Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Skupina Slovákov nemusí platiť odvody do Sociálnej poisťovne. Patríte medzi nich?

Pracujúci otec na materskej neplatí sociálnej poisťovni poistné. Analytik Jozef Mihál však upozorňuje, že podľa platného zákona to má svoje výnimky. Otec nastúpi v danom mesiaci na materskú, zároveň so svojím zamestnávateľom na obdobie materskej uzatvorí dohodu o pracovnej činnosti na prácu malého rozsahu možnú z domu za nízku odmenu. Za takýchto okolností spĺňa podľa […]
Menej ako 1 min. min.

Pracujúci otec na materskej neplatí sociálnej poisťovni poistné. Analytik Jozef Mihál však upozorňuje, že podľa platného zákona to má svoje výnimky. Otec nastúpi v danom mesiaci na materskú, zároveň so svojím zamestnávateľom na obdobie materskej uzatvorí dohodu o pracovnej činnosti na prácu malého rozsahu možnú z domu za nízku odmenu. Za takýchto okolností spĺňa podľa odborníka podmienku starostlivosti o dieťa a sociálna poisťovňa mu materskú vypláca.

Za mesiac, kedy nastúpil na materskú, dostal ročnú odmenu, podobne ako iní zamestnanci, za prácu, ktorú vykonal v pracovnom pomere ešte pred materskou. Ak má otec na materskej vyplatenú odmenu za prácu, ktorú vykonal ešte pred materskou, peniaze za starostlivosť o dieťa mu ostávajú. Ak je odmena vyplatená za celý mesiac, kedy je na materskej, ide o vylúčenú dobu. Poistné do sociálnej poisťovne sa preto neplatí, s výnimkou úrazového poistenia.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah

Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Za dohodu sa sociálne odvody platia

Vylúčenie povinnosti platiť poistné sa posudzuje osobitne vo vzťahu k zamestnancovi z každého právneho vzťahu, ktorý mu zakladá povinné nemocenské poistenie, povinné dôchodkové poistenie alebo povinné poistenie v nezamestnanosti. To znamená, že z odmeny na dohodu, ktorú má súbežne s materskou, a z ktorej materskú nepoberá, sa platia odvody do sociálnej poisťovne bežným spôsobom,” vysvetľuje Jozef Mihál.

V danom prípade sa preto v pracovnom pomere z ročnej odmeny platí len úrazové poistenie, ako aj zdravotné preddavky. Z dohody sa z odmeny platia všetky odvody. V mesačnom výkaze pre poisťovňu sa zamestnanec vykazuje v dvoch riadkoch, osobitne pracovný pomer a osobitne dohoda.

The post Skupina Slovákov nemusí platiť odvody do Sociálnej poisťovne. Patríte medzi nich? appeared first on KRYPTOMAGAZIN.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie