Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Škorce jedia čučoriedky. Ako chrániť kríky a odpudzovať škodcov?

14.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Irene Fox). Čučoriedky sa s nadšením pestujú v mnohých záhradách nielen pre ich chuť, ale aj pre ich zdravotné benefity. Žiaľ, sladké plody sú pochúťkou nielen pre nás, ale aj pre vtáky. Najčastejšie ich navštevujú škorce, ktoré nám môžu značne poškodiť úrodu. Zaujíma vás, ako chrániť kríky a odradiť […]
Menej ako 1 min. min.

14.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Irene Fox).

Čučoriedky sa s nadšením pestujú v mnohých záhradách nielen pre ich chuť, ale aj pre ich zdravotné benefity. Žiaľ, sladké plody sú pochúťkou nielen pre nás, ale aj pre vtáky. Najčastejšie ich navštevujú škorce, ktoré nám môžu značne poškodiť úrodu. Zaujíma vás, ako chrániť kríky a odradiť škodcov? Môj priateľ pestovateľ mi povedal niekoľko jednoduchých a účinných patentov. Vďaka tomu mám dostatok šťavnatého, sladkého a zrelého ovocia.

Vtáky, najmä škorce, predstavujú hrozbu pre čučoriedky. Ako vystrašiť škodcov z kríkov?
Foto: shutterstock/Irene Fox

Jedia škorce čučoriedky?

Mnoho ľudí, ktorí majú vlastné pozemky, sú čoraz ochotnejší pestovať čučoriedky. Niet sa čomu čudovať, pretože sú plné zdraviu prospešných antioxidantov, vitamínov a jedinečnej chuti. Aby sa tešili z bohatej úrody, je potrebné im poskytnúť vhodné podmienky, aj keď to nie je jediná podmienka. Pestovanie čučoriedok vyžaduje ochranu pred chorobami a škodcami, ktoré môžu výrazne oslabiť kríky a negatívne ovplyvniť ich plodnosť.

Hrozbu pre kríky predstavujú aj vtáky, najmä škorce. Hoci sú krásne, veľmi inteligentné a fascinujúce, radi jedia zrelé ovocie, čo vedie k výrazným stratám na úrode. Navyše často poškodia aj tie, ktoré ešte nie sú zrelé.

Škorce prepichujú plody čučoriedok, čím sú nevhodné na zber. Okrem toho môže viesť k hnitiu zostávajúcich plodov okolo poškodených, čo výrazne znižuje úrodu. Tiež stojí za to vedieť, že škorce sa zhromažďujú vo veľkých skupinách, čo znamená, že kríky môžu napadnúť celé kŕdle vtákov.

Ako chrániť čučoriedky proti škorcom?

Ak chcete získať bohatú úrodu čučoriedok, je potrebné chrániť kríky proti škorcom. Ako to spraviť? Najobľúbenejším spôsobom ochrany plodín pred vtákmi je použitie ochrannej siete. Pri správnom výbere zabráni škodcom v prístupe k našim rastlinám.

Na trhu sú dostupné rôzne typy sietí, napr. vyrobené z plastu, potiahnutého PVC alebo pozinkovaného kovu. Je dôležité, aby mali malé otvory, aby sa zabránilo prístupu vtákov. Zároveň by mali zaručiť optimálne podmienky pre vývoj plodov. Mali by byť pripevnené tak, aby nebránili rastu kríkov a poskytovali im voľný prístup k vode a slnku. Netreba zabúdať ani na pravidelnú kontrolu stavu siete, keďže je vystavená poveternostným vplyvom.

Ako odplašiť škorce od čučoriedok?
Foto: shutterstock/New Africa

Ako odplašiť škorce od čučoriedok?

Nielen škorce radi jedia čučoriedky. Hrozbu pre naše plodiny predstavujú aj vrabce, drozdy a dokonca aj holuby. Ako teda môžete škorce a iné vtáky držať ďalej od čučoriedok, aby ste si zabezpečili bohatú úrodu? Môj priateľ pestovateľ mi povedal niekoľko trikov, ktoré pomôžu odplašiť vtáky bez toho, aby sme im ublížili. Sú jednoduché, ale veľmi efektívne.

Zvukové odpudzovače – tieto zariadenia vydávajú zvuky predátorov alebo iných vtákov. Aj keď sú pre ľudské ucho nepočuteľné, okrem iného dokážu vystrašiť aj škorcov. Je však potrebné mať na pamäti, že často vyžadujú zdroj energie. Ak chcete odplašiť škorcov od čučoriedok, môžete použiť aj prenosné reproduktory a pustiť si na nich zvuky dravcov. Na ochranu zariadení pred krádežou ich môžeme vložiť do búdky pre vtáky. Vďaka tomu by nemali príliš pútať pozornosť ostatných.

Šarkany – na trhu sú dostupné šarkany napodobňujúce dravé vtáky. Stačí ich umiestniť na vysoké palice (napr. pripevniť na udicu). Budú sa pohybovať vo vetre a naznačovať škorcom, že oblasť obýva ďalší kŕdeľ. Tento spôsob odpudzovania vtákov vám pomôže vychutnať si bohatú úrodu.

Reflexné prvky – môžete použiť staré CD – sú lesklé a odrážajú svetlo, takže odradia škorcov. Poslúžia aj farebné igelitky, stuhy, pásky či veterné mlyny – pohybom pod vplyvom vetra zabránia vtáčikom priblížiť sa ku kríkom čučoriedok.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Aké kvety nemajú radi slimáky? Zasaďte ich a sledujte, ako škodcovia idú do domu vášho suseda

Je čas bojovať s najväčším škodcom v záhrade. Použite prirodzené metódy a bleskovo zmiznú

The post Škorce jedia čučoriedky. Ako chrániť kríky a odpudzovať škodcov? appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie