Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Slováci už informácie od štátu len tak nedostanú. Vláda chce zaviesť nové poplatky

Vláda pripravila návrh zákona, ktorý Slovákom zásadne obmedzí prístup k informáciám o fungovaní štátnych inštitúcií. Podľa nového návrhu infozákona by si štátne inštitúcie mali pýtať poplatky za odpovede na otázky občanov aj médií. Nadácia Zastavme korupciu varuje, že ide o „nebezpečný zásah do práva na prístup k informáciám.“ Prístup k informáciám ohrozuje aj cenzúra, o ktorej […]
Menej ako 1 min. min.

Vláda pripravila návrh zákona, ktorý Slovákom zásadne obmedzí prístup k informáciám o fungovaní štátnych inštitúcií. Podľa nového návrhu infozákona by si štátne inštitúcie mali pýtať poplatky za odpovede na otázky občanov aj médií. Nadácia Zastavme korupciu varuje, že ide o „nebezpečný zásah do práva na prístup k informáciám.“

Prístup k informáciám ohrozuje aj cenzúra, o ktorej prehovoril moderátor Michal Kovačič.

Slováci budú platiť poplatky za informácie

Nadácia Zastavme korupciu na svojom facebookovom profile informovala o zmenách, ktoré chystajú poslanci v rámci infozákona. Podľa ich návrhu by mali Slováci za informácie o tom, ako fungujú štátne inštitúcie, platiť poplatky.

Nový infozákon zasiahne médiá

Informácie o hospodárení štátu využívajú najmä médiá, aby informovali širokú verejnosť o tom, ako štát používa peniaze, ktoré získal prevažne výberom daní od občanov a firiem na Slovensku.

 

Práve médiá v minulosti mnohokrát odhalili rôzne pochybenia v hospodárení štátnych inštitúcií, korupčné kauzy, alebo podozrivé kšefty, pri ktorých sa s peniazmi daňových poplatníkov šafárilo.

Nadácia Zastavme korupciu varuje, že plánovaná zmena infozákona obmedzí kontrolu verejnosti nad verejnými financiami.

Ide o nebezpečný zásah do práva na prístup k informáciám, ktorý bude mať za následok menej transparentnosti a väčší priestor pre korupciu.

Nadácia Zastavme korupciu pôsobí na Slovensku už celú jednu dekádu. Nezávislí odborníci, medzi ktorých patria investigatívni novinári, právnici i analytici, odhaľujú korupčné kauzy či porušenia zákonov pri verejnom obstarávaní.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah

Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Aj nezisková organizácia Zastavme korupciu by mala podľa nového infozákona platiť poplatky za informácie o hospodárení štátnych inštitúcií.

Cenzúra médií ohrozuje demokraciu na Slovensku

The post Slováci už informácie od štátu len tak nedostanú. Vláda chce zaviesť nové poplatky appeared first on KRYPTOMAGAZIN.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie