Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Sledujte ŽIVĚ start Muskovy super rakety. Starship má v budoucnu dopravit lidi na Mars

Nosná raketa Super Heavy s kosmickou lodí Starship má odstartovat ze základny Starbase v texaském městě Boca Chica během 30minutového startovního okna, které se otevře ve 14:00 SELČ, informuje CNN. ČTĚTE TAKÉ: Co se starým mobilem? Vydělat vám může i tisíce korun a ušetříte planetu Živý přenos začne na sociální síti X, webu firmy a dalších […]
Menej ako 1 min. min.

Nosná raketa Super Heavy s kosmickou lodí Starship má odstartovat ze základny Starbase v texaském městě Boca Chica během 30minutového startovního okna, které se otevře ve 14:00 SELČ, informuje CNN.

ČTĚTE TAKÉ: Co se starým mobilem? Vydělat vám může i tisíce korun a ušetříte planetu

Živý přenos začne na sociální síti X, webu firmy a dalších platformách zhruba o 35 minut dříve. SpaceX upozornila, že harmonogram se u podobných testovacích letů může změnit. Lze očekávat i plný odklad.

Starship letos v červnu při čtvrtém pokusu poprvé dokončila zkušební let. Na rozdíl od třetího testu se vesmírná loď nerozpadla při klesání atmosférou a přistála v Indickém oceánu, byť s poškozeným křídlem. Nosná raketa Super Heavy zároveň měkce přistála v Mexickém zálivu.

Hlavním cílem páté mise bude pokusit se s nosičem vrátit na místo startu. Kosmická loď by pak měla bez problému proletět atmosférou a při přistávacím manévru dopadnout na předem určené místo v Indickém oceánu. Trajektorie letu bude podobná jako letos v červnu.

SpaceX povolení ke startu obdržela v sobotu od amerického Federálního úřadu pro letectví (FAA). Stalo se tak v době, kdy mezi SpaceX, zejména jejím generálním ředitelem Elonem Muskem, a úřadem probíhají veřejné spory.

Odkládání udělení licence

Očekávalo se, že FAA vydá licenci pro tento zkušební start již před několika týdny. SpaceX uvedla, že loď Starship je připravena ke startu již „od prvního srpnového týdne“. Agentura však vydání licence odložila, protože společnost SpaceX podala žádost, aniž by „zveřejnila, že v některých záležitostech porušuje texaské a federální zákony“, uvedl administrátor FAA Mike Whitaker během vystoupení před Kongresem 24. září.

Podle Whitakera společnost nepředložila aktualizovanou „zprávu o sonickém třesku“. Sonický třesk je hlasitý zvuk, který raketa může vydávat, když se začne pohybovat rychleji, než je rychlost zvuku.

Další zpoždění bylo způsobeno tím, že SpaceX „nedodržela texaské zákony“, uvedl Whitaker, čímž zřejmě narážel na obvinění, že společnost SpaceX neměla v Texasu řádné povolení k provozování vodního záplavového systému, který se používá k utlumení zpětného rázu z nosné rakety Super Heavy při startu.

Společnost SpaceX ve veřejně sdíleném dopise ale Whitakerovo tvrzení, že zpoždění souvisí s veřejnou bezpečností, popřela.

SpaceX navrhla systém Starship tak, aby byl plně opakovaně použitelný, a doufá, že jej bude využívat k průzkumu hlubokého vesmíru. Jde o zatím největší postavený systém svého druhu a také o nejvýkonnější kosmický dopravní systém – 33 raketových motorů Raptor pohání nosný stupeň, zatímco kosmická loď má šest stejných jednotek. Všechny dosavadní testovací lety byly bez posádky, podle SpaceX má ale plavidlo v budoucnu unést až 100 lidí, či velké množství nákladu a vybavení.

Úspěch testu je klíčový i pro americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), který si Starship vybral pro přistání svých astronautů na Měsíci v rámci programu Artemis. Návrat člověka na přirozenou družici Země je plánován na září 2026.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Tragédie, která dodnes děsí. Tsunami v Dolomitech bylo jako atomovka, zemřely tisíce lidí

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie