Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Severná Kórea odpálila do mora balistické rakety, japonský premiér nariadil zabezpečenie lodí a lietadiel

Vzdialenosť, ktorú balistické strely preleteli, naznačuje, že ich navrhli pre útoky na Južnú Kóreu.
Menej ako 1 min. min.

12.9.2024 (SITA.sk) – Severná Kórea vo štvrtok vystrelila do mora niekoľko balistických rakiet krátkeho doletu. Zbor náčelníkov štábov juhokórejských ozbrojených síl uviedol, že zaznamenané strely leteli z oblasti hlavného mesta Pchjongjang 360 kilometrov a pristáli vo vodách medzi Kórejským polostrovom a Japonskom.

Ohrozenie medzinárodného mieru

Japonský premiér Fumio Kišida nariadil úradom, aby zabezpečili bezpečnosť lodí a lietadiel, škody však krajina nehlási. Vzdialenosť, ktorú balistické strely preleteli, naznačuje, že ich navrhli pre útoky na Južnú Kóreu.

Diplomati z Južnej Kórey, Japonska a Spojených štátov počas spoločného telefonátu odsúdili konanie Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) s tým, že ohrozuje regionálny a medzinárodný mier.

Je to po prvý raz po viac ako dvoch mesiacoch, čo KĽDR verejne odpálila zbrane. Prvého júla Severná Kórea vyhlásila, že testovala novú taktickú zbraň schopnú uniesť superveľkú 4,5-tonovú hlavicu.

Rokovania so Spojenými štátmi

Len pred pár dňami pritom severokórejský vodca Kim Čong-un vyhlásil, že posilní úsilie o to, aby boli severokórejské jadrové sily plne pripravené na boj so Spojenými štátmi a ich spojencami. Severná Kórea podľa neho čelí „vážnej hrozbe“ toho, čo nazval „bezohľadným rozširovaním“ regionálneho vojenského bloku pod vedením USA.

Kim sa podobne vyslovil už viackrát, ale jeho posledná vyhrážka prišla v čase, keď sa externí experti domnievajú, že Severná Kórea by mohla pred novembrovými prezidentskými voľbami v USA uskutočniť testovací jadrový výbuch alebo testovacie odpálenie rakety dlhého doletu, aby posilnila svoj vplyv v budúcich rokovaniach so Spojenými štátmi.

Viac k témam: Balistické strely, Japonský premiér, napätie na Kórejskom polostrove, severokórejské rakety, severokórejské zbrane, Severokórejský vodca
Zdroj: SITA.sk – Severná Kórea odpálila do mora balistické rakety, japonský premiér nariadil zabezpečenie lodí a lietadiel © SITA Všetky práva vyhradené.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie