Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Slovaci sa v Taliansku často dopúšťajú týchto chýb. Čo treba vedieť pred cestou na dovolenku do Talianska?

12.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Marco Saracco). Taliansko už roky láka Slovákov svojím šarmom, kultúrou a vynikajúcou kuchyňou. Krajina ponúka neuveriteľnú rozmanitosť – od nádherných pláží a malebných viníc až po pôsobivé hory a svetoznáme pamiatky. Aby ste si však taliansku dovolenku naplno užili a vyhli sa nepríjemným situáciám a nedorozumeniam, oplatí sa oboznámiť […]
Menej ako 1 min. min.

12.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Marco Saracco).

Taliansko už roky láka Slovákov svojím šarmom, kultúrou a vynikajúcou kuchyňou. Krajina ponúka neuveriteľnú rozmanitosť – od nádherných pláží a malebných viníc až po pôsobivé hory a svetoznáme pamiatky. Aby ste si však taliansku dovolenku naplno užili a vyhli sa nepríjemným situáciám a nedorozumeniam, oplatí sa oboznámiť so zvykmi a tradíciami Talianov, ktoré sa niekedy výrazne líšia od našich.

Taliansko už roky láka Slovákov svojím šarmom, kultúrou a vynikajúcou kuchyňou. Krajina ponúka neuveriteľnú rozmanitosť
Foto: shutterstock/Marco Saracco

Kultúra kávy v Taliansku. Nikdy si v bare neobjednávajte „latte

Taliansko je krajina milovníkov kávy, ale objednávanie kávy môže byť pre nováčikov trochu zložité.

Keď si objednáte kávu alebo „un caffè“, dostanete malé, silné espresso. Ak teda máme chuť na kávu s mliekom, treba si zapamätať niekoľko pravidiel.

Caffè latte, teda kávu s veľkým množstvom napeneného mlieka, Slováci hovorovo nazývajú jednoducho latte. V taliančine toto slovo znamená „mlieko“, preto sa nečudujte, ak namiesto kávy s penou dostanete pohár mlieka. Z tohto dôvodu si pri objednávaní v talianskom bare nezabudnite objednať „caffè latte“.

Ďalším obľúbeným omylom, ktorého sa turisti dopúšťajú, je objednávanie cappuccina v popoludňajších hodinách. Podľa talianskych zvykov sa pije k raňajkám, ktoré sa vo väčšine Talianska jedia na sladko (výnimkou sú regióny na severnej hranici krajiny). Hoci v turisticky vyhľadávaných miestach by sme nemali mať problém dostať popoludní cappuccino, v menších mestách to môže vyvolať prekvapenie zo strany miestnych obyvateľov.

Majte tiež na pamäti, že ak si objednáte ľadovú kávu, dostanete espresso s ľadom.

V Taliansku nebudete jesť zakaždým vonku. Počítajte s tým, že si v reštauráciách priplatíte

Ďalšia vec, na ktorú treba myslieť pri plánovaní návštevy Talianska, je siesta – popoludňajšia prestávka, ktorá je v Taliansku podobná ako v Španielsku. Väčšina reštaurácií je zatvorená od 15:00 do 19:00 a niekedy dokonca od 13:00 do 17:00.

Preto sa odporúča dodržiavať talianske zvyky a obedovať okolo 12. alebo 13. hodiny. Naopak, s večerou treba počkať do 19. hodiny. Počas hlavnej sezóny sú mnohé talianske mestá, najmä na juhu krajiny, preplnené turistami.
Foto: shutterstock/hedgehog94

Preto sa odporúča dodržiavať talianske zvyky a obedovať okolo 12. alebo 13. hodiny. Naopak, s večerou treba počkať do 19. hodiny. Počas hlavnej sezóny sú mnohé talianske mestá, najmä na juhu krajiny, preplnené turistami, takže ak sa chcete najesť v konkrétnej odporúčanej reštaurácii, je vhodné rezervovať si stôl vopred, aby ste sa vyhli dlhému čakaniu v rade pred podnikom.

Pri návšteve reštaurácií sa musíme pripraviť na dodatočné výdavky v podobe „coperto“, teda poplatku za obsluhu, ktorý sa v závislosti od reštaurácie môže pohybovať od 1 do 5 eur na osobu. Ak sa chceme vyhnúť dodatočným poplatkom, vždy si môžeme objednať jedlo so sebou.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

3 miesta v Taliansku, ktoré sa oplatí vidieť v zime. Záruka úspešnej dovolenky

Najnebezpečnejšia sopka v Európe sa prebúdza. Obyvatelia opustili svoje domovy

The post Slovaci sa v Taliansku často dopúšťajú týchto chýb. Čo treba vedieť pred cestou na dovolenku do Talianska? appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie