Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Skočte do kuchyne a pripravte si „koktail“ zo zvyškov jedla pre buxus. Bude zelený ako nikdy predtým. Susedia vám budú závidieť

3.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/NadyaTk). Aby vaša záhrada vyzerala v lete krásne, je dôležité sa o ňu správne starať. Niektoré rastliny potrebujú hnojivá alebo živiny, ale ako sa ukazuje, vôbec nemusíte bežať do záhradníctva. Stačia dve prísady, ktoré má väčšina z vás v kuchynskej skrini. Ako sa starať o buxus?Foto: shutterstock/NadyaTk Buxus rastie […]
Menej ako 1 min. min.

3.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/NadyaTk).

Aby vaša záhrada vyzerala v lete krásne, je dôležité sa o ňu správne starať. Niektoré rastliny potrebujú hnojivá alebo živiny, ale ako sa ukazuje, vôbec nemusíte bežať do záhradníctva. Stačia dve prísady, ktoré má väčšina z vás v kuchynskej skrini.

Ako sa starať o buxus?
Foto: shutterstock/NadyaTk

Buxus rastie v mnohých záhradách. Je to krásna okrasná rastlina, ktorá nie je vôbec náročná na pestovanie, ale aby rástla pekne a zdravo, oplatí sa jej trochu pomôcť. Na to sa bude hodiť domáce hnojivo, ktoré si vyrobíte zo zvyškov raňajok a obľúbeného výrobku. Skúsení záhradkári tento trik používajú už roky.

Ako vyrobiť hnojivo pre buxus? Potrebujete len dve prísady a bude zelený a hustý

Buxus najlepšie rastie v hlinitej, vápenatej a priepustnej pôde. Ideálne je mierne zatienené alebo slnečné miesto. Zle znáša sucho, preto ho nezabudnite pravidelne zalievať, najmä počas vysokých teplôt.

Na výrobu domáce hnojiva pre buxus použite vaječné škrupiny a ocot.
Foto: shutterstock/YULIYA KIRILLOVA

Domáce hnojivo pre buxusy možno pripraviť z vaječných škrupín a octu. Vaječné škrupiny obohatia pôdu o základné živiny, ako je fosfor, vápnik, síra a zinok, zatiaľ čo ocot okyslí substrát, podporí rast rastlín a zabráni chorobám. Na prípravu živiny rozdrvte 10 vaječných škrupín a zalejte ich 500 ml octu. Zmes nechajte na tmavom a chladnom mieste približne dva dni, po tomto čase ju zrieďte s vodou v pomere 1:10 a zalejte buxus. Tento trik funguje aj na levanduľu, tis, paradajky a uhorky.

Kedy prerezávať buxus? Urobte to v týchto termínoch a bude plodný ako nikdy predtým

Buxusy si vyžadujú pravidelné strihanie, ktoré by sa malo vykonávať trikrát ročne. Prvé prerezávanie by sa malo vykonať na jar. Vtedy sa skrátia výhonky a vytvarujú konáre. Druhý rez by sa mal vykonať v júni a posledný rez by sa mal vykonať pred jeseňou – ideálne koncom augusta, aby mala rastlina dostatok času pripraviť sa pred príchodom mrazov.

Buxus vyžaduje pravidelné strihanie trikrát ročne.
Foto: shutterstock/Karen Kaspar

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Jedno ošetrenie a nové listy buxusu vystrelia ako z praku. Termín sa blíži

Účinné spôsoby boja proti vijačke krušpánovej. Zbavte sa škodcu v okamihu

The post Skočte do kuchyne a pripravte si „koktail“ zo zvyškov jedla pre buxus. Bude zelený ako nikdy predtým. Susedia vám budú závidieť appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie