Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Slováci zarábajú viac, mzda predbehla infláciu. Platy sa zvyšovali tretím najrýchlejším tempom za 15 rokov

Priemerná nominálna mesačná mzda na Slovensku v prvom štvrťroku vzrástla medziročne o deväť eur na 1447 eur. Pomerne výrazný nárast nominálnych miezd spolu s klesajúcou infláciou spôsobili, že už druhý kvartál rástli Slovákom aj reálne zárobky. Po zohľadnení inflácie tak reálna mzda vzrástla o 5,6 percenta. Rýchlejší rast bol za posledných 15 rokov zaznamenaný len v […]
Menej ako 1 min. min.

Priemerná nominálna mesačná mzda na Slovensku v prvom štvrťroku vzrástla medziročne o deväť eur na 1447 eur. Pomerne výrazný nárast nominálnych miezd spolu s klesajúcou infláciou spôsobili, že už druhý kvartál rástli Slovákom aj reálne zárobky.

Po zohľadnení inflácie tak reálna mzda vzrástla o 5,6 percenta. Rýchlejší rast bol za posledných 15 rokov zaznamenaný len v druhom štvrťroku 2021 a 2019. Informoval o tom v utorok Štatistický úrad.

Rástli všetky odvetvia

Medziročný rast nominálnej mzdy zaznamenalo všetkých 19 sledovaných odvetví. V takmer dvoch tretinách bol nárast vyšší ako priemer. Zvýšenie miezd sa pohybovalo od 3,5 percenta v odborných, vedeckých a technických činnostiach až po 21,4 percenta v dodávke elektriny, plynu a pary.

Penzisti dostanú viac, pracujúci si sami nasporia menej. Tomáš predstavil aj novinku k výpočtu dôchodku

“Inflácii už dokázali odolať mzdy vo všetkých sledovaných odvetviach hospodárstva. Reálny rast vyšší ako sedem percent zaznamenali mzdy pracujúcich v siedmich odvetviach – napríklad v dodávke elektriny, plynu, pary, ďalej v ťažbe a dobývaní, či v oblasti vzdelávania, ale aj v štátnej a verejnej správe,” priblížili štatistici.

Priemysel ako najväčší zamestnávateľ na Slovensku vykázal počas prvého štvrťroka medziročný rast miezd na úrovni 11,5 percenta, reálne platy v odvetví vzrástli o osem percent. V obchode, v ktorom pracuje druhý najväčší počet osôb, nominálne mzdy vzrástli o 8,1 percenta a reálne o 4,7 percenta.

Najväčšie príjmy sú vo finančníctve

Aktuálne najvyššiu priemernú mesačnú mzdu nad 2800 eur mali zamestnanci v odvetví finančné a poisťovacie činnosti a v dodávke elektriny, plynu a pary.

V 11 z 19 odvetví bola mzda pod hodnotou priemeru za celé hospodárstvo. Najnižšiu priemernú nominálnu mzdu mali stále zamestnanci v ubytovacích a stravovacích službách (834 eur) a v ostatných činnostiach (896 eur), ktorí ako jediní neprekročili hranicu tisíc eur.

Nová minimálna mzda zmenila aj príplatky za prácu v noci, cez víkend či sviatok. V akej výške sú? (+ tabuľky)

“Z územného hľadiska bola nadpriemerná nominálna mesačná mzda iba v Bratislavskom kraji (1838 eur). V ostatných krajoch sa pohybovala od 1119 eur v Prešovskom do 1334 eur v Trenčianskom kraji,” vyčíslil Štatistický úrad.

Vo všetkých krajoch priemerná mzda medziročne vzrástla, najdynamickejšie o desať percenr v Banskobystrickom kraji. Reálne zárobky stúpli vo všetkých krajoch Slovenska o viac ako päť percent, výnimkou bol Nitriansky kraj, kde rast predstavoval len 1,3 percenta.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie