Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Sledujte speciál k volbám ve Francii. Jak se země změní a čekají ji nepokoje?

V prvním kole voleb ve Francii se minulou neděli za Národním sdružením (34 %) na druhém místě umístil nový levicový blok Nová lidová fronta (28,1 %). Vládní tábor centristického prezidenta Emmanuela Macrona Spolu skončil až třetí (20,3 %). Deset procent získali pravicoví Republikáni. MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Evropa bude vypadat výrazně jinak, říká Dostál. Prozradil, s […]
Menej ako 1 min. min.

V prvním kole voleb ve Francii se minulou neděli za Národním sdružením (34 %) na druhém místě umístil nový levicový blok Nová lidová fronta (28,1 %). Vládní tábor centristického prezidenta Emmanuela Macrona Spolu skončil až třetí (20,3 %). Deset procent získali pravicoví Republikáni.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Evropa bude vypadat výrazně jinak, říká Dostál. Prozradil, s kým by Stačilo! šlo do vlády

V prvním kole sice jasně zvítězilo RN, stranu ale před tím druhým oslabil vznik republikánské fronty, na kterém se dohodly konkurenční strany. V mnoha volebních obvodech se tak stáhli kandidáti na třetích místech, aby posílili šance na vítězství toho výše postaveného z některé z občanských stran. RN i proto nakonec pravděpodobně nedosáhne na hranici 289 mandátů, která by jí zajistila bezprecedentní absolutní většinu v Národním shromáždění. Odhad celkových výsledků je však kvůli složitému systému jednomandátových obvodů velmi nejistý.

Potvrdí nacionalisté Marine Le Penové vítězství z 1. kola? Jak se změní Francie? A čekají zemi nepokoje? Sledujte speciální vysílání CNN Prima NEWS v neděli od 20:15. Diskutovat budou expert na mezinárodní bezpečnost Jan Eichler a bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer. Přímo ve Francii je pak reportérka Anna Kadavá, která bude živě vstupovat.

Systém parlamentních voleb

Francie je pro parlamentní volby rozdělena do 577 jednomandátových obvodů. Dohromady 76 poslanců si místo v Národním shromáždění, dolní komoře parlamentu, zajistilo už v prvním kole 30. června. Ve druhém kole se bude rozhodovat ve zbylých 501 obvodech, kandidáti RN postoupili ve 446 případech. Tři nebo čtyři kandidáti soupeří v 92 obvodech, zhruba ve 400 obvodech mají Francouzi na výběr ze dvou kandidátů. Vyhrává vždy ten, kdo získá více hlasů, bez ohledu na volební účast.

Macron nečekaně rozpustil Národní shromáždění a vyhlásil předčasné volby po vítězství RN v červnových volbách do Evropského parlamentu. Drtivé vítězství RN v probíhajících volbách by znamenalo mezník v dějinách poválečné Francie a mělo by i dopad na evropskou politiku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: „Francie Francouzům“ i „rasisto“. V zemi stoupá napětí, štáb Primy natočil incident na ulici

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie