Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Školská inšpekcia poukázala na viaceré pochybenia pri externých maturitných skúškach

Štátna školská inšpekcia (ŠŠI) poukázala na viaceré pochybenia činnosti školských koordinátorov a administrátorov, ale aj predsedov predmetových maturitných komisií pri externých maturitných skúškach. V aktuálnom školskom roku vykonala kontrolu na 45 gymnáziách a 69 stredných odborných školách, informuje hovorkyňa ŠŠI Katarína Matejková. “Medzi najzávažnejšie nedostatky patrí napríklad nedodržanie času začiatku testovania stanoveného v harmonograme či nedodržanie […]
Menej ako 1 min. min.

Štátna školská inšpekcia (ŠŠI) poukázala na viaceré pochybenia činnosti školských koordinátorov a administrátorov, ale aj predsedov predmetových maturitných komisií pri externých maturitných skúškach. V aktuálnom školskom roku vykonala kontrolu na 45 gymnáziách a 69 stredných odborných školách, informuje hovorkyňa ŠŠI Katarína Matejková.

“Medzi najzávažnejšie nedostatky patrí napríklad nedodržanie času začiatku testovania stanoveného v harmonograme či nedodržanie stanoveného času na doručenie a rozdanie zadaní,” uviedla hlavná školská inšpektorka Alžbeta Štofková Dianovská. Ako zdôraznila, aby boli maturitné skúšky skutočne objektívne, dodržiavanie pokynov je viac než potrebné.

Drucker chystá zmeny v maturitách. Ako by mohli vyzerať po novom?

Hovorkyňa doplnila, že priebeh testovania narúšalo i napríklad nedodržanie pokynov pri práci s nahrávkami alebo nekorektné a neúplné zadávanie pokynov týkajúcich sa samotnej práce s testami. Rovnako aj nevypnutie mobilného telefónu. Na objektivitu testovania podľa nej mohlo mať vplyv tiež prerušenie oddeľovania odpoveďových hárkov od kópií alebo neprítomnosť žiakov a administrátora v učebni počas zverejňovania zadaní.

“Tieto zistenia nie sú novinkou, práve, naopak, rovnaké problémy sa nám potvrdzujú každoročne. Preto opäť prízvukujem naše odporúčania riaditeľom škôl, a to zabezpečiť školského koordinátora, ktorý bude zodpovedne plniť všetky úkony spojené s externou časťou a písomnou formou internej časti maturitnej skúšky a zabezpečiť ich priebeh v súlade s pokynmi,” dodala Štofková Dianovská.

Viac informácií k zisteniam je v správe o Stave realizácie externej časti a písomnej formy internej časti maturitnej skúšky na gymnáziu a strednej odbornej škole v Slovenskej republike v školskom roku 2023/2024.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie