Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Skrytá past: Žena koupila ojeté auto, za dva dny ho zabavil exekutor. Stát marně hledá řešení

Štáb CNN Prima NEWS měl možnost hovořit s jedním poškozeným kupujícím. „Auto jsme koupili. Dala jsem za něj devadesát tisíc korun a za dva dny nám přišel exekuční příkaz, respektive dotaz, na základě čeho se auto přepsalo,“ posteskla si oklamaná žena. ČTĚTE DÁLE: Snazší vyrovnání pro dlužníky. Poslanci schválili odpuštění penále ze zdravotních odvodů Zároveň se […]
Menej ako 1 min. min.

Štáb CNN Prima NEWS měl možnost hovořit s jedním poškozeným kupujícím. „Auto jsme koupili. Dala jsem za něj devadesát tisíc korun a za dva dny nám přišel exekuční příkaz, respektive dotaz, na základě čeho se auto přepsalo,“ posteskla si oklamaná žena.

ČTĚTE DÁLE: Snazší vyrovnání pro dlužníky. Poslanci schválili odpuštění penále ze zdravotních odvodů

Zároveň se pozastavuje nad možností takto postižené vozidlo vůbec prodat. „Nechápu, proč není na dopravním inspektorátu nebo v registru vozidel plomba na auto, které je exekučně zabaveno,“ dodala hořce.

S auty, na která je uvalena exekuce, se setkávají i velké autobazary. „Prověřujeme každý vůz a odhadem pět vozů ze sta odmítáme z důvodu, že jsou v exekuci,“ uvedl Martin Hrudník, provozní ředitel Aures Holdingu, pod který spadá síť bazarů AAA Auto.

Kupující může před koupí vozidla zkontrolovat prodávajícího v Centrální evidenci exekucí, kterou spravuje Exekutorská komora. Bohužel ani centrální evidence není bezchybná. Komora nemá k dispozici všechna data o exekucích.

Oslovení zákonodárci o problému vědí. Na efektivním řešení se ovšem shodnout nedokážou. Opoziční poslanec Patrik Nacher (ANO) navíc zmínil, že dochází v extrémních případech k řetězení. Lidé se nově pořízeného problematického vozu rychle zbavují, čímž ještě více situaci zamotávají. „V rychlosti to auto v exekuci prodají, aby to nebylo na nich. Tím pádem už neprodávají ti, co jsou v exekuci, ale ti, kdo od lidí v exekuci vozidlo koupili,“ popsal spirálu politik.

„Z hlediska registru vozidel jsme na to nachystaní. Aby to bylo ale funkční a nemohlo to způsobit ještě větší zmatky, tak by se všechny exekuční tituly musely dostat do jednoho registru,“ upřesnil ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Vytvoření jednotného registru vozidel, na které je uvalena exekuce, by si vyžádalo legislativní změny. Ty jsou bohužel v tuto chvíli v nedohlednu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hůle o Milostivém létě pro dlužníky: Poslanci naletěli Válkovi, sněmovní verzi odmítáme

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie