Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Slovenské emócie pod Everestom. Po historickom úspechu prišiel boj o holý život, legendárny Juzek ho prehral

Zdolať najvyššiu horu sveta bol a je sen mnohých. Hoci dnes sa hovorí, že trasa na ňu sa pre vyťaženosť podobá diaľnici a kvôli početným výpravám je vraj zdatne posiata odpadkami, neprestáva fascinovať. Pred 40 rokmi, keď sa ju rozhodla pokoriť československá výprava, však stále predstavovala viac ako slušnú výzvu. Prvou prekážkou bolo vôbec získať […]
Menej ako 1 min. min.

Zdolať najvyššiu horu sveta bol a je sen mnohých. Hoci dnes sa hovorí, že trasa na ňu sa pre vyťaženosť podobá diaľnici a kvôli početným výpravám je vraj zdatne posiata odpadkami, neprestáva fascinovať.

Pred 40 rokmi, keď sa ju rozhodla pokoriť československá výprava, však stále predstavovala viac ako slušnú výzvu. Prvou prekážkou bolo vôbec získať povolenie na výstup od nepálskych úradov, ktoré výstupy na Mount Everest aj z obáv o ničenie životného prostredia regulovali.

  

Našim horolezcom sa to podarilo tým, že do Himalájí vycestovali oficiálne pod záštitou Slovenskej akadémie vied, ktorá ponúkla nepálskej vláde pomoc pri skúmaní problémov národného parku Sagarmáthá. Na oplátku za vedecký výskum bolo umožnené členom expedície Sagarmatha ´84 pokúsiť sa zdolať aj bájnu horu.

Na vtedajšiu dobu tradične mamutiu československú expedíciu, ktorú viedol František Kele, tvorilo dvadsaťpäť mien. Okrem slovenských a českých horolezcov to boli dvaja lekári, dvaja filmári a slovenskí vedci Ján Drdoš, Peter Mariot, Rudolf Midriak a František Zatkalík. Pomáhalo im aj deväť miestnych šerpov.

Vzdorovanie hory

Expedícia sa od začiatku musela boriť s viacerými ťažkosťami, napokon, vo vysokohorskom prostredí málokedy ide všetko hladko a podľa plánov. 

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 86% na dočítanie.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie