Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Skalky a kvetinové záhony budú pokryté kvetmi. Ľahko pestovateľná rastlina kvitne dvakrát za sezónu

7.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Moravian). Rastlina je nenáročná na pestovanie a svoj pôvab začína naplno prejavovať koncom apríla a začiatkom mája. Vtedy tarička záhradná pokryje skalky, záhony a kvetináče intenzívne sfarbenými kvetmi v odtieňoch ružovej, červenej, fialovej, modrej a bielej. Nároky tohto druhu nie sú prehnané, preto sa oplatí lepšie ho spoznať. O […]
Menej ako 1 min. min.

7.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Moravian).

Rastlina je nenáročná na pestovanie a svoj pôvab začína naplno prejavovať koncom apríla a začiatkom mája. Vtedy tarička záhradná pokryje skalky, záhony a kvetináče intenzívne sfarbenými kvetmi v odtieňoch ružovej, červenej, fialovej, modrej a bielej. Nároky tohto druhu nie sú prehnané, preto sa oplatí lepšie ho spoznať. O to viac, že tarička má schopnosť kvitnúť dvakrát za sezónu.

Tarička vytvára nádherné, husté kvitnúce koberce.
Foto: shutterstock/Moravian

Tarička – čo je to za rastlinu?

Patrí do čeľade kapustovitých rastlín, ale kulinárske využitie nie je jej najväčšou prednosťou. Tarička záhradná pochádza z Balkánu a Malej Ázie a považuje sa za ľahko pestovateľnú okrasnú rastlinu, ktorá vyplní priestor atraktívnymi kvetmi.

Počas obdobia kvitnutia, ktoré sa začína koncom apríla a trvá až do júna, vytvára v záhrade farebné koberce. Je ideálna na vyplnenie priestorov, na ktorých aranžovanie chýbajú záhradkárovi nápady. Tarička sa často vyberá do skaliek, pretože je to nízka, ale bujne rastúca trvalka. Niektorí ľudia ju dokonca nazývajú prírodným vankúšom. Radí sa medzi vždyzelené rastliny a dobre odoláva mrazu.

Nízke požiadavky, veľkolepé výsledky

Jednoduchosť pestovania je jednou z jej najväčších predností. Tarička záhradná nie je rozmarná, a ak splníte jej základné požiadavky, bude môcť kvitnúť nielen v lete, ale aj na jar. Hoci druhé kvitnutie je spravidla menej bohaté, aj tak krásne spestrí priestor.

Tarička očarí na jar hrou farieb.
Foto: shutterstock/Manfred Ruckszio

Základom starostlivosti o rastlinu je výber správnej pôdy a stanovišťa. Pôda pre taričky by mala byť priepustná a ľahká – stagnujúca vlhkosť rastline neprospieva. Nemusí byť úrodná, ale mala by mať mierne zásadité pH.

Tarička záhradná najlepšie rastie na slnečnom mieste. Ak je zasadená v tieni, je nepravdepodobné, že by vytvorila husté trsy kvetov. Nepotrebuje ani veľa hnojív – ich nadbytok by mohol viesť k rozvoju listov na úkor kvitnutia. Môžete s istotou predpokladať, že tarička sa považuje za nenápadnú a púta pozornosť susedov a okoloidúcich.

Tarička záhradná – jedna rastlina, veľa možností využitia

Ďalšou výhodou taričky je jej praktické využitie. Patrí medzi medonosné rastliny, ktoré do záhrady lákajú včely, motýle a iný užitočný hmyz. Starostlivosť o zdravý a vyvážený ekosystém by mala byť vodítkom každého záhradkára.

Kde vysadiť taričku? Najobľúbenejšia je ako skalnička. Výborne sa uplatní na svahoch alebo ako okraj záhonov a okrajov ciest. Krásne vyplní prázdne miesta v záhrade. Ak nemáte dostatok miesta, nevadí. Tarička záhradná v kvetináčoch môže zdobiť váš balkón alebo terasu.

Taričku môžete vysadiť aj do kvetináča.
Foto: shutterstock/rigsbyphoto

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zasadiť do záhrady a čakať. Bude kvitnúť bez problémov po mnoho rokov

Zaručené nové listy. Prakticky nezničiteľná rastlina

The post Skalky a kvetinové záhony budú pokryté kvetmi. Ľahko pestovateľná rastlina kvitne dvakrát za sezónu appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie