Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Slovenské elektrárne mali vlani čistý zisk 559 miliónov eur, znížili svoju zadlženosť

Slovenské elektrárne sa vlani prehupli zo straty 255 miliónov eur v roku 2022 do čistého zisku 559 miliónov eur. Spoločnosť zároveň znížila svoju zadlženosť o 139 miliónov eur na 4,075 miliardy eur. Na raste zisku sa podpísalo najmä spustenie tretieho bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach a tiež priaznivé podmienky vo vodných elektrárňach. Na utorkovej tlačovej konferencii […]
Menej ako 1 min. min.

Slovenské elektrárne sa vlani prehupli zo straty 255 miliónov eur v roku 2022 do čistého zisku 559 miliónov eur. Spoločnosť zároveň znížila svoju zadlženosť o 139 miliónov eur na 4,075 miliardy eur.

Na raste zisku sa podpísalo najmä spustenie tretieho bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach a tiež priaznivé podmienky vo vodných elektrárňach. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informoval generálny riaditeľ SE Branislav Strýček.

“Tieto hospodárske výsledky sú unikátne a jedinečné. Predovšetkým sme mali historicky rekordnú výrobu z jadra,” povedal Strýček.

Slovenské elektrárne vlani vyrobili 21,6 terawatthodiny elektriny, z toho dodali do siete 19,57 TWh. Päť jadrových blokov vlani vyrobilo 18,34 TWh a po odpočítaní vlastnej spotreby dodali 16,96 TWh. Vodné elektrárne vlani dodali 1,9 TWh, čo je 9,68 percenta z celkovej dodávky.

Elektrárne vlani okrem iného ukončili výrobu v uholnej elektrárni Nováky a po marcovom ukončení výroby vo Vojanoch vyrábajú elektrinu bez priamych emisií oxidu uhličitého.

Akcionári spoločnosti, medzi ktorými je aj Slovenská republika, rozhodli, že zisk bude použitý na uhradenie strát z minulých období a zníženie zadlženia spoločnosti. Podľa Strýčka bude hospodársky výsledok v tomto roku porovnateľný alebo vyšší ako v roku 2023.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie