Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Slovákom bude rásť výplata! Takáto vysoká má byť minimálna mzda

V posledných dňoch rezonujú medzi zamestnancami na najnižších mzdových stupňoch povzbudivé správy, ktoré prinesie novela zákona o minimálnej mzde. Minister práce, Erik Tomáš, sa počas tlačovej konferencie podelil o podrobnosti plánovaných zmien, ktoré majú priamo ovplyvniť výšku minimálnej mzdy v nadchádzajúcich rokoch. Na základe návrhu, ktorý bol predložený do medzirezortného pripomienkového konania 22. marca, by […]
Menej ako 1 min. min.

V posledných dňoch rezonujú medzi zamestnancami na najnižších mzdových stupňoch povzbudivé správy, ktoré prinesie novela zákona o minimálnej mzde.

Minister práce, Erik Tomáš, sa počas tlačovej konferencie podelil o podrobnosti plánovaných zmien, ktoré majú priamo ovplyvniť výšku minimálnej mzdy v nadchádzajúcich rokoch.

Na základe návrhu, ktorý bol predložený do medzirezortného pripomienkového konania 22. marca, by sa minimálna mzda mala odvíjať od 60 percent priemernej mzdy spred dvoch rokov, čo predstavuje zvýšenie oproti súčasnému nastaveniu na 57 percent.

Minister Tomáš upozornil, že v prípade úspešného schválenia legislatívy by sa nové pravidlá uplatnili od roku 2026, čím by došlo k signifikantnému posilneniu finančnej istoty pre pracovníkov s najnižšími príjmami.

Podľa predloženého odhadu by mala minimálna mzda v tomto roku dosiahnuť 750 eur. V roku nasledujúcom sa predpokladá zvýšenie na 816 eur, čo by malo byť posledným rokom, kedy sa výška minimálnej mzdy určí podľa súčasného mechanizmu.

S prijatím novely by v roku 2026 mala minimálna mzda narásť na približne 920 eur, a o rok neskôr dokonca na 969 eur.

Minister práce taktiež poukázal na dôležitý aspekt, ktorým je naviazanosť nočných a víkendových príplatkov na minimálnu mzdu. S jej rastom dôjde k automatickému zvýšeniu aj týchto príplatkov, čo predstavuje ďalšiu výhodu pre zamestnancov pracujúcich v atypickom pracovnom čase.

Tieto zmeny sú prijímané s veľkým očakávaním a optimismom medzi pracovnou populáciou, pre ktorú minimálna mzda predstavuje základ ich príjmov. S návrhom novely zákona o minimálnej mzde sa otvára cesta k zlepšeniu finančnej situácie mnohých domácností a k posilneniu sociálnej spravodlivosti v pracovnom prostredí.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie