Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Slováci majú s Rakúšanmi veľké plány s veternou energiou. Vrtúľ má byť u nás viac ako v Maďarsku či Česku

„Park je plánovaný na cirkevnej pôde. Verím, že pôvodným majiteľom, ktorí ju venovali cirkvi, záležalo na tom, aby táto pôda slúžila Bohu na slávu a človeku na osoh. Na pestovanie chleba, vína či hoci na výstavbu kláštora,“ uvádzalo sa v petícii proti výstavbe veterného parku pri Piešťanoch. Skupina miestnych z kúpeľného regiónu takto protestovala vlani proti […]
Menej ako 1 min. min.

„Park je plánovaný na cirkevnej pôde. Verím, že pôvodným majiteľom, ktorí ju venovali cirkvi, záležalo na tom, aby táto pôda slúžila Bohu na slávu a človeku na osoh. Na pestovanie chleba, vína či hoci na výstavbu kláštora,“ uvádzalo sa v petícii proti výstavbe veterného parku pri Piešťanoch.

Skupina miestnych z kúpeľného regiónu takto protestovala vlani proti stavbe veternej elektrárne z dielne štátneho podniku SPP. Ten chce do regiónu priniesť sedem vrtúľ za 63 miliónov eur. Protestné aktivity pri podobných zámeroch nie sú ničím výnimočné. Na Záhorí v obci Radošovce ľudia nedávno v referende veternú elektráreň dokonca odmietli.

Investori v tejto oblasti to na Slovensku nemajú ľahké. Kým z bratislavskej Petržalky vidno na stovky turbín v Rakúsku či Maďarsku, my máme na Záhorí a zároveň v celej krajine v zbierke len päť vrtúľ. Zároveň však platí, že všetko sa to môže zmeniť. V projektoch máme nakreslené desiatky zámerov. Ak by sa dotiahli do konca, Slovensko by mohlo predbehnúť susedné Česko či Maďarsko.

Dorovnajú výkon Mochoviec

Pätica domácich turbín sa vybudovala ešte na prelome tisícročí, a preto už nepatria medzi najnovšie. Podľa údajov zo Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu má envirorezort na čele s Tomášom …

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie