Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Škótsky spôsob boja so slimákmi spočíva v správnej technike zalievania záhrady

Sú to nenásytní likvidátori takmer všetkého, na čo na záhrade pri svojich cestách narazia. Reč je samozrejme o slimákoch, ktoré na pozemku vidíme len veľmi neradi. Podľa škótskych záhradníkov si ale za ich prítomnosť tak trochu môžeme sami a bude stačiť, keď zmeníme spôsob zalievania. Je vôbec možné, aby taká malá zmena celkom zmenila prístup […]
Menej ako 1 min. min.

Sú to nenásytní likvidátori takmer všetkého, na čo na záhrade pri svojich cestách narazia. Reč je samozrejme o slimákoch, ktoré na pozemku vidíme len veľmi neradi.

Podľa škótskych záhradníkov si ale za ich prítomnosť tak trochu môžeme sami a bude stačiť, keď zmeníme spôsob zalievania.

Je vôbec možné, aby taká malá zmena celkom zmenila prístup slimákov k našej záhrade? Akonáhle pochopíme systém tohto spôsobu závlahy a jeho pôsobenia na tieto drobné, ale škodlivé tvory, bude všetko nad slnko jasné. Škóti, ako je vidieť, veľmi dobre vedia, čo a prečo robia.

Nepomáhajte slimákom

Najprv si zrekapitulujme, aké nároky majú slimáci na svoje životné prostredie. Doslova sa vyžívajú vo vlhkých a tienistých miestach a ich aktívny život sa odohráva takmer výhradne v noci.

Čo to teda znamená? Ak zalejete záhon so zeleninou večer, vytvoríte tak nevedomky doslova ideálne prostredie pre slimákov. Vďaku ale nečakajte, namiesto toho sa dočkáte len zničenej úrody.

Zalievajte skoro ráno

Tip na ľahký boj so slimákmi, ktorý vychádza z toho, čo sme si naznačili, je teda jasný: žiadna závlaha pred zotmením, radšej si privstaňte a svoju budúcu úrodu alebo aj kvety zalejte skoro ráno.

Cez deň, zvlášť v teplých letných dňoch, potom stihne povrch pôdy uschnúť, čo pohyb týchto nepozvaných hostí trochu znepríjemní a pravdepodobne sa čoskoro poobzerajú po prívetivejšom prostredí.

Radšej ku koreňom

Aby ste si svoje plány na vypudenie slimákov ešte viac poistili, zabudnite radšej na plošnú zálievku celého záhona.

Pokiaľ sa budete starať napríklad o mrkvu, asi sa takémuto postupu len ťažko vyhnete, ale v prípade paradajok, paprík a ďalších kríkov si radšej vyhraďte dostatok času, aby ste mohli zaliať každú rastlinku priamo ku koreňom. Aj týmto spôsobom ubudnú ďalšie vlhké miesta.

Upracte si na záhrade

Okrem správneho spôsobu zalievania záhrady je tu ešte ďalšia podmienka, ktorú by sme mali splniť, aby sa u nás slimákom nepáčilo. Väčšina škodcov, slimáky nevynímajúc, sa necítia dobre v poriadku.

Vždy sa radi schovajú do vyššej trávy, kôpky neuprataného lístia, ktoré sme otrhali napríklad z paradajok, a zahnívajúce opadané jablká pre nich budú doslova lákadlom.

Preto ďalšia rada znie tiež veľmi jednoducho. Udržujte svoju záhradu v čistote a poriadku. Pokosený trávnik a pozemok bez neporiadku si slimáci nijako zvlášť neužijú.

S mulčom radšej opatrne

Problém môže prirobiť aj bežne používaná metóda, ktorá bráni prerastaniu buriny v záhonoch. Ide o mulčovanie, ktoré má síce mnoho výhod, ale pokiaľ si ich zopakujeme, patrí k nim aj udržiavanie vlhkosti v povrchových vrstvách pôdy.

Navyše prípadná vyššia vrstva mulča vytvorí unikátne obydlie pre slimákov, ktorí sa ani nebudú musieť zaoberať problémom, kde sa schovajú pred slnečnými lúčmi.

Ak máte teda na záhrade problém so slimákmi, radšej sa mulčovaniu vyhnite. Aj keď prídete o niektoré výhody, ochrana zeleniny pred týmito požieračmi za to stojí.

Zdroj FOTO | CanvaPro

The post Škótsky spôsob boja so slimákmi spočíva v správnej technike zalievania záhrady appeared first on Šikovník.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie