Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Slováci, pozor: Tento obľúbený sprej do nosa v lekárni už čoskoro nezoženiete

Podľa informácií Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) bude na Slovensku od 1. augusta prerušená dodávka lieku Nasic pre deti. Tento liek je nosová roztoková aerodisperzia s namontovaným rozprašovačom. Liek, ktorý nie je viazaný na lekársky predpis, vyrába firma Klosterfrau Berlin, GmbH (DEU). ŠÚKL uvádza: „Používa sa na zníženie prekrvenia nosa počas nádchy, podporu hojenia […]
Menej ako 1 min. min.

Podľa informácií Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) bude na Slovensku od 1. augusta prerušená dodávka lieku Nasic pre deti. Tento liek je nosová roztoková aerodisperzia s namontovaným rozprašovačom.

Liek, ktorý nie je viazaný na lekársky predpis, vyrába firma Klosterfrau Berlin, GmbH (DEU). ŠÚKL uvádza: „Používa sa na zníženie prekrvenia nosa počas nádchy, podporu hojenia kožných a sliznicových poranení, úľavu pri vazomotorickej nádche (nádcha spôsobená rozšírením ciev v nosovej sliznici) a na liečbu sťaženého dýchania nosom po operácii nosa.“

Závislosť na spreji do nosa

Spreje do nosa sú bežne dostupné lieky, ktoré prinášajú rýchlu úľavu od upchatého nosa a zápalu dutín. Mnohí ľudia ich však používajú nesprávne a nadmerne, čím si vytvárajú závislosť.

Väčšina sprejov do nosa obsahuje dekongestanty, ktoré zúžujú cievy v nosovej sliznici. To vedie k zmenšeniu opuchu a uľahčeniu dýchania. Pri dlhodobom alebo nadmernom používaní si však telo na tieto lieky vybuduje toleranciu. To znamená, že na dosiahnutie rovnakého účinku je potrebná stále vyššia dávka.

Okrem toho dekongestanty vedú k tzv. rebound efektu. Po odznení účinku lieku sa cievy v nose opäť rozšíria, čo vedie k ešte väčšiemu upchatiu nosa ako pred jeho použitím. To núti človeka používať sprej čoraz častejšie, aby si udržal pocit uvoľnenia.

„Nosové dekongestíva prinášajú rýchlu a účinnú úľavu od nepríjemných stavov viróz, takže pacienti po tomto type liečivých prípravkov siahajú takmer vždy. Veľmi zlým príkladom je používanie lokálnych dekongestív pri alergickej nádche, ktorá sa objavuje sezónne. Alergickú nádchu nie je v žiadnom prípade vhodné potláčať voľnopredajnými lokálnymi dekongestívami. Aj preto odporúčame pacientom, aby sa vždy poradili so svojím lekárnikom alebo lekárom, ako liečiť ich aktuálne ťažkosti,“ priblížil odborník PharmDr. Dávid Ferko z košickej AGEL lekárne.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah

Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Ako sa prejavuje závislosť na sprejoch do nosa?

Závislosť sa môže prejavovať viacerými spôsobmi. V prvom rade ide o nutnosť používať sprej do nosa častejšie, ako je odporúčané a pocit upchatého nosa v prípade nepoužívania spreja.

Objaviť sa môžu aj opakované infekcie dutín, krvácanie z nosa, suchosť a podráždenie nosovej sliznice, no aj zhoršenie čuchu. Vo vážnejších prípadoch dochádza k poškodeniu nosovej priehradky.

Odvyknutie od spreja do nosa môže byť náročné, ale s lekárskou pomocou je to možné. Lekár vám môže odporučiť alternatívne lieky, ako sú soľné roztoky alebo steroidálne spreje do nosa, ktoré sú menej návykové. Zároveň vám poradí, ako postupne znižovať dávku dekongestantu a zbaviť sa tak závislosti.

The post Slováci, pozor: Tento obľúbený sprej do nosa v lekárni už čoskoro nezoženiete appeared first on KRYPTOMAGAZIN.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie