Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Slováci vlani absolvovali takmer jedenásť miliónov ciest spojených s prenocovaním

Vlani absolvovali obyvatelia Slovenska takmer 11 miliónov súkromných ciest spojených s prenocovaním. Medziročne počet ciest narástol o 13 percent, stále sa však nedostal na hodnoty z čias pred pandémiou COVID-19. Do hodnôt z roku 2019 tak chýbal ešte jeden milión, teda takmer deväť percent ciest. Informoval o tom Štatistický úrad. Dynamika cestovania sa stále nedotiahla na […]
Menej ako 1 min. min.

Vlani absolvovali obyvatelia Slovenska takmer 11 miliónov súkromných ciest spojených s prenocovaním. Medziročne počet ciest narástol o 13 percent, stále sa však nedostal na hodnoty z čias pred pandémiou COVID-19. Do hodnôt z roku 2019 tak chýbal ešte jeden milión, teda takmer deväť percent ciest. Informoval o tom Štatistický úrad.

Dynamika cestovania sa stále nedotiahla na predcovidový normál, no cestovateľské zvyklosti boli vo svojej štruktúre takmer už identické – 64 percent všetkých ciest tvorili domáce pobyty a 36 percent zahraničné. K dosiahnutiu tohto stavu napomohol najmä dynamický medziročný nárast zahraničných pobytov (dlhodobých aj krátkodobých) v priemere až o viac ako 30 percent.

Zahraničné pobyty na vzostupe

Najdynamickejšie sa oproti minulému roku, takmer o tretinu, zvýšili počty zahraničných pobytov, a platilo to pre dlhodobé (štyri a viac nocí) aj krátkodobé pobyty (jedna až tri noci). Slováci zrealizovali za rok 3,9 milióna ciest do zahraničia. Stále platilo, že pri cezhraničnom cestovaní dominovali dlhodobé pobyty, ktoré tvorili dve tretiny zo všetkých ciest. Minuloročná dynamika pomohla krátkodobým pobytom docieliť predcovidovú úroveň, dlhodobé pobyty však zaostávali ešte o 14 percent (400-tisíc ciest).

Pri voľbe spôsobu cestovania do zahraničia vlani najvýraznejšie, o 36 percent rástla, letecká preprava. Aj naďalej sa však v roku 2023 cestovalo najmä autami, podiel týchto ciest však už klesol pod 50 percent, podobne ako pred pandémiou. V prvých dvoch rokoch krízy tvorila doprava automobilom rekordných 60 a 71 percent.

Obľúbené destinácie Slovákov

Najnavštevovanejšou krajinou bolo v rámci zahraničného cestovného ruchu tradične Česko. Vlani v ňom absolvovali Slováci 880-tisíc krátkodobých i dlhodobých pobytov, cesty do Česka tak tvorili pätinu zahraničných ciest. Do hodnôt pred pandémiou však stále chýbala ešte asi tretina.

Druhou najnavštevovanejšou destináciou bolo Chorvátsko. Slováci tam zrealizovali vyše 424-tisíc ciest, bolo to viac ako pred pandémiou. Ďalšími obľúbenými dovolenkovými destináciami boli vlani Maďarsko, Taliansko, Poľsko, Rakúsko. Nasledovali tradičné letné destinácie Turecko a Grécko.

Počet domácich pobytov minulý rok vzrástol medziročne len o 4,5 percenta, obyvatelia Slovenska absolvovali celkovo 7,1 milióna dovoleniek na Slovensku. K hodnotám v poslednom roku pred pandémiou chýbalo ešte osem percent (600-tisíc) ciest.

Výdavky na cestu

Tradične sa po Slovensku cestovalo najmä automobilmi, pokryli 80 percent domácich pobytov. Najnavštevovanejšími regiónmi bolo hlavné mesto Bratislava, Vysoké Tatry a okresy Liptovský Mikuláš, Žilina a Banská Bystrica. Spolu do týchto regiónov smerovalo 36 percent všetkých domácich ciest s osobným cieľom.

Priemerné výdavky na jednu cestu vzrástli medziročne o viac ako 20 percent, a platilo to ako pri domácich, tak aj zahraničných cestách. Pri tuzemských pobytoch Slováci vlani minuli v priemere 202 eur na cestu, pri zahraničných pobytoch až 624 eur. Do pobytov tak investovali približne o 30 percet viac ako pred pandémiou.

 

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie