Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Sibírsky šaman označil Putina za stelesnenie zla, päť rokov ho bezdôvodne držia v psychiatrických liečebniach

Hoci ho ešte počas cesty zatkli v Burjatskej republike, podarilo sa mu vybudovať kult.
Menej ako 1 min. min.

19.9.2024 (SITA.sk) – Vo štvrtok je to už päť rokov, čo ruská polícia zadržala jakutského šamana Alexandra Gabyševa počas jeho namáhavej cesty z republiky Sacha na Ďalekom východe do Moskvy.

Ako referuje web The Moscow Times, šaman vtedy označil ruského vodcu za „stelesnenie zla“ a odvtedy ho držia v psychiatrických liečebniach, kde musel podstupovať život ohrozujúce liečby, hoci nezávislí lekári potvrdili jeho duševnú príčetnosť.

Nevšedná misia

V marci 2019 sa Alexander Gabyšev vydal na 8000-kilometrovú cestu s nevšednou misiou – vyhnať Putina z Kremľa. „Obyčajní ľudia sa boja ozvať. Boja sa, že budú prepustení z práce, že prídu o plat. Sila nášho štátu je bezhraničná, démonická a ľudia boli zahnaní do umelej depresie,“ povedal vtedy šaman pre sibírske médium Sibir Realii.

„Medzi mocou štátu a ľuďmi musí existovať rovnováha… Takže šaman bojovník prišiel túto rovnováhu obnoviť,“ odpovedal Gabyšev, keď sa ho pýtali na účel jeho cesty.

Vybudovaný kult

Hoci ho ešte počas cesty zatkli v Burjatskej republike, podarilo sa mu vybudovať kult a dostal sa na titulky médií po celom svete.

„Pritiahol na svoju stranu toľko obyčajných ľudí, pretože hovoril o ich bolesti,“ povedala Sargylana Kondakovová z Free Yakutia Foundation, mimovládnej skupiny za práva domorodcov a protivojnovej skupiny z Gabyševovej rodnej Sachy. „Čím ďalej idete od Moskvy, tým silnejšia je bolesť z nespravodlivosti,“ povedala Kondakovová.

Od svojho zatknutia si Gabyšev získal nielen nových priaznivcov na sociálnych sieťach, ale stal sa aj námetom pre umelecké diela, piesne a dokumentárny film významnej jakutskej filmárky Beaty Bubenecovej, ktorý mal premiéru na filmovom festivale Jeden svet v Česku začiatkom tohto roka. Gabyšev mal byť súčasťou nedávnej výmeny väzňov medzi Ruskom a Západom, no nestihli ho včas zaradiť do zoznamu.

Šamanistické praktiky

Gabyšev však nie je jediným samozvaným šamanom, ktorého popularita v posledných rokoch prudko stúpa. Na Sibíri, kde sú šamanistické praktiky hlboko prepojené s domorodými tradíciami a zachovali sa aj napriek tvrdým zásahom proti náboženstvu zo sovietskej éry, sa mnohí vracajú späť k duchovným praktikám svojich predkov.

Kritici však poukazujú na to, že mnohí šamani podporujú ruský režim a svoju prácu robia len pre peniaze. „Potom to vyzerá ako výsmech našej kultúre. Zarábajú veľa peňazí na biede ľudí,“ skonštatovala Kondakovová.

Viac k témam: Ruská opozícia, Ruská polícia, Ruský vodca
Zdroj: SITA.sk – Sibírsky šaman označil Putina za stelesnenie zla, päť rokov ho bezdôvodne držia v psychiatrických liečebniach © SITA Všetky práva vyhradené.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie