Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Skrytá tajemství Okamurova domu: Každá místnost je unikát, popsal jeho bratr

„Zeptal se mě, jestli bych mu dům nakreslil, že by chtěl něco zajímavého a výjimečného. Ale já jsem si v tu chvíli neuvědomil, že nastupuji do pozice, která je na 100 až 200 procent úvazku. Neměl jsem na to dostatek času, takže jsem se po roce trápení po nocích bratrovi omluvil, že se to bohužel […]
2 min.

„Zeptal se mě, jestli bych mu dům nakreslil, že by chtěl něco zajímavého a výjimečného. Ale já jsem si v tu chvíli neuvědomil, že nastupuji do pozice, která je na 100 až 200 procent úvazku. Neměl jsem na to dostatek času, takže jsem se po roce trápení po nocích bratrovi omluvil, že se to bohužel neschází s mými dalšími pracovními povinnostmi,“ uvedl v pořadu eXtra Host Osamu.

ČTĚTE TAKÉ: Okamura se může bát o hlasy. SPD zvolila špatnou taktiku, ze které těží Motoristé

Když návrh nemohl zpracovat on sám, pomohl bratrovi alespoň s výběrem architekta. „Řekl jsem, pojďme vybrat toho nejlepšího architekta na světě,“ poznamenal Osamu s tím, že volba nakonec padla na Christiana Kereze.

Česko je v architektuře pozadu

Kerez pochází z Venezuely, ale celý život strávil ve Švýcarsku, kde také vyučuje na prestižní architektonické škole v Curychu. „Nechtěl jsem, abychom oslovovali české architekty, protože česká tradice je omezená komunistickou historií, kdy v podstatě neexistovala volná tvorba,“ vysvětlil Osamu a dodal, že za světovým architektonickým diskurzem zaostáváme.

On i jeho bratr si představovali něco výjimečného, a tak dali Kerezovi volnou ruku. „U stavby jsem byl od začátku do konce. Je to výjimečné dílo, které je experimentální v tom, jak přemýšlí o prostoru a konstrukci,“ poznamenal Osamu.

Stavba rozproudila diskuzi

Samotná stavba, někdy přezdívaná jako Takešiho hrad, rozproudila velkou diskuzi. „Posměšné komentáře byly výhradně z řad neodborné veřejnosti, zatímco z řad odborné architektonické byla stavba publikována v prestižních časopisech,“ připomněl Osamu. Jedním z nich byl například magazín Design Boom.

„Pro Českou republiku a Prahu je stavba dobrou vizitkou, jelikož dokazuje, že i v našem prostředí mohou vznikat stavby, které jsou přínosem do celosvětové diskuze o architektuře. A že naše stavební firmy jsou schopné něco takového realizovat,“ dodal.

Interiér skrývá tajemství

Stavba je podle Osamových slov skutečně unikátní nejen zvenku, ale především uvnitř. „Interiér domu je velmi těžké zprostředkovat, protože prostory domu mají různé výšky a poměry a navazují na sebe neopakovatelným způsobem. Průchod tím domem je skutečným zážitkem,“ popsal.

Kouzlo domu prý nejde přenést přes fotografie. „Každý prostor na fotce vypadá velmi podobně, protože tam nevynikne rozdíl v poměru,“ dodal Osamu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Duely s Okamurou jsou jak jeho dům, krouží ve stupiditě, řekl Rakušan. Na výzvu reagoval i Fiala

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie