Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Slováci si začali dávať soľ pod posteľ. Tento nápad zachraňuje domácnosti

Nepríjemná vlhkosť sa občas vyskytuje v každej domácnosti. Mali by sme jej venovať pozornosť, pretože neriešená môže viesť k vzniku plesní na stenách. Často sa objavuje skrytá za nábytkom, kde sa jej najlepšie darí a my ju hneď neobjavíme. Plesne nielen ničia maľovku, ale majú nepriaznivý vplyv na zdravie nás všetkých. Najviac však škodí deťom, […]
Menej ako 1 min. min.

Nepríjemná vlhkosť sa občas vyskytuje v každej domácnosti. Mali by sme jej venovať pozornosť, pretože neriešená môže viesť k vzniku plesní na stenách. Často sa objavuje skrytá za nábytkom, kde sa jej najlepšie darí a my ju hneď neobjavíme. Plesne nielen ničia maľovku, ale majú nepriaznivý vplyv na zdravie nás všetkých. Najviac však škodí deťom, alergikom, astmatikom a starším ľuďom. A problémy spôsobujú aj našim zvieracím priateľom.

Vlhkosť sa v našich domovoch vyskytuje bez ohľadu na ročné obdobie. V zime sa s ňou potýkame, keď málo kúrime a vetráme, a v lete, keď sa viac potíme. Kombinácia tepla a vlhkosti je potom rajom pre plesne.

Ponúkame vám niekoľko lacných možností, ako sa s ňou vysporiadať. V prvom rade, samozrejme, vetrajte. V zime aspoň niekoľko minút denne a v lete celú noc.

Soľ je nielen lepšia ako zlato, ale aj lepšia ako vlhkosť.

Dajte kilo soli do nízkej širokej nádoby bez veka a umiestnite ju pod posteľ v spálni alebo v kuchyni. Soľ spoľahlivo zachytí a pohltí všetku prebytočnú vlhkosť v miestnosti. V skutočnosti je to jedna z najabsorbujúcejších látok v prírode. Vďaka nej budú vaše miestnosti čoskoro oveľa suchšie.

Môžete ju tiež nasypať do starej ponožky, zaviazať ju a zavesiť niekde v priestore. Napríklad na skrini alebo komode. Zlepšenie by ste mali zaznamenať už po dvoch dňoch. Ak zistíte, že soľ v nádobe sčernala alebo zvlhla, dosiahla maximálnu úroveň nasýtenia a musíte ju vymeniť. Viac vlhkosti už neznesie.

Nielen pre mačky

Môžete vyskúšať aj podstielku pre mačky. Logicky, aj ono má obrovskú schopnosť absorbovať vlhkosť. Umiestnite ho do škatule a dajte do vlhkej miestnosti. Najlepšie však na neprístupnom mieste. V opačnom prípade si vaše domáce zvieratá môžu myslieť, že ste ju tam dali pre ne.

Ak nechováte mačky, môžete si kúpiť silikagélovú podstielku v špecializovanom obchode. Sú to malé hladké priehľadné guľôčky, ktoré vôbec neprášia.

Sóda bojuje nielen proti špine, ale aj proti vlhkosti

Jedlá sóda má tiež absorpčné vlastnosti. Nasypte ju do misky a umiestnite napríklad na parapet. Keď stvrdne, je to znamenie, že splnila svoju úlohu a treba ju vymeniť za čerstvú.

Už nikdy nevyhadzujte malé balíčky okrúhleho silikagélu, ktoré nájdete v krabiciach od topánok alebo iných zakúpených predmetoch. Vložte ich do nádoby a nechajte ich ležať po miestnosti. Uvidíte, ako sa postupne nafúknu a zlepia, keď absorbujú vlhkosť.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie