Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Slováci stále nevedia, ako si čistiť zuby. Urobili ste ráno túto chybu aj vy?

Čistenie zubov je povinnou súčasťou rannej rutiny. Napriek tomu si mnohí ľudia stále čistia zuby nesprávnym spôsobom. Stačí nesprávny okamih, aby si poškodili sklovinu a niesli nepríjemné následky svojho konania. Ako by ste si mali čistiť zuby? Oplatí sa poznať niekoľko tipov. Čistenie zubov je viac než len dvojminútová starostlivosť o ústnu dutinu. Dôležitý je […]
Menej ako 1 min. min.

Čistenie zubov je povinnou súčasťou rannej rutiny. Napriek tomu si mnohí ľudia stále čistia zuby nesprávnym spôsobom. Stačí nesprávny okamih, aby si poškodili sklovinu a niesli nepríjemné následky svojho konania. Ako by ste si mali čistiť zuby? Oplatí sa poznať niekoľko tipov.

Čistenie zubov je viac než len dvojminútová starostlivosť o ústnu dutinu. Dôležitý je denný čas, technika a starostlivosť. Bez nich je čistenie zubov neúplné a zanedbávanie môže viesť k vzniku zubného kazu a ochoreniam ďasien. Ako si čistiť zuby bez ich poškodenia?

Čistenie zubov ráno – pred alebo po raňajkách? Väčšina ľudí robí túto chybu

Vstávate ráno a prvé, čo urobíte, je, že si uvaríte kávu a zjete raňajky, pričom zuby si čistíte až potom? Ak áno, vedzte, že robíte trestuhodnú chybu. Hoci sa zdá, že čistenie zubov po jedle má zmysel, najlepšie je čistiť si zuby hneď po prebudení. Prečo? Po celonočnom spánku sa v ústach nahromadí veľa baktérií, ktoré by ste mali odstrániť ešte pred prvým jedlom. Raňajkovaním prenášate choroboplodné zárodky zo zubov ďalej do tela, a to nie je veľmi bezpečné.

Čistenie zubov pred raňajkami stimuluje tvorbu slín a pomáha pri trávení. Okrem toho sliny obsahujú zlúčeniny, ktoré zneškodňujú niektoré baktérie v ústach. Najlepšie je čistiť si zuby pred a po raňajkách, ale aj v tom je háčik.

Čistenie zubov po raňajkách nesmie prebiehať bezprostredne po jedle. Pred čistením zubov musíte počkať minimálne 30 minút. Súvisí to so sklovinou, ktorá mohla byť počas jedla (najmä kyslých potravín) mierne poškodená, čím sa vaše zuby stávajú citlivejšími. Čistenie zubov hneď po raňajkách môže sklovinu ešte viac oslabiť.

Ako dlho si musíte čistiť zuby? Dve minúty nestačia

Platí, že čistenie zubov je obmedzené na dve minúty ráno a večer. Toto pravidlo má zmysel, pokiaľ si zuby čistíte dobre a nevynechávate žiadne miesta v ústach. Pri čistení zubov je najlepšie používať zametacie pohyby, aby ste odstránili všetok povlak a zvyšky jedla. Nemali by ste vynechať jazyk, ktorý je tiež domovom mnohých baktérií a choroboplodných zárodkov. Existujú špeciálne zubné kefky na jazyk, ktoré pomáhajú udržiavať jeho správnu hygienu.

Vyplachujete si ústa po každom čistení zubov? Hoci nás to v detstve učili, ukázalo sa, že zuby by sa po čistení nemali vyplachovať vodou alebo ústnou vodou. Keď si ústa vypláchnete, zbavíte sa väčšiny fluoridov, ktoré sú zodpovedné za ochranu zubov. Najlepšie je vypláchnuť si ústa až 30 minút po čistení zubov, aby mal fluorid čas pokryť zuby. Až potom bude čistenie zubov úplné a plne účinné.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie