republiky už vycestovali do Chorvátska a ich počet by sa mal v nasledujúcich týždňoch ešte zvýšiť. Počas prázdnin sa očakáva rekordná sezóna v tejto obľúbenej dovolenkovej destinácii na Jadrane. Chorváti dúfajú, že sa spamätajú z minulého roku, ktorý bol poznačený vysokými cenami a kalamitami, ako sú obrovské množstvá komárov […]
Menej ako 1 min. min.

Prví turisti zo Slovenska a Českej republiky už vycestovali do Chorvátska a ich počet by sa mal v nasledujúcich týždňoch ešte zvýšiť. Počas prázdnin sa očakáva rekordná sezóna v tejto obľúbenej dovolenkovej destinácii na Jadrane. Chorváti dúfajú, že sa spamätajú z minulého roku, ktorý bol poznačený vysokými cenami a kalamitami, ako sú obrovské množstvá komárov a znečistené more.

Pretrvávajúce problémy

Bohužiaľ, zdá sa, že krajina sa týchto nepríjemností nezbavila. Hoci zatiaľ nie sú správy o zvýšenom počte komárov, určite sú prítomné. „Prišli sme včera a všetci sme poštípaní. Musíme sa stále striekať repelentmi, najmä v noci,“ hovorí Jana z Brna, ktorá sa s rodinou vybrala na ostrov Krk, konkrétne do obľúbeného letoviska Njivice.

Kvalita vody v mori je rôzna. „Ráno je všetko v poriadku, ale popoludní je na vode mastný film a bublinky. Radšej sa nekúpeme,“ uvádza turista, ktorý tiež vyjadruje nespokojnosť s rastom cien v krajine. „Mysleli sme si, že ceny oproti minulému roku klesnú, ale je to asi o 10 až 20 % drahšie. Miestni obyvatelia hovoria, že v krajine je veľká inflácia.“

Voda je problémom číslo jeden

Kvalita vody je tento rok v Chorvátsku hlavným problémom. Zatiaľ čo Istria a severné ostrovy sú na tom lepšie, v ostatných obľúbených destináciách je situácia alarmujúca a mnohých turistov to odrádza.

Najhoršie je na tom turistický ostrov Hvar, kam sa rodina Novotných z Příbrami tento rok vybrala už po piaty raz. „Je to obrovské sklamanie. Na začiatok sezóny je voda absolútne špinavá od výkalov. Hovorí sa, že lode to púšťajú do vody, ale to nie je jediný problém. Reštaurácie v okolí vody viditeľne vypúšťajú do mora splašky a toalety,“ informuje Aleš Novotný, ktorý býva v letovisku Jelsa.

Reakcia médií a miestnych obyvateľov

Situáciu na Hvare už zaznamenali aj chorvátske médiá, ktoré ju označili za prírodnú katastrofu. Miestni obyvatelia sú zúfalí z toho, že okolo ostrova sa plaví čoraz viac výletných lodí a plachetníc, ktorých posádky zrejme ignorujú nariadenie o nevypúšťaní odpadových vôd do mora. „Robia to všetci a my sme už bezmocní,“ hovorí Nikolina, ktorá na Hvare prenajíma niekoľko apartmánov. „Bolo to v médiách a hostia mi rušia rezervácie, dokonca aj tí z Českej republiky.“

Nerozhodnosť českých turistov

Českí turisti sú zmätení a nevedia, či sa im tento rok oplatí ísť do Chorvátska. Mnohí si už pobyty rezervovali, ale vzhľadom na negatívne skúsenosti zo začiatku sezóny sa môže zopakovať situácia z minulého roka, keď ľudia v druhej polovici júna začali hromadne rušiť svoje rezervácie. V dôsledku toho museli miestni hotelieri a prevádzkovatelia cestovného ruchu znížiť svoje vysoké ceny.

Chorvátsko sa tento rok nachádza pod drobnohľadom turistov i médií. Ako sa situácia vyvinie, ukáže až čas, ale už teraz je jasné, že krajina bude musieť riešiť vážne problémy, ak chce udržať svoj status obľúbenej dovolenkovej destinácie.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie