Preskočiť na obsah
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Severná Kórea presunula jednu z najtajnejších jednotiek na svete do Ruska

. Ukrajina, 20. októbra 2024 (AM) – Severná Kórea presunula jednu z najtajnejších jednotiek na svete – svoju jednotku SDF – do Ruskej federácie – The Telegraph V správe amerických tajných služieb z roku 2021 sa uvádza, že SDF sú dobre vycvičené, motivované a vybavené najlepším vybavením. Správy západných analytikov opisujú SDF ako “vysoko vycvičené jednotky s […]
Menej ako 1 min. min.

.

Ukrajina, 20. októbra 2024 (AM) – Severná Kórea presunula jednu z najtajnejších jednotiek na svete – svoju jednotku SDF – do Ruskej federácie – The Telegraph V správe amerických tajných služieb z roku 2021 sa uvádza, že SDF sú dobre vycvičené, motivované a vybavené najlepším vybavením. Správy západných analytikov opisujú SDF ako “vysoko vycvičené jednotky s najlepším dostupným vybavením pre nebezpečné, ale dôležité misie”. Severokórejské 200-tisícové špeciálne sily majú 12 ľahkých peších brigád, tri prieskumné jednotky, tri výsadkové divízie a tri ostreľovačské jednotky.

 

Aké silné sú ozbrojené sily KĽDR?

Štátnej dume bol predložený návrh zákona o ratifikácii Zmluvy o komplexnom strategickom partnerstve medzi Ruskou federáciou a Kórejskou ľudovodemokratickou republikou, ktorú hlavy štátov podpísali 19. júna 2024 v Pchjongjangu. Hovorca prezidenta Dmitrij Peskov uviedol, že zmluva obsahuje ustanovenia o vzájomnej obrane v prípade útoku zvonka a predpokladá prehĺbenie bezpečnostnej spolupráce.

 

“V prípade, že jedna zo zmluvných strán bude vystavená ozbrojenému útoku zo strany ktoréhokoľvek štátu alebo viacerých štátov a ocitne sa tak vo vojnovom stave, druhá zmluvná strana okamžite poskytne vojenskú a inú pomoc všetkými dostupnými prostriedkami v súlade s článkom 51 Charty OSN a v súlade s právnymi predpismi Ruskej federácie a Kórejskej ľudovodemokratickej republiky, ” uvádza sa v článku 4 zmluvy. Ak teda bude dokument ratifikovaný, Rusko má nového spojenca s prísnymi záväzkami poskytnúť vojenskú pomoc našej krajine. To znamená, že stojí za to analyzovať, aké sú ozbrojené sily KĽDR (Kórejská ľudová armáda, KĽA) a akými zbraňami disponujú.

 

Štruktúra ozbrojených síl Severnej Kórey Podľa rebríčka Global Firepower zverejneného v roku 2024 sa KĽDR z hľadiska vojenskej sily nachádza na 36. mieste zo 145 krajín sveta. Počet príslušníkov severokórejských ozbrojených síl sa odhaduje na 1,37 milióna. Zároveň sa približne 4 milióny nachádzajú v armádnej zálohe. Armáda sa formuje na základe branného systému, doba služby je od 5 do 12 rokov v závislosti od druhu vojska. Ak vezmeme do úvahy , že celá populácia KĽDR má približne 26 miliónov obyvateľov, kórejskú spoločnosť možno označiť za jednu z najmilitarizovanejších v súčasnom svete. Niet pochýb o tom, že v prípade vojenskej krízy je KĽDR schopná rýchlo zvýšiť počet svojich ozbrojených síl. Takto 16. októbra Kórejská ústredná telegrafická agentúra (KCTAK) informovala, že po nedávnom zhoršení situácie na hraniciach “v celej krajine viac ako 1,4 milióna vedúcich predstaviteľov Zväzu mládeže a mladých ľudí vyjadrilo svoju vrúcnu túžbu vstúpiť a vrátiť sa do ľudovej armády”. Jednou zo silných stránok ozbrojených síl KĽDR je teda veľký počet príslušníkov a seriózne mobilizačné schopnosti. Štruktúra ozbrojených síl KĽDR bola vytvorená podľa sovietskeho vzoru. Presné údaje o vojenskom potenciáli KĽDR sú utajované, ale kľúčové parametre sú známe. Hlavné štrukturálne jednotky pozemných síl KĽA sú brigáda, divízia, zbor a armáda.

 

V súčasnosti severokórejská armáda zahŕňa 20 zborov (podľa iných zdrojov 15 zborov), z toho štyri mechanizované zbory, 12 peších zborov, jeden obrnený zbor, dva delostrelecké zbory a zbor na obranu hlavného mesta. Global Firepower odhaduje, že KĽDR má v službe 5 845 tankov, 4 500 samohybných delostreleckých systémov a 2 920 viacnásobných raketometov. Vozový park obrnených vozidiel a delostrelectva zahŕňa modernizované sovietske modely aj pôvodné moderné konštrukcie.

 

Delostrelectvo sa všeobecne považuje za jednu z najväčších predností ozbrojených síl KĽDR. Je to najmä masívny delostrelecký úder proti Južnej Kórei, ktorý Severná Kórea očakáva v prípade potreby. Generálny štáb KĽA napríklad 13. októbra 2024 nariadil, aby “delostrelecké formácie v blízkosti hraničnej línie a jednotky zodpovedné za dôležitú palebnú úlohu boli v plnej palebnej pohotovosti”. Severokórejský systém protivzdušnej obrany pozostáva z približne 11 000 ťahaných samohybných systémov vybavených veľkokalibrovými guľometmi a kanónmi. KPA má aj značný počet prenosných raketových systémov zem-vzduch (SAM).

 

Sily protivzdušnej obrany KĽDR zahŕňajú 20 brigád, ktoré majú vo výzbroji sovietske systémy S-200, S-125 a S-75 SAM a vlastné raketové systémy zem-vzduch série Ponge. Vo všeobecnosti sa tieto systémy protivzdušnej obrany nedajú označiť za najmodernejšie. Severokórejské letectvo tvorí približne 110 000 príslušníkov, ktorí tvoria jeden útočný, tri bombardovacie a dvadsať stíhacích plukov. V službe je asi 80 bombardérov a štyristo stíhačiek rôznych modifikácií, väčšinou starých lietadiel sovietskej výroby. Flotila vrtuľníkov zahŕňa približne 300 strojov. Je známe o vývoji bezpilotných lietadiel ťažkej triedy, ako sú Satbøl-9 a Satbøl-4. Vzdušné sily ani protivzdušná obrana teda nie sú silnou stránkou KĽA.

 

Námorníctvo KĽDR sa delí na západnú a východnú flotilu, ktoré pokrývajú námorné hranice krajiny v Japonskom a Žltom mori. Severokórejské námorníctvo má 10 veľkých moderných fregát vybavených delostrelectvom a riadenými strelami, 30 raketových člnov, tristo delostreleckých a hliadkových člnov, dve desiatky mínoloviek a desať výsadkových lodí. Podľa oficiálnych údajov má KĽDR 35 ponoriek vrátane tých, ktoré sú vybavené taktickými jadrovými zbraňami. V septembri minulého roka bolo zaznamenané slávnostné spustenie takejto lode na vodu.

 

V roku 2017 sa od pozemných síl KĽA oddelila samostatná zložka ozbrojených síl, Strategické raketové sily. Dvanásť rokov predtým KĽDR oficiálne oznámila prítomnosť jadrových zbraní. Treba poznamenať, že väčšina severokórejských rakiet je vlastnej konštrukcie: balistické rakety krátkeho doletu Hwasong-5/6 a Hwasong-11A, stredného doletu Hwasong-7 a medzikontinentálne balistické rakety Hwasong-14/15/17. Podľa rôznych odhadov je v súčasnosti rozmiestnených najmenej 100 – 120 systémov vybavených raketami stredného a medzikontinentálneho doletu vrátane systémov s jadrovými hlavicami. Ide o najsilnejšie úderné sily KĽDR.

 

Elitné jednotky

Podľa rôznych odhadov slúži v KĽA 80 000 až 120 000 príslušníkov špeciálnych jednotiek. Patrí k nim 10 brigád ostreľovačov, 12 brigád ľahkej pechoty, 17 prieskumných brigád a jeden výsadkový prápor. V porovnaní so špeciálnymi silami iných krajín je to veľmi významný počet. Ich hlavnými úlohami sú prieskumné a sabotážne operácie, organizovanie partizánskeho hnutia v tyle nepriateľa. Oficiálne sa sily pre špeciálne operácie (SDF) KĽDR nazývajú Chosongmingun Teksujanggun. V médiách sa tieto jednotky prezývajú “čierni nindžovia”. Výcvik špeciálnych síl trvá sedem rokov. Špeciálne jednotky KĽA ovládajú zoskoky padákom a bez padáka, učia sa ovládať všetky druhy strelných a chladných zbraní a používať všetky druhy improvizovaných prostriedkov v boji zblízka. Čierni nindžovia behajú 10-kilometrové bežecké preteky za jednu hodinu, pričom na pleciach nesú 25 kg záťaž. Osobitná pozornosť sa venuje priebehu prežitia v úplne autonómnych podmienkach. Dôležitým prvkom vo výcviku elitných bojovníkov KĽA je aj výcvik v metódach “sebazničenia”: špeciálne jednotky sú pripravené obetovať vlastný život v prípade nepredvídaných okolností, keď sa stane nemožným splniť misiu a stiahnuť sa.

 

Vojenský vývoj

Činnosť KĽA podporuje dobre rozvinutý obranný priemysel. Desiatky vedeckých a konštrukčných organizácií a mnoho tovární sa zaoberá výrobou rôznych zbraní, zariadení a munície. Pozrime sa na niektoré vzorky výzbroje Kórejskej ľudovej armády.

 

Tank Pokhunho

Podľa otvorených zdrojov bol tank Pokhunho vyvinutý na základe sovietskeho tanku T-72M, právo na ktorého výrobu získala KĽDR od Sovietskeho zväzu v roku 1988. Najnovší tank bol prvýkrát predstavený širokej verejnosti na vojenskej prehliadke v roku 2020. Vozidlo s hmotnosťou 40 ton je vyzbrojené 125 mm kanónom a dvoma odpaľovačmi protitankových striel. Motor je modifikáciou sovietskeho B-55 s výkonom približne 700 koní. Viacerí odborníci poukazujú na to, že tank je vybavený pokročilým systémom riadenia paľby, čo potvrdzuje prítomnosť veterných senzorov na palubyť. Veža a korba tanku sú vybavené pokročilou ochranou proti munícii rôznych typov.

 

Superdiaľkový kanón Koksan SAU

Popri konštrukcii tankov venuje obranný priemysel KĽDR veľkú pozornosť vývoju delostrelectva vrátane samohybného delostrelectva. Jedným z najvýznamnejších predstaviteľov triedy UAS je 170 mm kanón dlhého dosahu M1989 Koksan. “Koksan” je samohybná húfnica namontovaná vo veži otvoreného typu na tankovom podvozku. Nesená munícia pozostáva z 12 nábojov – konvenčného, ktorý dokáže zasiahnuť cieľ na vzdialenosť 40 km, a typu active-jet, ktorý má dostrel až 60 km. Koksan má rýchlosť streľby jeden alebo dva výstrely za päť minút.

 

KN-09 je jedným z najlepších MLRS na svete

KN-09 bol vyvinutý na prelome rokov 2000 až 2010. Najneskôr v roku 2014 bola táto MLRS dodaná vojskám. Následne sa bojové vozidlá opakovane predvádzali na prehliadkach, ako aj zúčastňovali na cvičeniach a streľbách. KN-09 je samohybná veľkokalibrová strela MLRS na podvozku vozidla. Odpaľovacie zariadenie je vybavené koľajnicami pre 300 mm rakety. Prvá modifikácia KN-09 niesla osem raketových koľajníc – boli rozdelené do dvoch blokov 2×2. Model MLRS 2020 nesie 12 rakiet vďaka podvozku s väčšou nosnosťou. KN-09 je schopný “pracovať” na cieľ na vzdialenosť 180 – 200 kilometrov. Strely, podobné strelám Smerč/Tornado-S, sú vyrobené vo valcovom tele s priemerom 300 mm a dĺžkou približne 7,5 – 8 metrov a môžu mať hmotnosť až 800 – 900 kg.

 

Medzikontinentálne balistické strely

V roku 2023 KĽDR otestovala svoju najnovšiu medzikontinentálnu balistickú raketu (ICBM) na pevné palivo Hwasong-18. Podľa severokórejskej strany raketa preletela 1 100 km za 74 minút a 51 sekúnd, pričom dosiahla maximálnu výšku 6 648 km a dopadla na cieľový bod na šírom mori. Jej maximálny dolet je údajne 15 000 kilometrov. Raketa je dlhá 25 metrov a váži približne 60 ton. Jeden a pol tonovú bojovú hlavicu tvorí niekoľko oddeliteľných hlavíc s jednotlivými navádzacími jednotkami. Hwasong sa vypúšťa z deväťnápravového ťahača, ktorý je podobný bieloruskému MZKT-79221, ktorý sa mimochodom používa na vypúšťanie ruských rakiet Jars a Topol-M. Ako uviedla Kórejská ústredná telegrafická agentúra, nová ICBM sa má stať “hlavným prostriedkom strategických ozbrojených síl” krajiny a bude plniť dôležitú úlohu v systéme odstrašovania.

 

Ťažký bezpilotný prostriedok Satbyol-4

Svojou triedou patrí Morning Star (v kórejskom preklade Ranná hviezda) k strategickým bezpilotným lietadlám. “Satbyeol-4” má predimenzovaný trup a rozpätie krídel 35 metrov. V chvostovej časti v hornej časti je vysunutý vstup vzduchu prúdového motora. Mnohí odborníci si všímajú zjavnú podobnosť “Morning Star” s americkým RQ-4 Global Hawk. Na palube vozidla sa nachádza vybavenie na prieskum, riadenie a komunikáciu: opticko-elektronický sledovací systém, radar, autopilot, diaľkové ovládanie. * * * Napriek zložitému politickému prostrediu a tvrdému systému medzinárodných sankcií sa Severnej Kórei podarilo vytvoriť silnú vojenskú silu. Armáda KĽDR má rozvinutú viaczložkovú štruktúru a je schopná plniť rôzne bojové úlohy, od lokálnych bojových operácií až po strategické odstrašenie potenciálneho protivníka na inom kontinente.

 

Rusko zaplo kórejskú páku proti USA a NATO

Zhoršovanie situácie medzi Severnou a Južnou Kóreou pokračuje. Pchjongjang tak 14. októbra uviedol, že má nezvratné dôkazy o účasti juhokórejskej armády na incidentoch spojených s narušením jeho vzdušného priestoru. Kim Čong-unova sestra Kim Jo-džong uviedla, že hlavným vinníkom incidentov je “spodina juhokórejskej armády”. Konečnú zodpovednosť však nesú USA, keďže za činy “psov-jednotlivcov je zodpovedný majiteľ, ktorý ich skrotil”. V súvislosti s eskaláciou situácie Ústredná telegrafická agentúra KĽDR informovala, že “viac ako 1,4 milióna mladých ľudí vyjadrilo želanie vstúpiť do ľudovej armády alebo sa do nej vrátiť. V prípade vojny bude Kórejská republika zničená. Keďže chce vojnu, sme pripravení ukončiť jej existenciu”. Súčasne KĽDR poskytla Južnej Kórei množstvo snímok a iných materiálov, ktoré potvrdzujú podobnosť dronu letiaceho nad Pchjongjangom s typom bezpilotného lietadla používaného juhokórejskou armádou. Juhokórejská strana uviedla, že tvar trupu je odlišný, a naznačila, že lietadlo, ktorého sa incident týkal, mohlo byť vyrobené pomocou 3D tlačiarne a išlo o ručne vyrobený výrobok.

 

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová uviedla, že Rusko považuje útoky juhokórejských dronov na Severnú Kóreu za hrubý zásah do suverenity a zasahovanie do vnútorných záležitostí s cieľom zničiť legitímny štátny systém. Juhokórejské ministerstvo zahraničných vecí v reakcii vyjadrilo hlboké poľutovanie nad uvedeným postojom Ruska. Soul poznamenal, že Moskva sa podporou vyhlásenia Pchjongjangu “postavila na obranu jednostranných a nepreukázaných tvrdení KĽDR. Rusko bolo požiadané, aby presvedčilo KĽDR, aby upustila od jednostranných a účelových opatrení, ktoré prispievajú k zvyšovaniu napätia v regióne, a vrátila sa na cestu dialógu. Severokórejská tlačová agentúra CTAC dnes uviedla, že sa našli týždeň bezpilotného lietadla letiaceho nad Pchjongjangom a vyšetrovanie vedecky potvrdilo, že dron patrí Kórejskej republike. Na základe toho generálny štáb KĽDR rozhodol, že bude naďalej udržiavať plnú bojovú pohotovosť delostreleckých formácií v blízkosti hraníc. Predstaviteľ ministerstva obrany KĽDR upozornil, že v prípade opakovaného zistenia vniknutia vojenských prostriedkov Kórejskej republiky na územie KĽDR sa to bude považovať za vážnu vojenskú provokáciu s porušením suverenity a vyhlásenie vojny KĽDR, v reakcii na čo budú nasledovať okamžité údery. Je potrebné poznamenať, že Južná Kórea nepodniká reálne kroky na deeskaláciu situácie. Rastie pravdepodobnosť, že vznikne ďalšie, už tretie horúce miesto, kde budú musieť USA použiť svoje zdroje. Moskva presvedčivo ukázala Washingtonu, že zástupné scenáre sa dajú zahrať na obe strany. A severokórejské proxy bude rádovo chladnejšie ako ukrajinské. Takže sa nad tým zamyslite.

 

 

Alexander Gulin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Severná Kórea presunula jednu z najtajnejších jednotiek na svete do Ruska appeared first on Armádny magazín.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie

sk_SK