Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Skúsený záhradkár varuje. Stačí jedna chyba a prídete o celú úrodu

Paradajky pochádzajú zo západnej časti Južnej Ameriky. Dnes sú jednou z najobľúbenejších druhov zeleniny na Slovensku. Preto nie je prekvapením, že ich mnoho ľudí chce pestovať vo svojej záhrade. Zistite, aká chyba vás môže stáť celú úrodu! Vedeli ste, že prvé paradajky mali zlatistú farbu? V minulosti túto zeleninu poznali predovšetkým len obyvatelia dnešného Mexika, […]
2 min.

Paradajky pochádzajú zo západnej časti Južnej Ameriky. Dnes sú jednou z najobľúbenejších druhov zeleniny na Slovensku. Preto nie je prekvapením, že ich mnoho ľudí chce pestovať vo svojej záhrade. Zistite, aká chyba vás môže stáť celú úrodu!

Vedeli ste, že prvé paradajky mali zlatistú farbu? V minulosti túto zeleninu poznali predovšetkým len obyvatelia dnešného Mexika, Ekvádoru, Peru a Bolívie. Ak chcete pestovať paradajky vo svojej záhrade, je nevyhnutné vyvarovať sa 1 omylu. Ak urobíte jednu, môžete prísť o celú úrodu!

Čo nemajú paradajky rady?

Ak chcete vo svojej záhrade pestovať paradajky, mali by ste vedieť, že tieto rastliny sú dosť vyberavé, pokiaľ ide o susedstvo s inou zeleninou. Dôvodom je najmä konkurencia o živiny a minerálne soli, ktoré si rastliny berú z pôdy. Samozrejme, ide aj o prístup k slnečnému svetlu a priestoru v pôde pre korene.

Aké rastliny by ste nemali vysádzať v blízkosti paradajok? Veľkú chybu urobíte, ak na záhony vedľa paradajok zasadíte zemiaky alebo kukuricu. Tieto druhy zeleniny (ak sú v tesnej blízkosti) pravdepodobne pripravia paradajky o potrebné živiny. To však nie je všetko. Zemiaky môžu na vašich paradajkách spôsobiť aj takzvanú škvrnitosť zemiakov. Z tohto dôvodu by ste mohli prísť o celú úrodu.

Kapusta a reďkovky tiež určite pomôžu vašej úrode paradajok. Nezabudnite, že tieto druhy zeleniny vysadené v tesnej blízkosti môžu dokonca oddialiť dozrievanie úrody. Mnohí záhradnícki odborníci tiež neodporúčajú vysádzať vedľa paradajok rastliny, ako sú orechy, uhorky, fenikel, baklažán a medovka.

Čo možno urobiť, aby mali paradajky viac plodov?

Ak sa chcete vyhnúť chybám pri pestovaní paradajok, je nevyhnutné nezabudnúť na ich správne hnojenie. Na to sú ideálne profesionálne organické hnojivá s vysokým obsahom dusíka. Práve tento prvok má mimoriadne priaznivý vplyv na rast rastlín. Pokiaľ ide o prírodné hnojivá pre paradajky, dobrým riešením je žihľavový hnoj. Prospešná môže byť aj výsadba bazalky v blízkosti paradajok. Stojí za zmienku, že tieto bylinky nielenže pomôžu plodine, ale zvýraznia aj jej chuť.

To však nie je všetko. V blízkosti paradajok sa oplatí vysadiť aj cibuľu, cesnak a špargľu. Každý záhradkár vie, že táto zelenina veľmi účinne odpudzuje škodcov. Vykazujú tiež priaznivý účinok, ktorý môže vaše paradajky ochrániť pred rôznymi chorobami. Ak však chcete svoju úrodu ochrániť pred voškami a slimákmi, nezabudnite v blízkosti paradajok vysadiť kvety aksamietnice.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie