Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Slováci túto potravinu milujú. Je však plná toxických látok a chemikálii

Losos, ktorý je medzi Slovákmi obľúbenou súčasťou sushi a ďalších jedál, sa môže zdať ako zdravá voľba, no v skutočnosti ukrýva potenciálne nebezpečenstvá. Najmä losos chovaný na farmách obsahuje významné množstvo rezistentných organických polutantov, karcinogénnych chemikálií a nebezpečných toxínov. Podľa najnovších zistení, ktoré boli zverejnené v odbornom časopise Science, losos chovaný na farmách má v […]
Menej ako 1 min. min.

Losos, ktorý je medzi Slovákmi obľúbenou súčasťou sushi a ďalších jedál, sa môže zdať ako zdravá voľba, no v skutočnosti ukrýva potenciálne nebezpečenstvá. Najmä losos chovaný na farmách obsahuje významné množstvo rezistentných organických polutantov, karcinogénnych chemikálií a nebezpečných toxínov.

Podľa najnovších zistení, ktoré boli zverejnené v odbornom časopise Science, losos chovaný na farmách má v porovnaní s voľne žijúcimi lososmi z Tichomoria výrazne vyššie hladiny PCB (polychlórované bifenyly) a chlórovaných pesticídov. Tieto látky sú spájané s vznikom rakoviny a poruchami vývoja mozgu plodu.

Dr. David O. Carpenter, profesor environmentálneho zdravia a toxikológie, upozorňuje na zvýšenú koncentráciu až 14 rôznych chemických kontaminantov v lososoch z farmových chovov. „Úrovne chemických kontaminujúcich pesticídov sú vyššie u lososa z farmového chovu ako u voľne žijúcich lososov,“ zdôrazňuje Dr. Carpenter.

Príčinou vyšších hladín PCB je krmivo používané na rybích farmách, ktoré zahŕňa rybiu múčku a rybí olej. Európska environmentálna agentúra dokonca označila chovaného lososa za najtoxickejšiu rybu v dôsledku kŕmenia kombináciou syntetického krmiva, obsahujúceho kukuricu, hydinu, bravčové mäso, vitamíny a antibiotiká.

Taktiež, chovaný losos je ošetrovaný syntetickým astaxantínom, ktorý je používaný najmä kvôli dodaniu typickej ružovej farby, charakteristickej pre voľne žijúcich lososov. Astaxantín a iné chemikálie používané v krmive sa spájajú s autizmom, imunodeficienciou a endokrinnými poruchami.

Hoci milovníci lososa nemusia upustiť od jeho konzumácie úplne, je dôležité byť si vedomý rizík spojených s lososom z farmových chovov a uprednostniť možno voľne žijúce varianty, ktoré sú z hľadiska zdravotných rizík bezpečnejšie.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie