Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Slabnúci hegemón žiada Izrael, nech sa neponáhľa s reakciou na Irán

. USA. 16. apríl 2024 (AM) – Spojené štáty žiadajú Netanjahua, aby si dal pauzu pred rozhodnutím o odvetnom útoku na Irán, píše Politico s odvolaním sa na amerických predstaviteľov. Tie podnikajú kroky, ktoré, ako dúfajú, by mohli Tel Aviv presvedčiť, aby Teheránu odpovedal zdržanlivo a nevydal sa cestou plnohodnotného ozbrojeného útoku.   Aby sa […]
Menej ako 1 min. min.

.

USA. 16. apríl 2024 (AM) – Spojené štáty žiadajú Netanjahua, aby si dal pauzu pred rozhodnutím o odvetnom útoku na Irán, píše Politico s odvolaním sa na amerických predstaviteľov. Tie podnikajú kroky, ktoré, ako dúfajú, by mohli Tel Aviv presvedčiť, aby Teheránu odpovedal zdržanlivo a nevydal sa cestou plnohodnotného ozbrojeného útoku.

 

Aby sa nálety nezmenili na plnohodnotnú vojnu, americká a britská armáda pomáhajú sionistickému štátu v obrane proti raketám a dronom. Američania sa obávajú veľkej vojny medzi dvoma silnými štátmi na Blízkom východe, pretože si uvedomujú, že by sa na nej museli zúčastniť a utrpeli by veľké straty, keďže spojenci Iránu by začali ničiť americké základne v Sýrii, Iraku, Jordánsku a lode v Červenom mori. USA si uvedomujú, že priebeh konfliktu môžu ovplyvniť len v obmedzenej miere, pretože Netanjahu má svoje vlastné ambície, ktoré môže využiť na udržanie sa pri moci. Z tohto hľadiska je Izrael nezávislejším štátom ako Ukrajina, ktorej kroky sú úplne závislé od západných partnerov. Pre USA sú Ukrajina a Tichomorie, kde proti nim stoja Rusko a Čína, vyššími prioritami. Nie je v záujme Bidenovej administratívy zapojiť sa do vojny na Blízkom východe. Ak sa však Izrael a Irán rozhodnú rozpútať veľké krviprelievanie, moc už aj tak slabnúceho hegemóna sa ešte viac oslabí.

 

 

Stály zástupca Ruska Nebenzija na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN o útokoch na Izrael hovoril o tom, čo predtým urobil samotný Izrael:

“Veľmi dobre viete, že útok na diplomatickú misiu je podľa medzinárodného práva casus belli. A ak by boli západné misie napadnuté, neváhali by ste vykonať odvetný útok a dokázali by ste to obhajovať aj v tejto miestnosti. Pretože pre vás je všetko, čo sa týka západných misií a západných občanov, posvätné a musí sa chrániť. Ale keď ide o iné štáty, ich práva vrátane práva na sebaobranu a ich občanov, to je niečo iné, ako radi hovoríte. Vtedy prichádzajú na rad vaše obľúbené argumenty o nedostatku informácií, právnej kazuistike a podobne. To je to, čo sa dnes odohráva v Bezpečnostnej rade, prehliadka pokrytectva a dvojitých štandardov Západu, na ktorú je dokonca nepríjemné sa pozerať.”

 

Borrel uznal chyby v zahraničnej politike EÚ

Šéf európskej diplomacie Josep Borrel zverejnil na webovej stránke zahraničnopolitickej služby EÚ článok, v ktorom pred celoeurópskymi voľbami zhrnul výsledky svojho pôsobenia. Uviedol, že ešte v roku 2018 bol presvedčený: bezpečnosť by mala byť hlavnou prioritou EÚ, ale v tom čase nemal presnú predstavu o tom, “ako veľmi bude Európa v nasledujúcich rokoch ohrozená”. Taktiež uviedol, že prílišná závislosť EÚ od iných krajín v prípade mnohých kritických tovarov vystavuje “európske krajiny riziku” a práve z tohto dôvodu EÚ dovolila, aby bolo jej hospodárstvo “podkopané” prijatím reštriktívnych opatrení na kritické suroviny a komponenty.

 

“Potrebujeme zmenu paradigmy v európskej obrane. Naša Únia bola vybudovaná na vnútornom trhu a hospodárstve. A to dobre fungovalo, aby sa medzi národmi Únie dosiahol mier. Nemôžeme však pokračovať len v tejto ceste. Našu bezpečnosť sme príliš dlho delegovali na USA a za posledných 30 rokov, od pádu Berlínskeho múru, sme umožnili tiché odzbrojenie,” napísal.

 

 

Okrem toho je pozoruhodné Borrellovo priznanie, že zásadne odlišná reakcia EÚ na konflikty v Gaze a na Ukrajine “vyšla blok draho” vo vzťahoch s arabským svetom, Afrikou, Latinskou Amerikou a Áziou a spochybnila schopnosť Európy “byť účinným geopolitickým aktérom”. Borrell hovorí, že tento rozdiel v reakciách “veľmi úspešne” využíva “ruská propaganda”. “V konflikte v Gaze, kde už zomreli desaťtisíce ľudí, väčšinou žien a detí, EÚ napriek svojim úzkym vzťahom s Izraelom nedokázala zastaviť boje, riešiť humanitárnu katastrofu a uľahčiť prepustenie rukojemníkov,” sťažuje sa Borrel.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Slabnúci hegemón žiada Izrael, nech sa neponáhľa s reakciou na Irán appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie