Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Slováci zbytočne platia veľa za vodu. Stačí urobiť trik pri splachovaní

Najväčšie množstvo vody v domácnostiach bezpochyby spotrebujú toalety. Tvorí až 30 % celkovej spotreby. Nové splachovače už umožňujú vybrať si, či chcete splachovať toaletu väčšou alebo menšou dávkou vody. Tie staršie však túto možnosť neponúkajú a na jedno spláchnutie môžu vypustiť až 12 litrov vody. To môže byť až o 7 l viac, ako je […]
Menej ako 1 min. min.

Najväčšie množstvo vody v domácnostiach bezpochyby spotrebujú toalety. Tvorí až 30 % celkovej spotreby. Nové splachovače už umožňujú vybrať si, či chcete splachovať toaletu väčšou alebo menšou dávkou vody. Tie staršie však túto možnosť neponúkajú a na jedno spláchnutie môžu vypustiť až 12 litrov vody. To môže byť až o 7 l viac, ako je potrebné.

Ak si spočítate, koľkokrát denne spláchnete, a vynásobíte to počtom členov vašej domácnosti, možno budete sami prekvapení týmto množstvom. Je to plytvanie nielen vzácnou surovinou, ale aj vašimi peniazmi. Ak však chcete začať šetriť vodou, nemusíte hneď búrať svoju toaletu a kupovať novú.

Nahraďte ju pieskom

Naplňte plastovú fľašu pieskom a umiestnite ju do splachovacej nádržky tak, aby neblokovala splachovanie. Táto jednoduchá metóda ušetrí pri každom spláchnutí aspoň 1 liter vody. Vložená PET fľaša zaberá miesto, ktoré by sa inak zaplnilo vodou. Mesačne sa tak ušetrí niekoľko hektolitrov. Vyhnite sa však vkladaniu predmetov, ako sú napríklad tehly. Tie by sa mohli časom rozpustiť a upchať odtok.

Uistite sa, že vaša toaleta zbytočne neprepúšťa vodu. Ak si nie ste istí, vložte do nádržky potravinárske farbivo. Po polhodine skontrolujte misu a ak je voda zafarbená, ste v suchu.

Nesplachujte do toalety žiadne odpadky. Na to máte odpadkový kôš a za odpadky už platíte. Tak prečo platiť ešte viac za zvýšenú spotrebu vody.

Ako inak šetriť vodou

Nenechávajte tiecť vodu počas čistenia zubov alebo holenia. V horúcich letných mesiacoch uchovávajte pitnú vodu v chladničke, aby ste ju ochladili a nemuseli ju zbytočne nechávať tiecť. Používajte umývačku riadu; spotrebuje menej vody ako ručné umývanie. Ak používate sušičku, môžete vodu, ktorá sa z nej odparí, použiť napríklad na umývanie podlahy, košov alebo zásobníkov na mačacie stelivo. Nainštalujte energeticky úsporné sprchové hlavice. Môžu ušetriť až 5 litrov vody za minútu.

Nedostatok vody je čoraz častejší aj v našich zemepisných šírkach. Mali by sme sa preto naučiť neplytvať vodou. Aj malé množstvo zbytočne spláchnutej vody sa častým opakovaním znásobuje a predstavuje veľkú spotrebu. Šetriť vodou nie je ťažké, chce to len trochu odhodlania a neutíchajúceho úsilia.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie