Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Sezóna vzácnych kvetov je už za rohom. Vyberajte pre efektívne trávenie a zdravé obličky

24.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Robert Han). Agát je rastlina, ktorú možno považovať za strom aj ker. Všetko závisí od druhu. Má bohatú symboliku – niekedy sa stotožňuje s odvahou, vytrvalosťou a čistotou. Okrem legendárneho významu má aj praktické využitie. Čo všetko sa dá robiť s agátovými kvetmi? Nechýba množstvo spôsobov ich využitia, ktoré […]
Menej ako 1 min. min.

24.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Robert Han).

Agát je rastlina, ktorú možno považovať za strom aj ker. Všetko závisí od druhu. Má bohatú symboliku – niekedy sa stotožňuje s odvahou, vytrvalosťou a čistotou. Okrem legendárneho významu má aj praktické využitie. Čo všetko sa dá robiť s agátovými kvetmi? Nechýba množstvo spôsobov ich využitia, ktoré potešia chuťové poháriky a pozitívne pôsobia na organizmus.

Zistite viac o vlastnostiach agátových kvetov.
Foto: shutterstock/Robert Han

Agát biely alebo problémy s pomenovaním

Skôr ako prejdeme k zberu akáciových kvetov, je potrebné poznamenať, že akácia sa u nás nevyskytuje. Aspoň nie vo voľnej prírode. Napriek tomu nebude reč o jej vlastnostiach a možnom využití len teoretickou úvahou.

Drevinou, ktorá sa vyskytuje v našej krajine a často sa zamieňa s akáciou, je agát biely. Dorastá do výšky 30 metrov a najlepšie sa mu darí na slnečných a suchých miestach.

Kedy kvitne agát biely?

Najlepší čas na zber kvetov agátu je v máji a júni. Niekedy sa stáva, že rastlina kvitne znova v priebehu jednej sezóny. Hoci ide o „nepravú“ akáciu, jeho vlastnosti môžete využívať rôznymi spôsobmi. Biele alebo krémové kvety rastúce v strapcoch sú nielen jedlé, ale aj plné cenných látok pre zdravie, vrátane:

éterických olejov,

minerálnych solí,

organických kyselín.

Keď sa rozhodnete zbierať ich sami, hľadajte miesta mimo ciest a priemyselných podnikov, aby ste sa uistili, že neabsorbovali škodliviny.

Agátový med pri pravidelnom užívaní znižuje krvný tlak.
Foto: shutterstock/PromKaz

Agát je medonosná rastlina

Agát biely, ktorý sa vyskytuje na Slovensku, je rastlina, ktorá priťahuje včely. Med získaný z agátu je zďaleka najobľúbenejším produktom vyrobeným z jeho kvetov. Spoznáte ho podľa slamenej farby a jemnej, zamatovej chuti.

Je vhodný pre tých, ktorí trpia tráviacimi problémami vrátane porúch trávenia a pálenia záhy. Agátový med má upokojujúce účinky a podporuje imunitu. Priaznivo pôsobí na podráždené hrdlo a suchý kašeľ. Je však dôležité poznamenať, že tejto špecialite by sa mali vyhnúť ľudia, ktorí sú alergickí na peľ agátu.

Čo môžete vyrobiť z kvetov agátu? Kulinárske vychytávky

Kvety agátu sa odporúčajú zbierať počas slnečných a suchých dní. Po starostlivom očistení a oddelení okvetných lístkov od stoniek môžete začať. Obľúbeným spôsobom využitia týchto darov prírody je príprava džemu. Kvety sa zalejú cukrovým sirupom a varia sa na miernom ohni, kým nezhustnú. Po preložení do pohárov ich jednoducho uzavrite, aby ste si chuť skorého leta uchovali dlhšie.

Z agátových kvetov si môžete pripraviť džem alebo sirup.
Foto: shutterstock/Emilio100

Ďalším obľúbeným kulinárskym nápadom je vyprážanie agátových kvetov v palacinkovom cestíčku. Toto občerstvenie je jednoduché na prípravu a dodá vynikajúci nádych každodenným jedlám. Výborne sa uplatní pri občerstvení alebo ako dezert. Palacinky stačí posypať práškovým cukrom. Ak chcete, pokrm môžete poliať čokoládovou polevou.

Sušené agátové kvety sú pokladom zdravia

Keďže sú k dispozícii pomerne krátko, je dobré kvety agátu vysušiť. V tejto forme sa stávajú surovinou, ktorá je už roky cenená. Nazbierané kvety by sa mali umiestniť na vzdušné, suché a tienisté miesto. Samotný proces sušenia by nemal trvať príliš dlho, aby sa zabránilo vzniku čiernej škvrny na svetlých okvetných lístkoch.

Ako možno použiť sušené kvety agátu bieleho? Môžu sa pridávať do kúpeľov na starostlivosť o pleť a pripravovať z nich liečivý čaj. Majú močopudné, žlčopudné, protiedémové a diuretické vlastnosti. Používajú sa v podpornej liečbe na zmiernenie zápalov obličiek, reumatizmu a otravy jedlom a na stimuláciu trávenia.

Agátový čaj má močopudné, žlčopudné, protiedémové a diuretické vlastnosti.
Foto: shutterstock/Esin Deniz

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Kedy kvitne akácia? Môžete ju zasadiť, ale urobte tak pred týmto dátumom. Inak neprežije

Vyberte si tieto medonosné rastliny do svojej záhrady. Pomôžete včelám prežiť

The post Sezóna vzácnych kvetov je už za rohom. Vyberajte pre efektívne trávenie a zdravé obličky appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie