Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Skupina Slovákov môže mesačne ušetriť desiatky eur. Stačí, ak urobia jedinú vec

Rodičia môžu požiadať školu o bezplatné obedy pre svoje deti už len do konca júna. Žiadosti je možné podávať písomne alebo elektronicky. Zoznamy musia zriaďovatelia škôl následne odovzdať úradu práce. Upozornil na to portál Správy RTVS. Na bezplatné obedy majú nárok predškoláci a všetci žiaci základných škôl. Od septembra budú mať tento nárok aj niektorí […]
Menej ako 1 min. min.

Rodičia môžu požiadať školu o bezplatné obedy pre svoje deti už len do konca júna. Žiadosti je možné podávať písomne alebo elektronicky. Zoznamy musia zriaďovatelia škôl následne odovzdať úradu práce. Upozornil na to portál Správy RTVS.

Na bezplatné obedy majú nárok predškoláci a všetci žiaci základných škôl. Od septembra budú mať tento nárok aj niektorí stredoškoláci, konkrétne študenti prvých štyroch ročníkov osemročných stredných škôl a prvého ročníka päťročných stredných škôl.

Koľko detí má obedy zadarmo?

„Štát poskytuje stravovaciu dotáciu pre takmer pol milióna detí,“ uviedla hovorkyňa Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Iveta Dorčáková.

Rodičia by si však mali overiť, akým spôsobom môžu požiadať o bezplatné obedy, keďže každá škola má na to svoj vlastný postup.

„Využili sme školskú stránku EduPage na zaslanie ankety rodičom, kde mohli vyjadriť svoj záujem. V prvý školský deň v septembri rodičia prídu do kancelárie vedúcej jedálne, ktorá im poskytne papierové tlačivo na vyplnenie a potvrdenie,“ opísala sytém školy riaditeľka ZŠ A. Sládkoviča v Sliači Alžbeta Krúpová.

„Ak rodič nepožiada o dotáciu na stravu v termíne stanovenom zriaďovateľom, dotáciu nebude možné poskytnúť, až kým rodič nepožiada o dotáciu počas školského polroka,“ doplnila Dorčáková.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah

Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Majú túto výhodu aj deti s alergiami?

Nárok na dotáciu majú aj rodičia detí, ktoré vyžadujú špeciálne stravovanie kvôli potravinovým alergiám, intoleranciám alebo ochoreniam, ako sú celiakia či cukrovka. V lekárskom potvrdení sa však musí nachádzať typ diéty.

„V našom meste diétne stravovanie zabezpečuje len základná škola s materskou školou Jána Bakossa. Ostatné deti s diétnym režimom dostávajú stravu od svojich zákonných zástupcov, ktorí ju donášajú do školy. Zriaďovateľ im potom dotáciu prepláca na účet,“ uviedla hovorkyňa Banskej Bystrice Zdenka Marhefková.

Vďaka veľkému záujmu o bezplatné stravovanie je výška dotácie na zabezpečenie obedov dostatočná. „Naša školská jedáleň môže každý deň poskytovať deťom navyše jogurty, šaláty a ovocie, takže môžeme variť pestré jedlá. Rodičia zatiaľ platia mesačne osem eur za režijné náklady,“ uviedla Krúpová.

Kto má nárok na dotáciu?

Cieľom dotácií na stravovanie dieťaťa nie je iba finančné odbremenenie rodičov, ale aj podpora výchovy detí k zdravým stravovacím návykom. Pri týchto dotáciách sa neberie do úvahy, či je rodič poberateľom daňového bonusu na dieťa.

Aby rodič tento bonus získal, jeho dieťa musí byť prihlásené na stravovanie v školskom alebo predškolskom zariadení. Okrem toho musí zákonný zástupca dieťaťa podať v školskej jedálni písomné žiadosť a dieťa sa musí zúčastniť výchovno-vzdelávacej činnosti v dane inštitúcii.

The post Skupina Slovákov môže mesačne ušetriť desiatky eur. Stačí, ak urobia jedinú vec appeared first on KRYPTOMAGAZIN.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie