Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Slováci si na čerpacích staniciach priplatia. Aké ceny môžeme očakávať?

Slovenskí motoristi sa musia pripraviť na drahšie tankovanie. Ako uviedol pre agentúru SITA analytik J&T Banky Stanislav Pánis, trhové ceny ropy sa totiž dostali na najvyššie úrovne od konca letných prázdnin. Analytik predpokladá, že ceny benzínu sa budú pohybovať v najbližšom čase mierne nad 1 eurom a 50 centami a cena nafty presiahne 1 euro […]
Menej ako 1 min. min.

Slovenskí motoristi sa musia pripraviť na drahšie tankovanie. Ako uviedol pre agentúru SITA analytik J&T Banky Stanislav Pánis, trhové ceny ropy sa totiž dostali na najvyššie úrovne od konca letných prázdnin. Analytik predpokladá, že ceny benzínu sa budú pohybovať v najbližšom čase mierne nad 1 eurom a 50 centami a cena nafty presiahne 1 euro a 45 centov.

Podľa analytika 365.bank Tomáša Boháčka, vývoj na európskom trhu neovplyvňuje len ropa, ale aj ekonomický výhľad, ktorý ostáva naďalej slabý, čo obmedzuje aj dopyt po palivách.

V tejto situácii budú dôležité opäť maržové prírastky producentov/predajcov palív, ktoré vývoj zohľadňujú a preto by aj ceny na pumpách nemuseli nateraz tak agresívne reagovať ani na vyššie ceny ropy,“ podotkol Boháček. Domáce ceny palív zotrvali bez zmeny primárne v dôsledku čerpania cenovo nižších zásob ropy. „Naďalej však očakávame, že v nasledujúcom období by mali ceny rásť,“ dodal Boháček.

Ceny palív sú u susedov nižšie

Zdražovanie palív vidno aj v okolitých krajinách. Naďalej platí, že aj po zdražení bude možné natankovať z okolitých krajín EÚ benzín najlacnejšie v Česku a Poľsku, kde sa pohybuje nad 1 eurom a 40 centami. V Rakúsku motoristi tankujú už za viac ako 1 euro a 50 centov a s podobný azimut majú ceny aj v Maďarsku, Chorvátsku a Slovinsku.

Nafta ostane v stredoeurópskom regióne najlacnejšia v Českej republike, no jej cena sa odráža naspäť nad 1 euro a 35 centov a v prípade Poľska sa posunie výraznejšie nad 1 euro a 40 centov. V Rakúsku sa už tankuje nad 1 euro a 50 centov, čo bude čoskoro realitou aj v Maďarsku a Slovinsku.

Priemerné ceny benzínu na domácich čerpacích staniciach v 40. týždni tohto roka zotrvali v porovnaní s minulým týždňom takmer bez výraznejších zmien. Benzín natural 95 oktánov sa v priemere predával približne rovnako za 1,477 eura za liter a cena 98-oktánového benzínu bola 1,688 eura za liter. Liter motorovej nafty sme v rovnakom období zakúpili ešte o málo lacnejšie, v priemere za 1,402 eura za liter.

Ceny palív sú na Slovensku vyššie ako v okolitých krajinách

V porovnaní s okolitými krajinami tankujeme benzín najdrahšie v regióne strednej Európy s výnimkou Rakúska, kde je o 2 centy ešte drahší. Naftu tankujeme s výnimkou Česka a Poľska lacnejšie, keď iba v týchto krajinách sú ceny ešte o 7, resp. 2 centy výhodnejšie, ako u nás.

V Maďarsku a Rakúsku si priplatíme za naftu približne 10 centov. Ceny benzínu sú u nás priemerne o 14 centov nižšie ako v EÚ a o 20 centov ako v krajinách eurozóny. Nafta je doma lacnejšia o 11 centov ako v EÚ, resp. o 14 centov v porovnaní s eurozónou.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

The post Slováci si na čerpacích staniciach priplatia. Aké ceny môžeme očakávať? appeared first on KRYPTOMAGAZIN.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie