Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Šimkovičová: Novela zákona o Fonde na podporu umenia prinesie spravodlivejšie hodnotenie projektov

Novela zákona o Fonde na podporu umenia bude znamenať podporu zmysluplných projektov na základe transparentnejšieho a spravodlivejšieho posudzovania. Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) to uviedla v reakcii na v utorok definitívne schválenú novelu zákona o verejnoprávnom fonde. Legislatívne úpravy prinesú podľa ministerky aj systémovú pomoc a rozvoj kultúrnej infraštruktúry v regiónoch. “Na túto sumu […]
Menej ako 1 min. min.

Novela zákona o Fonde na podporu umenia bude znamenať podporu zmysluplných projektov na základe transparentnejšieho a spravodlivejšieho posudzovania.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) to uviedla v reakcii na v utorok definitívne schválenú novelu zákona o verejnoprávnom fonde.

Legislatívne úpravy prinesú podľa ministerky aj systémovú pomoc a rozvoj kultúrnej infraštruktúry v regiónoch. “Na túto sumu bude vyčlenených 10 miliónov eur, o ktoré sme rozpočet fondu navýšili,” upozornila ministerka.

Posilnenie právomocí rady so zastúpením nominantov ministerstva kultúry považuje za absolútne prirodzený a legitímny krok, vzhľadom na verejné zdroje, s ktorými fond narába. Pripomenula, že v zmysle novely sa rozšíri aj podiel z príspevku štátu, ktorý môže byť použitý na priority určené rezortom kultúry. Vyšší bude aj percentuálny podiel z určených príjmov fondu na jeho vlastnú prevádzku.

Poslanci Národnej rady v utorok prelomili veto prezidentky Zuzany Čaputovej a opätovne schválili novelu zákona o Fonde na podporu umenia.

O poskytnutí peňazí z fondu tak bude po novom rozhodovať rada fondu. Prihliadať bude na stanovisko odbornej komisie, ktorá bude poradným orgánom rady, no stanovisko nebude pre radu záväzné.

Počet členov rady sa zvýši z deviatich na 13. Siedmich bude menovať priamo minister kultúry, jedného bude menovať minister na návrh starostov obcí, primátorov miest a predsedov samosprávnych krajov. Princíp menovania zvyšných členov komisie zostáva zachovaný podľa platného znenia zákona.

Novela má byť účinná od 1. augusta. Prezidentka novelu vrátila poslancom na opätovné prerokovanie s tým, že v nej vidí rozpor s ústavou.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie