Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Skvelý spôsob, ako sa zbaviť kliešťov. Zloženie si môžete kúpiť v lekárni

11.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/Erik_Karits). Každý rok, keď sa počasie oteplí, sa problém s kliešťami vracia, čo predstavuje veľkú hrozbu pre ľudí a zvieratá. A hoci je na internete množstvo spôsobov, ako tieto parazity odplašiť, v záplave informácií sa oplatí vyberať osvedčené riešenia. A jednou z nich je kyselina mravčia. Ako to funguje […]
Menej ako 1 min. min.

11.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/Erik_Karits).

Každý rok, keď sa počasie oteplí, sa problém s kliešťami vracia, čo predstavuje veľkú hrozbu pre ľudí a zvieratá. A hoci je na internete množstvo spôsobov, ako tieto parazity odplašiť, v záplave informácií sa oplatí vyberať osvedčené riešenia. A jednou z nich je kyselina mravčia. Ako to funguje na kliešte?

Kyselina mravčia odpudzuje kliešte.
Foto: Pixabay/Erik_Karits

Čo by ste mali vedieť o kliešťoch?

Kliešte sú aktívne takmer po celý rok. Ak vonkajšia teplota vzduchu dosiahne iba 4 stupne Celzia, parazity vychádzajú, aby sa nakŕmili a stávajú sa rovnako nebezpečnými ako na jar tak aj v lete. Keďže je už máj a teploty dosahujú niekoľko, ba aj niekoľko desiatok stupňov, stretnúť kliešťa nie je ťažké.

Skôr než vám prezradíme, ako sa účinne chrániť pred kliešťami, vyjasnime si o nich niekoľko mýtov.

Jednou z najčastejšie opakovaných a nepravdivých informácií je, že kliešte padajú na ľudí zo stromov.

Kliešte nemôžu liezť na stromy, takže z nich nemôžu padať. Dospelé kliešte vyšplhajú maximálne do výšky jeden a pol metra, a preto sa často vyskytujú vo vysokých trávach, kríkoch a nízko položených listoch mladých stromčekov.

Druhým mýtom je, že uhryznutie kliešťom bolí. Tieto malé stvorenia majú vyvinutú vynikajúcu schopnosť utajiť svoju prítomnosť na ľudskom tele. Keď sa zahryznú do kože, automaticky uvoľnia sliny obsahujúce anestetickú látku.

Ďalšou falošnou tézou je opakovanie, že kliešte sa vyskytujú len v lesoch. Kliešte preferujú vlhké lesy, ale na svoju korisť číhajú všade tam, kde je vegetácia. Parazity veľmi dobre vedia, že je pre nich ľahšie nájsť hostiteľa na miestach, ako sú parky, lúky a lesné cesty.

Ďalšia „mestská legenda“ hovorí, že kliešte priťahujú svetlé farby. To nie je pravda. Kliešte nemajú zrak, takže nedokážu rozlíšiť farby. Tieto parazity sú vybavené tzv. Hallerovym orgánom, ktorý im zabezpečuje akúsi navigáciu. Vďaka nej vnímajú oxid uhličitý vydychovaný potenciálnou obeťou, otrasy zeme a teplotu.

A čo viac, nosenie svetlého oblečenia pri chôdzi sa odporúča, pretože kliešte majú tmavú farbu, takže sa dajú ľahšie nájsť na oblečení.

Kliešte milujú vlhké miesta.
Foto: pixabay/Erik_Karits

Kyselina mravčia – toho sa kliešte boja

Ako sme už spomínali – tzv. Hallerov orgán do značnej miery rozhoduje o tom, či sa kliešť bude zaujímať o potenciálnu obeť. Rovnakým spôsobom dostane parazit signál, že je lepšie opustiť útok.

Jedným z pachov, ktoré odpudzujú kliešte, je zápach kyseliny mravčej. Čo je to za záhadne znejúci liek? Kyselina mravčia sa tiež nazýva kyselina metanová a kyselina hydrokarboxylová. Táto organická chemická zlúčenina má množstvo aplikácií a používa sa okrem iného aj ako konzervačná látka v potravinárskom priemysle a vo farmaceutickom priemysle je zložkou mnohých prípravkov.

Mravce neprodukujú kyselinu mravčiu. Látka sa vyrába z chemických medziproduktov a robí sa v laboratórnych podmienkach. Kyselinu mravčiu môžeme s úspechom kúpiť v lekárni vo forme mravčej liehoviny.

Kyselina mravčia, respektíve jej vôňa pôsobí na kliešte repelentne, pričom látka vo vysokej koncentrácii je pre tieto parazity smrteľná.

Teraz, keď vieme, že kyselina mravčia môže byť naším spojencom v boji proti kliešťom, musíme si zodpovedať otázku, ako ju používať.

Najlepšie je zohnať spomínanú kyselinu mravčiu, ktorú zriedime s vodou v pomere 1:1. Pripravenú zmes nalejte do rozprašovača a pred prechádzkou si ňou nastriekajte oblečenie. Nezabúdajte, že prípravok neaplikujte priamo na pokožku, pretože existuje riziko, že spôsobí alergie a podráždenie pokožky.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Posypú tieto granule, aby sa zbavili slimákov. Nevedia, aké sú riziká. Proti tomuto jedu neexistuje protijed

Jednoduchý trik a komáre sa budú od vás držať ďalej. Olej proti nenásytnému hmyzu si môžete vyrobiť aj doma

The post Skvelý spôsob, ako sa zbaviť kliešťov. Zloženie si môžete kúpiť v lekárni appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie