Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Slováci tieto listy väčšinou hodia do koša. Je to však obrovská chyba

Ako používate zelerové listy? Ich miesto určite nie je v koši. Sú plné arómy a chuti, takže sú ideálne ako ochucovadlo mnohých jedál, ale aj ako dekorácia. Pozrite sa, čo všetko sa dá zo zelerových listov pripraviť. Neplytvajte vzácnymi zelerovými listami a použite ich v kuchyni ako chuťový doplnok do jedál alebo ako ozdobu. Nechýba […]
Menej ako 1 min. min.

Ako používate zelerové listy? Ich miesto určite nie je v koši. Sú plné arómy a chuti, takže sú ideálne ako ochucovadlo mnohých jedál, ale aj ako dekorácia. Pozrite sa, čo všetko sa dá zo zelerových listov pripraviť.

Neplytvajte vzácnymi zelerovými listami a použite ich v kuchyni ako chuťový doplnok do jedál alebo ako ozdobu. Nechýba im chuť a v niektorých aspektoch predčia samotný koreň.

Sú listy zeleru jedlé?

Nielen koreň, ale aj listy koreňového zeleru sú plné chuti a výživovej hodnoty. Navyše listy obsahujú viac minerálnych látok a vitamínov ako samotný koreň. Okrem iného sú bohatým zdrojom flavonoidov, antioxidantov a fytosterolov.

Vďaka svojim protizápalovým účinkom sa listy zeleru považujú za rastlinnú surovinu. Účinné látky zelerových listov okrem toho utesňujú cievy, ako aj zvyšujú ich pružnosť a zabraňujú vzniku zápalov. Okrem toho vykazujú diuretický účinok a znižujú hladinu zlého cholesterolu.

Čerstvé zelerové listy používajte ako prísadu do polievok alebo dusených pokrmov alebo do čerstvo vylisovaných štiav. Sú vynikajúce aj ako korenie, na tento účel by sa mali sušiť, aby tvorili sypký prídavok do suchých jedál, najmä polievok a omáčok. Sušené zelerové listy sú vhodné aj na prípravu bylinných nálevov.

Zelerové listy – na čo ich použiť?

Zelerové listy sú plné cenných živín, ktorými by sa nemalo plytvať. Majú nízky obsah kalórií, čo z nich robí ideálnu voľbu na zdravé občerstvenie. Zelerové listy sú bohaté na rôzne živiny vrátane horčíka, vápnika a antioxidantov, ako sú vitamíny C a E. Okrem toho majú listy zeleru detoxikačný účinok.

Zaujímavé je, že štúdia vedcov z univerzity Konkuk v Južnej Kórei zistila, že esenciálne oleje v zelerových listoch účinne odpudzujú komáre.

Zelerové listy môžete používať na mnoho spôsobov, pridávať ich do polievok, omáčok, šalátov, ovocných koktailov, dusených pokrmov alebo pesta. Zo zelerových listov sa dajú vytvoriť aj krásne ozdoby na sendviče, domácu pizzu alebo mäsové jedlá. Ak im chcete dodať extra chuť, môžete ich usušiť a pridať do tradičnej soli a vytvoriť tak zelerovú soľ. Táto kombinácia ingrediencií dodá jedlám ďalšiu chuť, vďaka čomu budú ešte chutnejšie.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie