Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Slováci si pekne priplatia za tieto potraviny a výrobky. Vláda zvýšila dane

Slovenská vláda schválila nové spotrebné dane, ktoré zvýšia ceny tabakových výrobkov a sladených nápojov. Zmena postihne nápoje s pridaným cukrom alebo sladidlami, pričom daňové zaťaženie stúpne o 15 centov za liter pre klasické balené nápoje a šumienky a o 30 centov za liter pre energetické nápoje. Sirupy zdražejú o 1,05 eura za liter, uvádza portál […]
Menej ako 1 min. min.

Slovenská vláda schválila nové spotrebné dane, ktoré zvýšia ceny tabakových výrobkov a sladených nápojov. Zmena postihne nápoje s pridaným cukrom alebo sladidlami, pričom daňové zaťaženie stúpne o 15 centov za liter pre klasické balené nápoje a šumienky a o 30 centov za liter pre energetické nápoje. Sirupy zdražejú o 1,05 eura za liter, uvádza portál spravy.rtvs.sk.

Očakávaný rast cien

Výrobcovia však tvrdia, že nová daň nie je spravodlivá. „Na trhu máme aj alkoholické nápoje, ktoré podliehajú novej spotrebnej dani, avšak v niektorých prípadoch je daň na alkohol nižšia ako na sladené nápoje. Očakávame extrémny nárast cien sladených nápojov až o 30 až 130 percent,“ vyhlásila výkonná riaditeľka Asociácie výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd Lucia Morvai.

Drahšie cigarety

Zdraženie sa nedotkne len sladeného nealka. Fajčiari budú musieť siahnuť hlbšie do vrecka, keďže cena krabičky cigariet stúpne približne o 40 centov. Nová daň sa okrem cigariet dotkne aj nikotínových vrecúšok a náplní do elektronických cigariet.

Analytik Marián Búlik upozornil na riziká spojené s rastúcimi cenami: „S rastúcimi cenami sa zvyšuje aj motivácia kriminálnych skupín pašovať na Slovensko väčšie množstvá tabakových výrobkov a predávať ich na čierno. Bude teda potrebné zvýšiť kontrolu schengenských hraníc.“

Finančný prínos do štátneho rozpočtu

Vyššie spotrebné dane budú platiť od budúceho roka. Podľa portálu Tvnoviny.sk prinesú do štátneho rozpočtu 95 miliónov eur v budúcom roku a o rok neskôr už 236 miliónov eur.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie