Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Slovákom chýbajú úspory. Často za to môže bežná chyba

Slováci často hovoria, že nemajú z čoho šetriť a žijú od výplaty do výplaty. Veľakrát však môže byť problém aj v slabom domácom hospodárení, upozornil odborník na osobné financie zo spoločnosti Partners Marek Butala. Problémom podľa neho je, keď ľudia míňajú veľa na veci, na ktoré nemusia, ako napríklad časté dovolenky alebo prerábky nehnuteľností. Vysoké […]
Menej ako 1 min. min.

Slováci často hovoria, že nemajú z čoho šetriť a žijú od výplaty do výplaty. Veľakrát však môže byť problém aj v slabom domácom hospodárení, upozornil odborník na osobné financie zo spoločnosti Partners Marek Butala.

Problémom podľa neho je, keď ľudia míňajú veľa na veci, na ktoré nemusia, ako napríklad časté dovolenky alebo prerábky nehnuteľností. Vysoké výdavky môžu mať aj na nadbytočné zásoby jedla, oblečenia a iných vecí, ktoré potom len ležia v skrini. Slováci tiež podľa odborníka robia chybu v tom, že neplánujú výdavky a neoddeľujú výdavky na spotrebu od tých na úspory.

Jedným z prvých krokov, ktoré Butala odporúča, je princíp „zaplatiť najprv sebe“. Okamžite po získaní výplaty radí odložiť určitú sumu na osobitný účet. Tento krok pomáha oddeliť peniaze určené na sporenie od tých na spotrebu.

Tí, ktorí takto konajú, majú nadbytky v rezervách bez ohľadu na príjem. Ideálna výška rezervy je šesťnásobok mesačného príjmu domácnosti,“ vysvetlil odborník.

Časté zbytočné výdavky môžu podľa neho výrazne znížiť schopnosť sporiť.

Mnoho ľudí má skryté rezervy v podobe zbytočných prerábok nehnuteľností alebo nadmerných zásob jedla a oblečenia. Tieto výdavky sú často výsledkom spoločenského tlaku alebo nepotrebných návykov. Preto je dôležité identifikovať tieto oblasti a znížiť výdavky, ktoré nie sú nevyhnutné,“ priblížil Butala.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah

Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Slováci sa zbytočne zadlžujú

Jednou z častých chýb je podľa neho aj zbytočné zadlžovanie. Neplánované a neuvážené pôžičky môžu následne viesť k finančným ťažkostiam, ktoré môžu donútiť rodiny aj predávať majetok. Kľúčom k udržaniu finančnej stability je tak plánovanie výdavkov a obmedzenie zadlžovania.

Ľudia si tiež podľa odborníka často mýlia rezervy na neočakávané situácie so sporením na krátkodobé ciele.

Je dôležité mať oddelený fond na neočakávané výdavky, ako sú opravy auta alebo domáce spotrebiče, a nesiahnuť na tieto peniaze kvôli krátkodobým potrebám, ako sú dovolenky alebo darčeky,“ doplnil Butala.

The post Slovákom chýbajú úspory. Často za to môže bežná chyba appeared first on KRYPTOMAGAZIN.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie