Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Slováci ich milujú. Odborník na výživu varuje. Toto vôbec nejedzte!

Čím si najviac škodíme, pokiaľ ide o výživu? Príliš veľa obedujeme? Nie, ide skôr o občerstvenie, po ktorom siahame viackrát za deň. Známy odborník na výživu vymenoval tie, ktoré majú najhorší vplyv na náš organizmus. Je lepšie prestať ich kupovať! Doktor Bartek Kulczynski sa rozhodol vytvoriť zoznam pochutín, ktoré nám najviac škodia. Zvyšujú riziko ochorení […]
Menej ako 1 min. min.

Čím si najviac škodíme, pokiaľ ide o výživu? Príliš veľa obedujeme? Nie, ide skôr o občerstvenie, po ktorom siahame viackrát za deň. Známy odborník na výživu vymenoval tie, ktoré majú najhorší vplyv na náš organizmus. Je lepšie prestať ich kupovať!

Doktor Bartek Kulczynski sa rozhodol vytvoriť zoznam pochutín, ktoré nám najviac škodia. Zvyšujú riziko ochorení a podľa samotného odborníka na výživu sa ich neoplatí kupovať. Pritom ide o veľký problém, pretože siahanie po „chuťovkách“ je pre mnohých ľudí každodennou záležitosťou. Takto si vynahrádzame nedostatočne výživné raňajky a obedy, a niekedy aj… ich úplne nahradíme.

Pravidelnosť takéhoto správania je pre telo na konci dňa skutočným utrpením. A ktoré občerstvenie považuje doktor Bartek Kulczynski za najhoršie? Pripútajte sa a vezmite si pero. Bude ich až 13 a jedna horšia ako druhá. Stojí za to si to zapamätať!

Najhoršie občerstvenie podľa odborníka na výživu

Nižšie nájdete celý zoznam, ktorý zostavil Kulczynski, spolu so stručným vysvetlením, čo konkrétne výrobky na ňom robia.

Ochutené mliečne výrobky. Odborník na výživu chválil prírodné mliečne výrobky, ale dôrazne neodporúčal kupovať ochutené, ktoré bývajú veľmi silne sladené.

Zahustené mlieko v tubách. Vysoký obsah cukru, ktorý sa v nich nachádza, by nás mal varovať.

Hotové mliečne dezerty. Ide nielen o cukor, ale aj o karagenan – zahusťovadlo, ktoré pravdepodobne narúša črevnú flóru.ň

Sladené nápoje. Obľúbené perlivé nápoje a ovocné nápoje obsahujú až 25 g cukru na pohár!

Sušené brusnice. Prekvapení? Až polovicu celkovej hmotnosti výrobku tvorí cukor. Samozrejme, len niekedy – musíte čítať etikety.

Iné sušené ovocie s pridaným oxidom siričitým. Táto konzervačná látka, žiaľ, nie je zdravotne neutrálna. Spotrebitelia by mali byť opäť ostražití.

Chipsy a lupienky. Je v nich nielen soľ, ale aj akrylamid – nebezpečná chemická látka, ktorá vzniká pri tepelnej úprave.

Cukrovinky: droždie, šišky a sušienky v čokoláde. Tie označujú tuk z palmového oleja a čiastočne hydrogenované rastlinné tuky.

Ryžové oblátky. Tie na báze bielej ryže sú vysoko spracované a majú vysoký glykemický index.

Mliečna čokoláda. Tá pravá, horká je produktom, ktorý je zdraviu prospešný. Mliečna čokoláda, žiaľ, nie je!

Ostatné sladkosti: cukríky, lízanky, želé. Často obsahujú glukózovo-fruktózový sirup a ich kúpa znamená podporu nezdravého stravovania.

Cereálne tyčinky. Zahĺbenie sa do ich zloženia môže byť veľmi prekvapujúce. Oplatí sa venovať pozornosť ich zloženiu.

Kabanos. Vysoko spracované mäso znamená zvýšené riziko mŕtvice, ischemickej choroby srdca a cukrovky. Okrem toho kabanos často obsahuje dusitan sodný!

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie