Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Skúsený záhradkár prezradil, ako využiť starý chlieb v záhrade. Je to zázrak

Prírodné a ručne pripravované hnojivá si záhradníci z dobrého dôvodu veľmi vážia. Skúsení odborníci majú v každej fáze prípravy prehľad o tom, čo sa do špeciálneho odvaru dostáva. To zaručuje, že ich rastliny dostávajú len to najlepšie. Ukazuje sa, že jedna z najdôležitejších zložiek, ktorá vyživuje uhorky a paradajky a zabezpečuje ich výnimočne dobrý rast, […]
Menej ako 1 min. min.

Prírodné a ručne pripravované hnojivá si záhradníci z dobrého dôvodu veľmi vážia. Skúsení odborníci majú v každej fáze prípravy prehľad o tom, čo sa do špeciálneho odvaru dostáva. To zaručuje, že ich rastliny dostávajú len to najlepšie. Ukazuje sa, že jedna z najdôležitejších zložiek, ktorá vyživuje uhorky a paradajky a zabezpečuje ich výnimočne dobrý rast, sa nachádza v kuchyni.

Ako si vyrobiť hnojivo zo sušeného chleba?

Domáce bezodpadové živiny sú ideálne pre záhrady, v ktorých chceme obmedziť používanie chemikálií na minimum. Takéto metódy znamenajú, že sa môžeme bez obáv tešiť z vlastnoručne vypestovaných a neskôr zozbieraných plodín. Vynikajúcim zdrojom živín na podporu paradajok alebo uhoriek dozrievajúcich na slnku je hnojivo vyrobené zo sušeného chleba, ktorý sa neskonzumoval čerstvý. Ako z chleba vyrobiť účinné hnojivo pre rastliny?

Začneme tým, že nazbierame 3 – 4 krajce starého chleba, ktoré potom nakrájame na menšie kúsky. Následne ich vložíme do vypálenej, čistej a vysušenej nádoby, zalejeme 300 ml filtrovanej vody a pridáme jednu polievkovú lyžicu bieleho cukru. Všetko dôkladne premiešame a odložíme na približne 3-4 hodiny. Po uplynutí tejto doby preceďte hnojivo do čistej nádoby, zrieďte ho 700 ml vody a pridajte tri polievkové lyžice mlieka. Túto výživu aplikujte raz za dva týždne. Najlepšie je naliať ho priamo pod rastliny, ale môžete použiť aj fľašu s rozprašovačom a hojne ho nastriekať na listy.

Suchý chlieb ako hnojivo – alternatívna metóda

Druhý patent na použitie chleba v záhrade je rovnako jednoduchý, ale vyžaduje si trpezlivosť. Na prípravu silnej výživy pre kyslomilné rastliny potrebujeme:

1,5 kg suchého celozrnného chleba

10 l filtrovanej vody alebo dažďovej vody

Príprava suchej chlebovej výživy

Začneme tým, že chlieb rozdrvíme alebo nakrájame na menšie kúsky a potom ho vložíme do vedra. Celé to zalejeme 10 litrami vody. Je dôležité, aby tekutina dôkladne pokryla celý chlieb.

Vnútro vedra dôkladne premiešame a potom vrch zakryjeme gázou alebo čistou tetanovou plienkou.

Takto pripravenú zmes necháme na teplom mieste sedem dní. Nezabudnite zmes raz denne premiešať.

Po ďalších 2-3 dňoch namočený chlieb dodatočne rozdrobte. Môžeme to urobiť rukami zaistenými rukavicami alebo použiť mixér.

Po týždni je hnojivo pripravené na použitie. Predtým, ako ním začneme zalievať uhorky a paradajky, však zmes najprv preceďte cez gázu alebo husté sito.

Ak chcete pôdu pri zalievaní obohatiť o vápnik a draslík, môžete pridať 200 g popola na 5 litrov hnojiva.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie